Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Foxtrot Six - Indonežanska SF akciona distopija

Indonežanski distopijsko-akcioni SF? Tu i tamo s tih prostora do nas je dolazio neki noviji horor, poput Sebelum Iblis Menjemput ili Kuntilanak. Prošle godine snimljen je i "superherojski" Gundala, a ovdašnji filmofili žanrovsku indonežansku kinematogradiju najviše prepoznatiju po akcionom Serbuan maut iz 2011. godine. Sada je, međutim, došao trenutak i da se upoznamo s Foxtrot Six.

Bivši marinac, sada kongresmen, i njegovi prijatelji po oružju nastoje da spasu Indoneziju od vladavine okrutnog vođe i njegovih poslušnika. Godina je 2031. a zemljom vlada nestašica hrane, iako je Indonezija glavni svetski proizvođač iste. Želeći da nešto promeni, glavni junak postaje žrtva političke igre moćnika, pa je primoran da se priključi pobunjenicima, takozvanim "reformistima" koji se kriju u podzemlju...

Ovako ukratko ispričana, storija o filmu može da zainteresuje. Kada se tome doda da je ceo film snimljen na engleskom jeziku, a da je producent belosvetski iskusni Mario Kassar, priča dobija na težini. Dodajte još malo borilačkih veština "a la Bruce Lee" i pucačinu "a la Rambo", dobićete prilično uspešan "izlet" u žanr, kojim, očigledno, ova kinematografija želi da napravi proboj i na većim tržištima (mada se ono azijsko čini sasvim dovoljnim). Za svoj prvi rediteljski i scenaristički poduhvat, koji je izveo Randy Korompis, čak i više nego dovoljno...

Po svojoj strukturi (ako baš insistirate i naivnosti) ovaj film podseća i na stare partizanske filmove. Imamo ekipu jasno izdefinisanih "dobrih" i "zlih", žrtvi ima na obe strane, ali, naravno, zna se ko pobeđuje! Dobri momci, šest odabranih, svaki s posebnom "profesionalnom karakteristikom", od hakera do majstora borilačkih veština, sukobiće se s zlim "Piranama", para-vojnom formacijama, u čijem sastavu se nalaze i snage "ljudskih robota", kao i jedan "haripoterovski" ogrtač koji ubicu koji ga nosi čini nevidljivim! Ipak, cela ta "gungula" i neminovna podsećanja na motive iz uspešnijih holivudskih ostvarenja, ne izazivaju gledaočev bes ili sprdnju, već čine da Foxtrot Six ostavi utisak "lakosvarljivog" čisto-žanrovskog ostvarenja jedne nama egzotične "male" kinematografije. 

Pa, sad, ko voli, nek izvoli...

  • Komentarji (3)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Black Raven
    Translator
    15.05.2020. 18:16
    Šta reći za Foxtrot 6, 
    dok sam prevodio smorila me radnja filma na startu, 
    ali na filmu sve to brzo prođe pa se i ne oseti mnogo. 
    Druga polovina filma je čista akcija u rambo-comando stilu 
    (noževi, bombe, trošenje kostiju na 1000 načina....). 

    Ocena 5,5/10, 
    Nije za manju jer je dobra pucačina, 
    a nije za veću ocenu jer ima glupu priču.

  • JoxerTM
    eXtreme member
    15.05.2020. 15:13
    Dobro, kakva je ovo recenzija opet:
    https://titlovi.com/clanci/3827/foxtrot-six-indonezanska-sf-akciona-distopija/

    Ma šta? Ma koji Sebelum Iblis Menjemput i Kuntilanak? Bezvezarije koje treba preskočiti. Taj neki Gundala nisam gledao pa ne znam. Ajd evo pogledat ću ako nađem da ne ispadnem i ja skroz nepismen.

    Osim svega što koreografira Iko Uwais (ne samo u Indoneziji nego i na svjetskoj sceni doduše), novovjeka indonežanska kinematografija je poznata po trolerskom diletantizmu koji će vam se ili totalno svidjeti ili ćete ga mrziti iz dna duše The Act of Killing, kulturološkoj komediji Arisan! i iako sam davno predložio da se prevede, a niko ni da trepne, žanrovsno kakofonični unikat: Dead Time Kala.
    Ostalo što rade su ili (ispod)prosječni žanrovski filmovi ili smaračine, bile to drame ili romantike. Ne kažem da će Foxtrot Six biti također nebitan, to ćemo tek vidjeti.
  • titlovi.com
    Approval team
    03.05.2020. 00:54
    Prijevod je najavio Black Raven ⚡
;

{{message}}

{{item.title}}