In-cheon sang-ryuk jak-jeonPogledaj trailer!

Film

drama, zgodovina, akcija, vojni (2016)

In-cheon sang-ryuk jak-jeon

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena uporabnika
-
6,3
In-cheon sang-ryuk jak-jeon

Naslov:

Operacija Hromit

Leto:

2016

Zvrst:

drama, zgodovina, akcija, vojni

Trajanje:

111 min

Režija:

John H. Lee

Scenarij:

John H. Lee
, Sean Dulake
, Man-Hee Lee


Glavne vloge:


Liam Neeson
  >  Douglas MacArthur
Lee Jung-jae
  >  Jang, Hak-soo (South Korean Navy Lieutenant)
Beom-su Lee
  >  Lim, Gye-jin (North Korean Senior Colonel)
Sean Dulake
  >  Lt. Col. Edward L. Rowny
Justin Rupple
  >  Alexander Haig
Mathew Darcy
  >  Soldier-Typist

Povzetek:


U ovom ostvarenju Lijam Nilson glumi Daglasa Mekartura, američkog generala sa pet zvezdica, koji je predvodio snage Ujedinjenih nacija u Korejskom ratu.

Mekartur je bio veliki vojskovođa, ali je sklonjen sa svoje pozicije pošto je počeo da daje izjave koje su se kosile sa američkom spoljnom politikom tog vremena. Film Operacija Hromit je inspirisan istinitim događajima i prati bitku kod Inčona, kada su snage UN organizovale iznenadni napad protiv severa.
Pre pokretanja operacije "Hromit", američki general Daglas Mekartur poslao je osam članova korejskog organa za komunikaciju na tajni zadatak, koje je predvodio južnokorejski poručnik Jang Hak-So, sa ciljem da uspešno sleti na Inčon.
  • Poglejte podobne vsebine
  • Komentarji (1)
  • My War

    My War (2016)

    zgodovina, vojni

    Historical drama following the Chinese volunteers sent to fight in the Korean War against the US where they experienced life and death and established profound revolutionary feelings.
  • Yeokmo - Banranui sidae

    Yeokmo - Banranui sidae (2017)

    drama, zgodovina, akcija

    Lokalna danguba Kim-Ho, dobija posao zatvorskog čuvara u obližnjem zatvoru. Prvog dana po stupanju na dužnost, kreće oružani napad na zatvor. Ono što Kim-Ho još uvek ne zna, a to je da se ni kriv ni...
  • A Walk Among the Tombstones

    A Walk Among the Tombstones (2014)

    drama, kriminalka, misterij, akcija, srhljivka

    Akcijski kriminalni triler z Liamom Neesonom v glavni vlogi je nastal po uspešni knjižni seriji detektivk avtorja Lawrencea Blocka. Neeson upodobi nekdanjega newyorškega policista Matta Scudderja, ki...
  • Yeonpyeong haejeon

    Yeonpyeong haejeon (2015)

    drama, vojni

    Film je snimljen prema istinitom događaju, poznatom i kao Druga bitka kod Jeonpjonga, kada je došlo do ozbiljnog oružanog okršaja između patrolnih brodova Severne i Južne Koreje, na Žutom moru, 2002...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    11.01.2022. 12:43
    Cudi me da ljubiteli Liam Neeson-a nisu prokomentarisali da je ovo film koji mora da se pogleda, mada mozda sto nije bas glavni lik i ne pojavljuje se u svakoj sceni ( i pritom ne bije nikoga ;)), mala sala.
    Liam Neeson u ulozi Douglas MacArthur-a ( komandovao, upravljao i obucavao tokom zivota gde je stigao, od oca generala i zivot proveo po garnizonima,WW1,WW2, Filipini u vise navrata,Japanu, Korejski rat, najmladji do tada sef oruzanih snaga 1930-1935 , mozda ga je neko pretekao ali bio je naodlikovaniji , reaktiviran u WW2 i Korejskom ratu, medjutim zbog svojih stavova u vezi sa Kinom zavrsio je vojnicku karijeru, kontroverzna prica za neka delovanja u Japanu oko oruzja)

    Egocentrik vidi se i u filmu, ali mu se daju zasluge za odabir mesta (iako su oficiri iz mornarice planirali drugo mesto blize Pusan perimetru) , i plan koji je osmislio, koji je Truman kasnije odobrio, ima u filmu diskusija oficira na tu temu, i jedan dobar dokumentarac .

    Jedna od odlucujucih ofanziva odmah nakon( prakticno pocetak invazije i rata, grcevite odbrane i poslednjeg uporista na “mostobranu” kod Pusana, kada je SB OUN-a reagovao ) , The Battle of the Pusan Perimeter ( npr. 71: into the fire https://www.imdb.com/title/tt1587729/?ref_=fn_al_tt_1, ) , film je zasnovan na stvarnim dogadjajima ali opisuje samo jednu verziju vojnoobavestajne operacije (nije bas bila klasicna diverzija kao Jangsa-ri 9.15 https://www.imdb.com/title/tt9018916/?ref_=fn_al_tt_1) ali realnije pozadinsku pripremu pred pomorsku tj. amfibijsku invaziju na Incheon tj. Battle of Incheon ( kodnog imena Operation Chromite, ima i film Incheon (1981) https://www.imdb.com/title/tt0084132/?ref_=fn_al_tt_1 koji je neslavno prosao ). A kasnije zauzimanje Seula i prodor na sever, dok se Kinezi direktno nisu umesali.
    Naravno sto se tice ratnih filmova moraju se uzeti sa rezervom, vezano za desavanja, likove, dozivljaje. Amerikanci su snimili bar 20 filmova na datu temu.

    Treba pogledati i Tae Guk Gi: The Brotherhood of War (2004) https://www.imdb.com/title/tt0386064/.
    ali i
    The Battle at Lake Changjin( 2021) https://www.imdb.com/title/tt13462900/?ref_=nv_sr_srsg_0,

    Kao sto je Korejski rat de facto zavrsen ( potpisano primirje i paradoksalna demilitarizacija oblasti , npr samo delic J.S.A (2000) https://www.imdb.com/title/tt0260991/?ref_=ttls_li_tt ) oko 38. paralele, ustaljen naziv , ali de jure nije mada sad se radi i na tome, 2018 su postigli neki uspeh ne znam sta se posle desavalo, koga interesuje desavanja vezana za Korejski rat, koji je ostao u senci Vijetnamskog, moze da izabere po neki i pogleda.
    AlexDeLarge2022-01-11 12:51:53

{{message}}

{{item.title}}