Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

The Long Road Home - Solidno, ne i blistavo

Blagdani su ponajbolje vrijeme za mini serijale. Forma mini serije sama po sebe tjera te da nastaviš gledati jer kraj nije daleko. NGC se uključio u u bitku za gledatelje igranoga programa, te je za svoj serijal baziran na događanjima u iračkom ratu odabrao pisca i producenta Mikko Allanea. Mikko Allane je prvenstveno čovjek koji pokreće produkciju dokumentaraca, pa je za ovu uspješnicu odabrao knjigu The Long Road Home: A Story of War and Family, Marthe Radatz novinarke ABC, koja je objavljena 2007. godine, te je poprilično vjerodostojan materijal o događanjima koja su se zbivala na samom terenu tijekom borbenih djelovanja u Bagdadu 2004 godine.

Sadr City je dio Bagdada u kojemu stoluju šijiti, koji su za vrijeme Saddama Husseina bili proganjani, ubijani i zatvarani po logorima smrti. No stvari nisu nimalo jednostavne u Bagdadu, tako da Amerikanci s vremenom od oslobodioca prerastaju u negativce i okupatore.

Četvrtog aprila 2004 mala skupina američkih vojnika upada u zasjedu militantnih islamista, te pod teškom paljbom uspijeva utvrditi položaj u jednoj šijitskoj kući u mržnji nabijenoj četvrti Badgada, Sadr Cityu. Zapovjednik američkih snaga, potpukovnik Gary Volesky pokreće akciju spašavanja, koja bude pretvorena u borbenu operaciju većih razmjera, jer se cijeli niz nepovoljnih stvari na terenu pretvara u noćnu moru za američke vojnike. Tijekom teških borbi, niza bezuspješnih pokušaja ubijeno je osam američkih vojnika, a još je 57 teže ozlijeđeno.

U skladu sa uobičajenim načinom američkoga pričanja priče, već viđenim u velikim produkcijama, tipa Band of Brothers, serija The Long Road Home, kroz osam jednosatnih epizoda, prati grupu vojnika kroz teška borbena iskušenja, trudeći se da kroz pojedinačne priče približi gledaocu siže, te seriju učini emotivnom i personalizira vojnike, izdavajajući ih bezličnosti grupe.

Dijelovi serije na terenu su toliko nabijeni adrenalinom i akcijom, da ti se na trenutke čini da imaš joystick u ruci. Paljba je takva da kao da meci zuje po sobi, nakon nekog vremena. Ljubitelji žestoke pucačine imat će razloga za zadovoljstvo. Oni zahtjevniji više budu komentirali dijelove serije gdje nastupa tipično američka propaganda: zastave, požrtvovne supruge, pogrebi, salutiranja. Da li je serija mogla biti bolja bez toga? Naravno. No s obzirom da je serija snimana u Fort Hoodu, pod paskom američke vojske...

U seriju su bili uključeni neposredni stvarni akteri velike bitke u Sadr Cityu, tako da je moralo biti i malo propagande i patosa. No da ne budemo prestrogi, ovo je dobra ratna serija. Vrijedi je pogledati, da se moglo stisnuti u šest epizoda stoji, no ljubitelji istinskoga ratnoga adrenalina, dok čekaju neki novi Band of Brothers imat će razloga za prepričavati događaje u Sadr Cityu. Preporuka: pogledati.

  • Komentarji (1)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    08.01.2018. 16:35
    Video sam trejler i ne kazem da je ova mini-serija losa, ali tematika Irak je vec poodavno ''deja vu'''. Pre svega sto se filmova tice a i mini-serija. Ne kazem da nije za odgledati ali svakako nije prioritet, a i da se ne odgleda, nece se bas nesto i propustiti. Na neki nacin je ovo i klasican klishe. Oda u ''Semper Fi'' maniru. A i uvijeno ( ne u oblandu ) kao americka propaganda i jasno i glasno ''kill or be killed''. A da se razumemo, obe strane nisu u pravu a USA vodi ratove gde je uvek ''hidden agenda'' ( nafta i tako to... ), a nijedan rat se nikada nije vodio na njhovoj teritoriji a njihovo je delo unisteni Bagdad. I za kraj, nisam ja neko ko napada Ameriku ili da brani talibane, daleko od toga, kao sto sam napisao da nisu u pravu ni jedni ni drugi ali neutalni su tu kolateralna steta a to je narod. Nije svaki musliman taliban a zna se da u Americi ako nemas nikog i ako nemas gde, na koja se vrata zakuca - vojska.
;

{{message}}

{{item.title}}