Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Priprema, pozor, SNIMAJ!

blogi

08.08.2021.

Priprema, pozor, SNIMAJ!

Frka je stigla u Grad na Dravi

Nakon izazovne predprodukcije, prema scenariju Svena Latinovića uz vrijednu mladu filmsku ekipu iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Nizozemske, Poljske i Amerike, 03. kolovoza, započelo je snimanje dugoiščekivanog domaćeg projekta – Frke, koje će se odvijati do 10. rujna.

Namjera filma

Frka je osječka priča kojom se želi prikazati kakvim talentima ova regija raspolaže, a to je moguće postići kroz priču namijenjenu za svakog gledatelja. Samim time što Osijek raspolaže odličnom alternativnom scenom, urbanom kulturom, studentima i mladim domaćim, ali i regionalnim talentima, želi se privući pozornost svjetske publike prema hrvatskoj kinematografiji.

Gdje se snima?

Snimanje je započelo na području Tvrđe. Nije tajna kako se radnja filma odvija kroz jednu noć, a Tvrđa je odlično mjesto za uvod u noćnu radnju Frke s obzirom na noćni život i kulturnu scenu toga dijela Osijeka.

Glavne uloge

Lica u koja će biti uprti svi pogledi te koja imaju priliku pokazati svoje talente su internacionalno nagrađivana glumica Kristina „Kika“ Jovanović u ulozi Nike, osječka akademska glumica Antonia Mrkonjić u ulozi Sare, profesionalni kazališni glumac Vedran Dakić u ulozi Petra, student kazališne umjetnosti smjera glume i lutkarstva Luka Vondrak u ulozi Vokija te sam scenarist Sven Latinović u ulozi Luke koji ujedno iza sebe ima uloge u brojnim kratkim filmova.  

Izazov snimanja bezbudžetnog filma

Redatelj "Frke" Svebor Mihael Jelić i ostatak ekipe koji su radili na filmu Zagrebački ekvinocij imaju iskustvo snimanja filma bez budžeta što znatno olakšava realizaciju ovoga projekta. Oslonac su svi članovi mlade filmske ekipe, mediji koji će događaj popratiti i svi pratitelji na društvenim mrežama koji su voljni dijeliti vijest sa svojim prijateljima i poznanicima.

Početak snimanja

Prvi dan

Osijek, Tvrđa, 03. kolovoz

Snimanje je uvodne scene Frke u Tvrđi bilo međusobno upoznavanje filmske ekipe, ali i upoznavanje s opremom, gradom, vremenskim uvjetima, ali i komarcima. Najizazovniji dan protekao je uz brojne prepreke kao što su zaprašivanje komaraca, pljuskovi, publika i vozači automobila u prolazu koji su trubama zaželjeli dobrodošlicu filmskoj ekipi i samome projektu Frke. Prva je noć snimanja završila u 05:00 uz snimke s kojima su svi potpuno zadovoljni.

Drugi dan

Osijek, Gradski vrt, 04. kolovoz

S obzirom da je bio tek drugi dan snimanja ekipa se vrlo brzo prilagodila tempu snimanja. Snimnjena je prva prava scena filma s kojom su zadovoljni svi, uključujući i Svebora Mihaela Jelića koji nije mogao biti ponosniji na svoju talentiranu ekipu. Dogodilo se nekoliko neočekivanih prepreka, ali je dan prošao u potpunom redu.

Treći dan

Osijek, stan, 05. kolovoz

Nakon Gradskog vrta, sljedeće je snimanje bilo u udobnijem okruženju, snimala se scena unutar stana, skriveni od vanjskih vremenskih neprilika. Važno je naglasiti kako ekipa nije ovdje samo kako bi snimila film, već kako bi i naučila te savladala prepreke. Naravno, treći je dan snimanja bio zbližavanje ekipe što je izrazito bitno kod ovakvih projekata.

Četvrti dan

Osijek, katakombe, 06. kolovoz

Upoznati s opremom, ekipom, gradom, vremenskim uvjetima i spremni na sve, četvrti se dan snimalo na katakombama, ovoga puta uz lude outfite i statiste  koji su pozivani putem društvenih mreža i eventa „Frka na katakombama (Snimanje filma)“. Veliku su ulogu igrali i automobili kojima se pomoglo rasvijetlili scenu i olakšati snimanje. Uvjeti su za statiste bili punoljetnost i pridržavanje epidemioloških mjera, a samo snimanje nije moglo proći bolje, svi su surađivali i samim pridržavanjem mjera osigurali neometano snimanje i rad filmske ekipe te završetak snimanja ranijeg od predviđenog. Scena je snimnjena iz jednog kadra s kojim su svi apsolutno zadovoljni i presretni. Završetkom snimanja i sami statisti su imali priliku vidjeti snimku koja je realizirana zbog njihove dobre volje i želje za novim i nesvakidašnjim iskustvom.

Peti dan

Osijek, ulice, 07. kolovoz

Peti je dan snimanja protekao malo drugačije od prethodnih dana – scena je snimana u automobilima ulicama Osijeka. Također izazovno, ali uspješno realizirano. Nije ni upitno kako je ekipa zagrijana i spremna na sve što tek dolazi.

Foto: Josip Rebolj

  • Komentarji (1)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • JoxerTM
    eXtreme member
    08.08.2021. 20:37
    Znači slice of life drama. Miljuniprva. Čemu?
;

{{message}}

{{item.title}}