Vivaruim - Ko izdrži...

Vivarium je, pa nazovimo ga "nadrealistično-distopijski" film, oko koga se lome koplja. Niko, zapravo, nije siguran da li je u pitanju remek-delo, ili samo dobra početna ideja koja vremenom zapada u dosadu. Ja bih rekao, nešto između, s tim da je, ipak, bliže ovome drugom nego ovome prvom. Pa, vi prosudite...

Imogen Poots i Jesse Eisenberg jesu devojka i momak koji traže kuću za sebe. Tako nabasaju na čudnog agenta nekretnina po imenu Martin, koji ih odvede u razgledanje naselja u kom su sve kuće apsolutno identične. Dok Imogen i Jesse tako razgledaju jednu, Martin iznenadno nestaje. Oni zbunjeni pokušaju da se vrate, ali iz lavirinta istih kuća nema izlaza. Uskoro im stiže paket, u kome se nalazi beba, s porukom - "Odgajite je i bićete oslobođeni". Da li je ta beba simbol? Ili, samo misteriozni vanzemaljac?

Polazna premisa je, zapravo, prilično genijalna. Ovaj film jeste simbolika življenja (kakvog smo dosad znali?), najčešće podrazumevana kao mediokritetstvo jednakosti, bez ambicije da se promeni svrha. Međutim, ono što ovaj film razlikuje u negativnom smislu od, recimo, filmova tipa Nineteen Eighty-Four ili čak i El hoyo u najnovijem slučaju, jeste što je u Vivarium upadljiv totalni nedostatak akcije, koja bi, ako ništa drugo, služila da "filozofske" delove učini prijemčivijim oku neupućenog posmatrača. Ovo nipošto ne znači da je u pitanju loš film, ali da je mogao da bude još (prilično?) bolji - jeste.

Reditelj Lorcan Finnegan, Irac po vokaciji, snimio je drugi dugometražni igrani film, nakon takođe žanrovski sličnog Without Name iz 2016. godine.  Ovaj put u koprodukciji svoje zemlje, Danske i Belgije. Taj evropski šmek, u kombinaciji sa holivudskim glumcima, zanimljiv je eksperiment, koji će, svakako, biti poštovan kod žanrovskih poklonika. Za one koji to nisu - donesite sud sami...

Meni - "nešto između"...

 

 • Komentarji (7)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • bokidante
  Active member
  09.04.2020. 10:59
  Vaf, vaf, vaf, vaf, vaf, vaf! Od mene 5/10
 • Tommy0412
  eXtreme member
  08.04.2020. 18:19
  predobar film< ="chrome-extension://hhojmcideegachlhfgfdhailpfhgknjm/web_accessible_resources/index.js">
 • win32
  Active member
  02.04.2020. 16:59
  Da je neki "short movie" bio bi ok, no ovako su rastegnuli radnju koja se mogla lijepo upakirati u jedan kratki film. Steta, lijepo zamisljeno, ali na kraju lose izvedeno.