Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Sony tužen zbog plagiranja Slender Man

novice

27.07.2018.

Sony tužen zbog plagiranja Slender Man

Naizgled čudna igra u Holivudu ovih dana.

Naime, kompanija Phame Factory tužila je sudu Sony Pictures, zbog toga što su ih ovi optužili da je njihov indie-horror Flay, zapravo falsifikat urbane legende za koju su kupili prava i napravili film Slender Man!

Da li vam je jasno ko tu koga i zbog čega?

Zapravo, u Phame Factory kažu da su primili nekoliko "opominjujućih" pisama u kojima ih Sony opominje na sličnosti izmešu dva filma, pa si oni sami tražili da se sudskom odlukom utvrdi da oni nisu nikakvi "falsifikatori ideja"!

Legenda u čijem je središtu “Slender Man” stvorena je pre devet godina, a njen autor bio je Eric Knudsen, koji ju je poslao na web forum Something Awful. Lik koji je stvorio bio je visok, beziražajan, bledi muškarac, koji se nadvio nad dve devojke. Takav, kakav je, Slender Man je poslužio kao inspiracija mnogima za pisanje priča i crtanje na internetu. A, Sony je, u maju 2016. godine saopštio da planira da ovaj lik stavi i u film, šest godina nakon što su od Knudsena kupili autorska prava na njega...

Stanovište Phame jeste da ono što se nađe na internetu, a od starta ne podleže autorskim pravima, ne može biti predmet "ograničenja slobodne umetničke interpretacije". 

Šta mislite o ovome? 

 

  • Komentarji

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}