Ocho apellidos vascosPogledaj trailer!

Film

komedija, romantični (2014)

Ocho apellidos vascos

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena uporabnika
-
6,6
Ocho apellidos vascos

Naslov:

Ocho apellidos vascos

Leto:

2014

Zvrst:

komedija, romantični

Trajanje:

98 min

Režija:

Emilio Martínez Lázaro

Scenarij:

Borja Cobeaga
, Diego San José


Glavne vloge:


Iñaki Beraetxe
  >  Ertzaintza 1
Karra Elejalde
  >  Koldo
Aitor Mazo
  >  Padre Inaxio
Carmen Machi
  >  Merche
Clara Lago
  >  Amaia
Alfonso Sánchez
  >  Curro
Aitziber Garmendia
  >  Iratxe
Santi Ugalde
  >  Conductor Kepa
Egoitz Lasa
  >  Ertzaintza 2
Miriam Cabeza
  >  Edurne
Abel Mora
  >  Pedro
Lander Otaola
  >  Borroka 1
Alberto López
  >  Joaquín
Dani Rovira
  >  Rafa
Mikel Roman
  >  Borroka 2

Povzetek:


Rafael, a Sevillian who has never left Andalucia, decides to leave his homeland to follow Amaia, a Basque girl unlike other women whom he has ever known.
  • Poglejte podobne vsebine
  • Komentarji (4)
  • Tengo ganas de ti

    Tengo ganas de ti (2012)

    drama, romantični

    Nakon velikog uspeha filma "Tri metra iznad neba" stiže nam na veliko platno film "Želim te" (Tengo ganas de ti). Zasnovan na romanu Federica Moccia, reditelj Fernando Gonzales Molina u filmu "Želim...
  • El corazón del océano

    El corazón del océano (2014)

    pustolovski

    I like this TV novel very much.It is very nice.
  • Tres bodas de más

    Tres bodas de más (2013)

    komedija

    Da li postoji išta gore od toga da budeš pozvana na venčanje bivšeg dečka? Svakako da postoji-da budeš pozvana na takva tri venčanja za mesec dana, da ne umeš da odbiješ pozive i da je jedina osoba...
  • La gran familia española

    La gran familia española (2013)

    komedija

    Posebna filmska poslastica za ljubitelje španske kinematografije, ali i fudbala stiže u obliku komedije „Velika španska familija“ (La gran familia Espanola, 2013) nagrađivanog reditelja Danijela...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • CSInvestigator
    Translator
    28.07.2014. 02:48
    Film za razbibrigu, uz simpatičnu glumačku postavu... Očekivala sam više smešnih scena, ali ok je, onako gledljiv...
  • Lepi Dzoni
    Translator
    27.07.2014. 20:02
    Ako želite, možete da pročitate ove podatke da biste možda lakše pratili film, mada ćete se sasvim lepo provesti i bez njih. Ali eto, čisto par podataka o nekim regionalnim razlikama u Španiji.

    Činjenice o Baskima i Baskiji:

    - Ovaj narod nije indoevropskog porekla. Postoje dve teorije: da su se doselili sa Kavkaza ili da su jedini preostali narod od velikog broja iberijskih naroda koji su na Iberijskom poluostrvu živeli još u predrimskom periodu, a da se nisu u potpunosti romanizovali (ova druga teorija je više prihvaćena u samoj Španiji).
    - Baskijski jezik je veoma težak. Procenjuje se da samo četvrtina Baska može da razume svoj jezik na nekom iole ozbiljnom nivou. Velika većina Baska govori i u svakodnevnoj upotrebi koristi samo Španski kao maternji jezik, sa posebnim naglaskom.
    - Bilbao je najveći grad u Baskiji. Drugi gradovi su Vitoria, San Sebastijan (Donostija), Ernani, Hondaribia, Gernika itd. Baskija je najsevernija španska pokrajina i podeljena je u tri provincije: Viskaju, Gipuskou i Alavu.
    - Baska u Španiji ima oko 2,5 miliona (od oko 48) i još toliko u Argentini. Procenjuje se da ljudi baskijskog porekla u svetu ukupno ima nešto preko 10 miliona.
    - Baski važe za najvrednije i najštedljivije u Španiji. Baskija je Španska pokrajina sa najvećim BDP po glavi stanovnika, koji je negde na nivou nemačkog proseka, ali i sa najvećim stepenom autonomije.
    - Nakon Frankove vladavine, u kojoj su nacionalne manjine i levičari mnogo propatili, i dolaskom demokratije i pravne države pojavljuju se brojni pokreti koji se legalno ili ilegalno bore za nezavisnost Baskije. Među ovim drugim su i ETA (Baskija i sloboda), koja je bila klasična teroristička organizacija (otmice i podmetnute bombe) i Kale borroka (Ulična borba) koja je bila više neka vrsta ulične urbane gerile. Kako su slobode, ljudska prava ali i stepen autonomije Baskije od 1975. na ovamo napredovali, tako je i delovanje ovih organizacija jenjavalo, da bi se poslednjih godina dobrovoljno same počele ukidati i razoružavati, a Baskija je postala jedna od najboljih mesta za život u samoj Španiji.
    - Jedan od simbola Baskije pored kalimoća ( piće kao naš bambus) je i beretka, koja se od pamtiveka u Baskiji nosila kao deo folklora i nacionalne nošnje. Kasnije, u 20. veku je širom sveta prihvaćena kao deo uniforme ili modni detalj.

    Stereotipi i predrasude koje važe o Baskima:

    - Baskijke važe kao devojke koje vole provod i ludovanja i vrlo su direktne sa oštrim jezikom. Ipak, Sever je nešto patrijarhalniji u odnosu na Jug.
    - Baski su ludi za igrama na sreću, lutrijama, kladionicama... Nedeljni izveštaji nacionalne lutrije često pokazuju da udeo novca uložen u igre u Baskiji višestruko premašuje njen udeo u broju stanovnika Španije.
    - Za Baske se misli da ne vole da se mešaju sa drugim narodima.
    - Baski važe za grube, ozbiljne i bez mnogo smisla za šalu, kao i to da imaju arhaične porodične odnose i da se bave praistorijskim sportovima. Jedan od baskijskih sportova je i pelota. (slično skvošu)
    - Ne polažu puno na svoj izgled i odevanje.
    - Slično kao i kod nas, i među Baskima tastovi cene zetove po onoj narodnoj "Kakav na jelu, takav na delu". Ovo potiče od stereotipa da Baski generalno mogu mnogo više pojesti i popiti od ostalih Španaca.
    - Pri prvom susretu su veoma suzdržani i hladni, bez mnogo fizičkog kontakta.

    Činjenice o Andalužanima i Andaluziji:

    - Andaluzija je najjužnija i najveća španska pokrajina po stanovništvu i druga po površini. Ogromna većina stanovništva sebe ne smatra posebnim etničkim entitetom nego Špancima, ali takođe velika većina smatra da se kulturom, istorijom, načinom života i temperamentom dosta razlikuje od ostatka Španije.
    - Andalužani govore španski jezik sa posebnim narečjem koje se odlikuje i sa "gutanjem" glasova "S" i "D" i skraćivanjem nekih često korištenih reči (zlobnici bi rekli usled lenjosti, a ostali usled praktičnosti) kao što su na primer "para" -> "pa", "nada"->"na" itd.
    - Sevilja je najveći grad u Andaluziji. Njen stari deo grada, Triana, ima poseban šmek i nalazi se uz reku Gvadalkivir. To je istorijsko jezgro grada i prepuno je šetališta, mostova itd. i predstavlja jedno od najromantičnijh mesta u celoj Španiji. Drugi po veličini grad u Andaluziji je Malaga. Između Sevilje i Malage postoji poseban rivalitet, koji nije tolikog intenziteta kao između španskog severa i juga, ali... Ostali veći gradovi u Andaluziji su Kordova, Granada, Kadiz, Almeria, Huelva, Puente Henil...
    - Za Andaluziju se vezuje Flamenko, španski ples koji potiče od Roma, kojih u ovoj pokrajini ima više od polovine od ukupnog broja Roma u Španiji.
    - Andaluzija je jedna od najsiromašnijih španskih pokrajina. Veliki deo novca centralne vlade (prikupljenog, naravno, iz čitave Španije) ide za pomoć razvoju siromašnijim pokrajinama.
    - Pored Flamenka, još jedan simbol Andaluzije je i http://es.wikipedia.org/wiki/Sombrero_cordob%C3%A9s.

    Stereotipi i predrasude koje važe o Andalužanima:

    - Zbog svog ležernog i opuštenog načina života, bez mnogo sekiracije, i sa orjentacijom ka "najvažnijim stvarima u životu koje vam novac ionako ne može kupiti", mnogi ih vide kao lenje. Radnje nemaju radno vreme nego se otvaraju kad dođe prodavac ili "majstor".
    - Andalužane, pogotovo Seviljance bije glas da su veliki zavodnici (Don Žuan je iz Sevilje).
    - Pri prvom kontaktu su veoma prisni, osobe oslovljavaju deminutivima, uz grljenje i tradicionalno ljubljenje u obraz.

    Opšte:

    - Ni Baski ni Andalužani nisu previše sujetni i sami vole da se šale na svoj račun. Dokaz za ovo je i sam ovaj film.
    - "Camarero!" (Kelneru!) je poznata pesma fudbalskih navijača i popularna je na celoj teritoriji Španije.
  • doroteuss
    member
    07.07.2014. 12:07
    Imam ja engleski prevod ..... ako neko hoce da ga prevede

{{message}}

{{item.title}}