Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Prekinut rad na filmu Metro 2033

novice

12.12.2018.

Prekinut rad na filmu Metro 2033

Brojnim fanovima ovog, pa... nazovimo ga "kultnog SF-horor romana", ova vest se, svakako, neće svideti. Iako se činilo da nam predstoji još jedna uspešna filmska realizacija jednog od najzanimljivijih žanrovskih romana poslednjih godina, svi radovi na tome su - prekinuti! Razlog? Šture informacije kažu - "Jednostavno, mnogo toga uopšte nije išlo kako treba!".

Metro 2033” jeste roman čiji je autor Rus Dmitry Glukhovsky. Otkako se pojavio, predstavljao je inspiraciju za mnoge uspešne kompjuterske igrice. Radnja i romana, a i tih igrica, bila je smeštena u post-apokaliptičnu Moskvu, u kojoj ljudi žive u tunelima starog metroa, nakon što je Zemlju zadesila nuklearna kataklizma.

U početku je bilo zamišljeno da i film sledi događaje u knjizi, ali kako je vreme odmicalo, studio MGM je pokušavao sve više da "amerikanizuje" dešavanja, smeštajući ih u - Vašington! To se uopšte nije svidelo autoru romana...

"Mnoge stvari ne izgleda da mogu da funkcionišu u Vašingtonu", izjavio je Glukhovsky. "Tu nema mesta za naciste, komuniste, kao ni za moje mutante. To nije slika koju sam želeo da prenesem, roman je metafora za generalnu ksenofobiju, a ne samo komentar na afro-američke odnose." 

Autor romana nastavio je i dalje da kritikuje: "Hteli su da zamene moje mutante sa nekim zverima, ali sve dok ta čudovipta ne izgledaju ljudski, cela priča o ksenofobiji nema smisla. A, to mi je veoma bitno, pošto sam ja ubeđeni internacionalista. Oni su sve pretvorili u veoma generičku stvar."

Takođe, Glukovsky smatra da se MGM bojao da smesti dešavanja u Moskvu, jer "Amerikanci vole priče o Americi". Ali, on smatra da je baš to što se radnja dešava u Moskvi - najvrednije! "Videli smo mnogo puta američku verziju apokalipse, a publika koja voli ovaj žanr veoma je obrazovana i zasićena, i, zapravo, ne želi više toga", rekao je.

Kako stvari sada stoje, izvesne nade da će do snimanja filma po romanu ipak doći - postoje. Jer, Glukovsky ne odustaje od traženja producenta za verziju koju on smatra da je jedina verodostojna. U tom cilju možda posluži i najavljeno predstavljanje najnovije kompjuterske igrice iz serije - "Metro Exodus" - u drugom mesecu 2019. godine...

A, vi? Da li ste čitali "Metro 2033"? Ili igrali neku igricu po njemu? Šta mislite o svemu?

 

  • Komentarji

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}