Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

The Watchers - Ne trošite vreme

Ishana Shyamalan jeste ćerka reditelja u koga se mnogi kunu kad je u pitanju žanr - nazovimo ga "fantasy horor" - iako mnogi njegove filmove smatraju prilično kontroverznim. Otac M. Night nije potpisao The Watchers, ali cinici bi mogli da kažu - "kao da jeste". S tim da Ishana, ipak, nije svoj otac, pa je njeno delo mnogo manje kontroverzno, a mnogo više pa... još lošije.

Da krenemo od dobrih stvari - Irska! Dakota Fanning glumi Amerikanku Minu, koja radi u pet-shopu u malom irskom gradiću i od šefa dobija zadatak da prenese velikog žutog papagaja u Dablinski Zoološki. Dakle, irski krajolik je dobra stvar! Skoro jedina u filmu! I, donekle papagaj, mada mu nije jasna baš namena...

E, onda sledi nezaustavljivi niz loših stvari...

Dakota kreće na dalek put (ko Tomo Žeznati :)), koji je vodi i kroz nepreglednu irsku šumu. To će joj iznenada crći auto, pa će dalje morati peške. Ali, šuma je ukleta, neko je progoni... U sred šume nailazi na kućerak u kome su momak, devojka i starija žena, koji je panično dozivaju da uđe unutra, jer će uskoro mrak, a mrakom se dešavaju strašne stvari. 

Zid te kuće, u koju se sklonila, zapravo je jednosmerni izlog, ispred koga se strašna bića noćom okupljaju da posmatraju šta ukućani unutra rade. Kao neki reality (a i oni unutra provode vreme gledajući na starom TV neki reality - jedina zgodna alegorija). Elem, oni unutra se manekeni-robovi onih napolju, a ako se drznu da probaju da pobegnu, čeka ih strašna sudbina.

E, sad, danju nema tih strašnih prikaza (ko zna zbog čega, jer nisu vampiri), pa Dakota u početku pokušava da pobegne, ali je ukućani, a pre svih stara gospođa, upozoravaju da postoje pravila i da ona nikako ne smeju da se prekrše...

Elem, ispostaviće se da su bića iz šume potomci nekadašnjih vila i vilenjaka koji su pohodili naš svet, pre nego što su ih (ga) ljudi zagadili, imaju čak i sposobnost "shapeshiftinga", te da sad žive u šumi žudeći za osvetom... u mizanscen se uključuje i neki poluludi profesor koji je pokušao da im svojevremeno doaka... ali sve deluje potpuno pogubljeno, kao da je neko smešao epizode i motive serija poput Lost ili The Twilight Zone, dodao malo The X Files i dobio skoro nejestivu i nedorečenu klin-čorbu.

Dakle - samo za ljubitelje irskih pejsaža. Fanovi horora, s primesom fantasyja (ili obrnuto) trebalo bi da zaobiđu u širokom luku, pa makar i reprizirali neki od Očevih filmova. Šteta za ćerku, ali da ostanemo u folklornim izrekama užasa - "Prvi mačići se u vodu bacaju". Možda Ishana sledeći put pokaže zube...

 

  • Komentarji (14)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    15.06.2024. 13:04
    [QUOTE=AlexDeLarge]
    Ni ja kod M. Night Shyamalan ne vidim neku kontroverzu, da svideli su mi se neki filmovi , neki nisu, neke sam preskočio. Puppet reče da ga uspava, mene ne uopšteno, npr.
    [/QUOTE]


    Pa da, jedini reditelj koji tonom svojih filmova ne može da omane, bukvalno me uvek uspava.

    Ma to Iga zaebava, kakva kontroverza. Shyamalan zna biti diletant ali voli te priče iz domena "Zone sumraka" za kojima raja vazda vapi. Nešto funkcioniše, nešto je urnebesno loše, lepo reče neko iznad hit & miss. Nije da je bitno sada, jer je ovo film njegove kćeri or something, no hajde kada već razmrdavamo temu. Unbreakable je jedan od najboljih superherojskih filmova, pa i da zanemarimo sve ostalo što je snimao tokom godina (mada nema razloga za to), vredi mu (Shyamalanu) skinuti kapu. Kao i upišati se od smeha šta priča u npr Signs, da ne ulazim sada u svaki film ponaosob, ionako je sve to kako se kome i šta već zalomi, sto ljudi, sto ćudi, niti je precenjen, niti je potcenjen, reditelj kao reditelj, ima svojih specifičnosti pa se može izdvojiti iz mase, no nije to ništa za filmsku istoriju i silne studije, kakve tek kontroverze. Jeste on vernik, ako je i to odveć bitno, pa se tu i tamo pogirava sa biblijskim temama, mitovima, ubaci onda gay par u poslednji film, možda to bude prst u oko (dupe?) puritancima i grđima, ali come on, nije on Pazolini, šta je tu kontroverzno, pa još danas i tamo. 
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    15.06.2024. 12:52
    Ni ja kod M. Night Shyamalan ne vidim neku kontroverzu, da svideli su mi se neki filmovi , neki nisu, neke sam preskočio. Puppet reče da ga uspava, mene ne uopšteno, npr. Pelle je uspeo jednom, i kod  Nope, od tri filma, ne ulazim u to.

    Svidela mi se serija Servant , samo su mogli da je skrate iako je epizoda 30 minuta,  Ishana Shyamalan je radila malo oko scenaria , malo oko režije.

    Ovo je ipak njeno debitansko ostvarenje, kao koscenaristkinje i  režiserke , mene trenutno nešto ne interesuje, samo jer ima više drugih koji me interesuju, pa kad budem pogledao izneću komentar .  

    A svaki prevod je‚` dobrodošao`.
  • 15.06.2024. 11:17
    Uopste nije negledljiv, naprotiv
;

{{message}}

{{item.title}}