Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Restaurirani originalni Frankenstein

novice

19.11.2018.

Restaurirani originalni Frankenstein

Ako ste do sada živeli u ubeđenju da je James Whale bio prvi koji je snimio film o čuvenom čudovištu Frankenstein, 1931. godine, grdno ste se prevarili!

Naime, po kultnom romanu koji je napisala Mary Shelley 1818. godine, a koji se smatra prvim horor-romanom ikada, godine 1910. snimljen je nemi film u proizvodnji Edison Manufacturing Company! On je u svom podnaslovu imao odrednicu - "liberalna adaptacija"!

Zahvaljujući naporima Kongresne biblioteke SAD, potpuno je restaurirana verzija ovog 13-minutnog filma.

Nitratnu traku s filmom posedovao je kolekcionar Alois F. Dettlaff, ali je on dugo odbijao da se napravi kopija i sačuva za sledeće generacije, a sve do 1970-tih godina nije se ni znalo da li je film uopšte sačuvan. Dettlaff je ovakvu svoju odluku pravdao time da se plašio falsifikatora, koji bi neovlašćeno zaradili na kopijama filma, ukoliko bi on pustio original "u promet". Godine 2005. je preminuo, a film je konačno pripao Kongresnoj biblioteci.

Zapravo, ovaj film je bio u posedu bake Dettlaffove supruge, a ona ga je prikazivala  na raznim filmskim festivalima i konvencijama. Kada je odlučila da napusti svet šou-biznisa, baka je predala kolekciju svom sinu, a ovaj opet svom - Dettlaffovom šuraku - od koga je kolekcionar i kupio film, sredinom 1950-tih. Ostalo je zabeleženo i da je Dettlaff učio svoje sinove da čitaju prikazujući im baš ovaj film...

Reditelj ovog dragocenom filma jeste J. Searle Dawley. Glavne uloge tumače: Mary Fuller (kao Elizabeth), Augustus Phillips (kao Dr. Frankenstein) i Charles Ogle (kao čudovište). 

Podaci o onima koji su učestvovali u stvaranju filma naknadno su dodati, baš kao i muzika koju je komponovao cenjeni stvaralac muzike za neme filmove - Donald Sosin

  • Komentarji

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}