Dirty DancingPogledaj trailer!

Film

drama, romantični, glasbeni (1987)

Dirty Dancing

Ocena uporabnika
Odlično!
6,971%
Dirty Dancing

Leto:

1987

Zvrst:

drama, romantični, glasbeni

Trajanje:

100 min

Režija:

Emile Ardolino

Scenarij:

Eleanor Bergstein


Glavne vloge:


Jennifer Grey
  >  Baby Houseman
Patrick Swayze
  >  Johnny Castle
Wayne Knight
  >  Stan
Jerry Orbach
  >  Jake Houseman
Kelly Bishop
  >  Marjorie Houseman
Jane Brucker
  >  Lisa Houseman
Max Cantor
  >  Robbie Gould
Charles 'Honi' Coles
  >  Tito Suarez
Neal Jones
  >  Billy Kostecki
'Cousin Brucie' Morrow
  >  Magician
Alvin Myerovich
  >  Mr. Schumacher
Lonny Price
  >  Neil Kellerman
Cynthia Rhodes
  >  Penny Johnson
Paula Trueman
  >  Mrs. Schumacher
Jack Weston
  >  Max Kellerman

Povzetek:


Piše se leto 1963. Sedemnajstletna Baby preživlja praznike s starši v letovišču Catkills. Ko sledi zvoku vznemirljive glasbe, spozna Johnnyja, inštruktorja plesa, ki ima za razliko od naivne in sramežljive Baby veliko življenjskih izkušenj. Baby je hipnotizirana s seksi ritmom in svobodnimi gibi umazanega plesa ter tako hitro postane Johnnyjeva najboljša učenka, tako v plesu kot v ljubezni.
  • Poglejte podobne vsebine
  • Komentarji (2)
  • Pretty Woman

    Pretty Woman (1990)

    komedija, romantični

    Edward Lewis je bogat in brezobziren poslovnež, ki mu sklepanje poslov pomeni smisel življenja. Na službeni poti v Los Angelesu po spletu okoliščin spozna privlačno prostitutko Vivian. Vivian z...
  • One Last Dance

    One Last Dance (2003)

    drama, romantični

    Ovo je njihova poslednja šansa...Kada je umro brilijantni art direktor jedne poznate Njujorške plesne trupe, tri stare plesačke zvezde su vraćene nazad u nastojanju da se spase komanija time što će...
  • Dirty Dancing: Havana Nights

    Dirty Dancing: Havana Nights (2004)

    drama, romantični, glasbeni

    Katey Miller je sramežljiva osemnajstletnica, ki se s starši preseli v Havano tik pred koncem kubanske revolucije leta 1958. Tam se prvič sreča s pristnim kubanskim plesom, ki jo nemudoma prevzame...
  • Road House

    Road House (1989)

    akcija, srhljivka

    Dalton (Patrick Swayze) ima doktorat iz filozofije, toda učenje na univerzi ga ni nikoli prav posebej mikalo. Tako se odloči, da bo raje postal redar v barih, ki zna poseči tudi v najhujši pretep in...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • bojanadj
    Senior translator
    27.02.2010. 11:25
    Zaista je predivan film, koji se može gledati milion puta.
    Ja se sećam da smo 80tih sve mi devojčice iz zgrade učile korake i po ceo dan plesale i pevaleLOL

  • cudak_31177
    The Legend Of
    27.02.2010. 03:17

    Dirty Dancing (1987)

    Director: Emile Ardolino
    Writer: Eleanor Bergstein
    Release Date: 21 August 1987 (USA) more 
    Genre: Drama / Romance

    Jennifer Grey ... Frances 'Baby' Houseman
    Patrick Swayze ... Johnny Castle
    Jerry Orbach ... Dr. Jake Houseman
    Cynthia Rhodes ... Penny Johnson
    Jack Weston ... Max Kellerman
    Jane Brucker ... Lisa Houseman
    Kelly Bishop ... Marjorie Houseman
    Lonny Price ... Neil Kellerman
    Max Cantor ... Robbie Gould
    Charles 'Honi' Coles ... Tito Suarez (as Charles Honi Coles)
    Neal Jones ... Billy Kostecki
    'Cousin Brucie' Morrow ... Magician
    Wayne Knight ... Stan
    Paula Trueman ... Mrs. Schumacher
    Alvin Myerovich ... Mr. Schumacher

    U leto 1960 i neke, Frances "Baby" Houseman, slatka „tatina“ devojčica, stiže u odmaralište Catskill Mountains u blizini Njujorka, sa svojom porodicom. Baby je odrasla u bogatom okruženju i svi od nje očekuju da ode na koledž, pridruži se mirovnim trupama i spasi svet pre nego se uda za doktora, dobrog kao njen otac. Neočekivano, Baby postaje opsednuta plesnim instruktorom kampa Catskill, Johnnijem, čovekom čije je okruženje totalno različito od onog na koje je navikla. Nakon ilegalnog abortusa Johnnijeve plesne partnerke, Penny, u čijem je plaćanju učestvovala i Baby, Johnny ostaje bez partnera, i Baby je jedina koja se nudi da uskoči na njeno mesto. Otac se oštro protivi, i zabranjuje joj da se viđa sa tom ekipom ljudi, nakon čega počinju tajni sastanci, na kojima Johnny uči Baby tajnama prljavog plesa.

     

    Fantastična ljubavna priča koju vreme sigurno neće pregaziti kao što se to desilo sa mnogim drugim filmovima. Moj lični favorit iz ovog žanra, i više ne znam da li bih mogao da prebrojim koliko puta sam ga gledao, od prvih emitovanja u Jugoslovenskim bioskopima 1987, do pre nekoliko dana, kad sam ga opet, onako, bezveze pustio.



    Trivia:

     

    Pesma "She's Like The Wind" koju peva Patrick Swayze i koju je napisao u saradnji sa Stacy Widelitz, snimljena je za Grandview, U.S.A. (1984), ali je prvi put upotrebljena 1987 u ovom filmu.

     

    Izglasan na #2 mesto „Filmova koje morate videti“ od strane slušalaca Londonskog „Capital FM“ radija.

     

    Cynthia Rhodes (Penny Johnson) je prva glumica izabrana za svoju ulogu na kastingu.

     

    Tokom celog filma, Johnny i Baby su uvek u kontrasnim bojama: Baby u veoma svetlim, a Johnny u crnim ili drugim tamnijim.

     

    Film je ponovo emitovan u bioskopima 1997, što je direktna posledica noćnog talk šoua Conana O'Briena u kome je zatražio od gledalaca da peticijom zatraže re-izdavanje ovog filma. Kada je peticija uspela, O'Brien se našalio da mu se film nikad nije ni svideo, već je bezveze to uradio.

     

    Film se dešava u letnjim danima, ali je scena u kojoj uvežbavaju „dizanje (lifting)“ u jezeru snimljena u Oktobru. Pošto je lišće tada već požutelo, morali su ručno da ga farbaju kako bi pozadina zadržala letnji izgled. Ako pažljivo gledate scenu, možete videti nekoliko žutih listova koje su propustili. Scena je snimljena u jezeru Lure, u planinama južne Karoline. Scene nisu snimane iz blizine, jer je bilo toliko hladno da su im usne bile potpuno plave.

     

    Ples koji Patrick Swayze i Jennifer Grey izvode tokom čuvene „ljubavne scene“ u njegovoj sobi, ustvari je scena koja je snimljena na audiciji. Originalno nije trebalo da se nađe u filmu, ali je izuzetno dobro odrađena, i producenti su odlučili da je zadrže.

     

    U sceni u kojoj Johnny i Baby vežbaju ples a ona se smeje kad god joj pređe rukom preko ruke, nije bila deo scenarija. Jennifer je izuzetno golicljiva i stvarno se smejala, a Patrick je stvarno bio iznerviran tokom snimanja. Scena je ostala jer je potpuno realistična. Njen pad u istoj sceni je takođe neplaniran. Još jedna od neplaniranih scena bila je ona čuvena u kojoj puze jedno prema drugom. Scena je snimljena u toku dvočasovnog odmora između nekoliko setova. Patrick i Jennifer su se bukvalno zezali, i to zezanje ušlo je u istoriju kinematografije kao jedna od najlepših ljubavnih scena.

     

    Iako su u toku filma jedva zaplesali, Jerry Orbach i Kelly Bishop (Bejbini roditelji) su bili veoma poznati kao pevači i plesači u Brodvejskim mjuziklima. Ustvari, njihovi najpoznatiji mjuzikli "A Chorus Line" u kome je igrala Bishopova, i "Chicago" sa Orbachom u glavnoj ulozi, upamćeni su kao kao najveći „rivali“ na blagajnama i dodelama nagrada tokom 1975 godine.

     

    Val Kilmer je bio prvobitan izbor za ulogu Johnnija, ali je (na sreću :) odbio ulogu. Za ulogu je razmatran i Billy Zane, ali je (opet srećom J) bio veoma loš igrač. Za ulogu Baby se prijavila i Sarah Jessica Parker, ali je odmah odbijena.

     

    Filmska rečenica "Nobody puts Baby in the corner (Niko neće gurati Baby u ćošak)", izglasana je od strane američkog filmskog instituta na mesto #98 (od 100).

     

    Jennifer Grey je sa svojih 27 godina, bila 10 godina starija od lika Baby koji je igrala u filmu. Na audiciji su joj dali 5 minuta da dokaže da može igrati osobu mlađu 10 godina, kao i da poznaje korake koji su potrebni za film.

     

    Michael 'Max' Cantor igrao je ulogu konobara Robija Goulda u filmu. Max je bio sin Brodvejskog producenta Arthura Cantora. Živeli su u Dakoti, u zgradi na West 72 bulevaru, pored Johna Lennona i Yoko Ono. Max je pohađao Harvardski univerzitet. Umro je od heroina u 32 godini života.

     

    Knjiga koju Robbie nudi Baby na čitanje po odbijanju da pomogne Penny oko abortusa, je „The Fountainhead“ koju je napisao Ayn Rand. Rand je tvorac filozofije koja se zove „Objektivizam“, i koja (između ostalog) uči da je mnogo važnije za osobu da se brine za svoje dobro stanje nego da pomogne drugima. Neki od sledbenika ove filozofije (očigledno je u filmu to Robbie) interpretiraju knjige kao opravdanje za sebično i samoljubivo ponašanje, i odbijanje odgovornosti prema drugima.


    cudak_311772010-02-27 03:18:12

{{message}}

{{item.title}}