Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Atlantique je somalijski kandidat za "Oskara"

novice

02.10.2019.

Atlantique je somalijski kandidat za "Oskara"

Romantična drama Atlantique koja je dobitnik velike nagrade žirija na ovogodišnjem festivalu u Kanu, izabrana je i da bude somalijski predstavnik u predstojećoj trci za "Oskara" za najbolji film van engleskog govornog područja.

U predgrađu Dakara, radnici na građevini futurističke kule, nisu plaćeni mesecima. Zato odluče da okeanom napuste zemlju, u potrazi za boljim životom. Među njima je i Suleiman, koji voli Adu, ali ona potiče iz imućne porodice i obećana je drugom. Prilikom Adinog venčanja dolazi do strašnog požara, i okrutni detektiv sprovodi istragu. Jaz između dva sveta sve više dolazi do izražaja...

Rediteljka ovog ostvarenja jeste Mati Diop, prva žena crne puti koja je ikada osvojila prestižnu nagradu na Kansom festivalu, ujedno i tek četvrta žena koja je to uopšte uradila ikada.

Ovo je tek drugi senegalski film u trci za "Oskara", nakon prošlogodišnje nominovanog Félicité, čiji je reditelj bio Alain Gomis, a koji je, takođe, osvojio značajne filmske nagrade na različitim svetskim festivalima, uključujući i "Srebrnog medveda" u Berlinu.

  • Komentarji

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}