OppenheimerPogledaj trailer!

Film

biografija, drama, zgodovina (2023)

Oppenheimer

Ocena uporabnika
Odlično!
8,9
Oppenheimer

Leto:

2023

Zvrst:

biografija, drama, zgodovina

Trajanje:

180 min

Režija:

Christopher Nolan

Scenarij:

Christopher Nolan
, Martin Sherwin
, Kai Bird


Glavne vloge:


Matt Damon
  >  Lt. Gen. Leslie Groves
Robert Downey Jr.
  >  Lewis Strauss
Josh Hartnett
  >  Ernest Lawrence
Michael Angarano
  >  Robert Serber
Macon Blair
  >  Lloyd Garrison
Tim DeKay
  >  Senator Pastore
John Gowans
  >  Ward Evans
Scott Grimes
  >  Counsel
Harry Groener
  >  Senator McGee
Steven Houska
  >  Senator Scott
Gregory Jbara
  >  Chairman Magnuson
Ted King
  >  Senator Bartlett
Kurt Koehler
  >  Thomas Morgan
Cillian Murphy
  >  J. Robert Oppenheimer
Gustaf Skarsgård
  >  Hans Bethe
Devon Bostick
  >  Seth Neddermeyer
Emily Blunt
  >  Katherine Oppenheimer
Benny Safdie
  >  Edward Teller
Florence Pugh
  >  Jean Tatlock

Povzetek:


Zgodba spremlja ameriškega znanstvenika J. Roberta Oppenheimerja in njegovo vlogo pri razvoju atomske bombe.

Preberi recenzijo filma Oppenheimer:

 • Poglejte podobne vsebine
 • Komentarji (41)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • puppet_master
  eXtreme member
  18.08.2023. 16:07
  Pa dobro de, mogu valjda i posetioci bioskopa da kažu svoje LOL
 • beogradski
  eXtreme member
  18.08.2023. 15:59
  Ama ljudi, torrent jos nije izasao )
 • ar8c
  eXtreme member
  09.08.2023. 00:04
  Konačno se sklopiše kockice da pogledam film. Ne krijem da sam Nolanov fan i da na neviđeno oberučke dočekujem sve što iskreira, mada je bilo malo rezervi u vezi Oppenheimera. Pre svega iz razloga što generalno nisam previše naklonjen biografskim filmovima, a nakon prvih kritika pitao sam se kako će njegova već poslovična kompleksnost i višeslojnost da se uklopi u jednu sporu priču sa puno upletene politike. Sve su se te rezerve pokazale kao bezrazložne.

  Istorija me nikada nije nešto posebno zanimala. Previše je relativna, u zavisnosti od društvenih okolnosti podložna prekrajanju i po pravilu je pišu pobednici. Istorijske činjenice, makar i relativne, svima su lako dostupne i za upoznavanje sa njima nije neophodan film. Zato sam gledanju (i procenjivanju) pristupio isključivo imajući zanat u vidu. Rediteljski, glumački, audio-vizuelni i svaki drugi umetnički aspekt jednog filmskog dela.

  U tom smislu film je po meni izvanredan. Nolanov "rukopis" vidljiv je u svakoj sekvenci filma, muzika po pravilu briljantna, o glumačkom umeću ne treba trošiti reči. Čak šta više, ni obilje likova i šetnje napred-nazad uz mnoštvo politiziranja i zakulisnih radnji ni sekunda mi nisu pobegli iz fokusa niti poremetili koncentraciju. Nemam nikakav problem da dobrom filmu podarim 3 i više časova vremena ako je film dobar. Ovaj je vrhunski! I naravno, nije baš za svačiji ukus i senzibilitet.

  Jedina razlika u poređenju sa prethodnim Nolanovim filmskim majstorijama jeste ta što Oppenheimera neću pohriliti da reprizno gledam čim se pojavi adekvatno kvalitetan rip. Tek, recimo, za nekih 4-5 godina, živi bili do tada. Prvenstveno zbog same konstrukcije i tematike filma, nakon čijeg gledanja (po mom skromnom mišljenju), normalna, empatijom i razumom obdarena osoba ne može baš da se oseća lepo i prijatno.

  Ne isključivo zbog strahota ultimativnog oružja sposobnog da u tren oka u pepeo pretvori sav život na planeti. Fakat je da nam je upravo to oružje i pat pozicija najvećih sila i podarila krhki mir makar poredeći sa globalnim svetskim ratovima i razaranjima koji su prethodili gomilanju arsenala nuklearnog oružja. Žuč podiže i prljavština kakvu donosi samo politika, uz mnoge zloupotrebe i olaku potrošnju najboljih svetskih genija i umova.

  Sažeto u jednu rečenicu, Oppenheimer je esencija kontradiktornosti - izvanredan i u svakom smislu kvalitetan film nakon čijeg gledanja nema osećaja zadovoljstva i kome nikako ne treba brza repriza.ar8c2023-08-09 00:11:20