FaudaPogledaj trailer!

TV serija

drama, akcija, srhljivka (2015)

Fauda

Ocena uporabnika
Odlično!
8,3100%
Fauda

Leto:

2015

Zvrst:

drama, akcija, srhljivka

Trajanje:

60 min

Autor:

Lior Raz
, Avi Issacharoff


Glavne vloge:


Lior Raz
  >  Doron Kavillio
Tsahi Halevi
  >  Naor
Doron Ben-David
  >  Hertzel 'Steve' Pinto
Rona-Lee Shim'on
  >  Nurit
Boaz Konforty
  >  Avichay
Neta Garty
  >  Gali Kavillio
Itzik Cohen
  >  Gabi 'Captain Eyov'
Shadi Mar'i
  >  Walid El Abed
Laëtitia Eïdo
  >  Dr. Shirin El Abed
Yaakov Zada Daniel
  >  Eli
Idan Amedi
  >  Sagi
Hisham Suliman
  >  Taofik Hamed 'Abu Ahmad' (as Hisham Sliman)
Yuval Segal
  >  Mickey Moreno
Hanan Hillo
  >  Nasrin Hamed
Firas Nassar
  >  Nidal 'El Makdessi'

Povzetek:


Na prvi pogled, Fauda je obična akciona serija. Glavni likovi su borci elitne jedinice specijalnih snaga koja u tajnosti radi na Zapadnoj obali, a predstavljaju se kao Palestinci. Svi govore tečno arapski, osim svog maternjeg hebrejskog, a devojka-oficir, crnokosa lepotica, uvek u grad odlazi s velom i u dugom mantilu koji joj pokriva celo telo.
Fauda je veoma autentična. Palestinska naselja, pazari, dućani - sve kakvo zaista jeste. Fauda je veoma krvava. Niko nije pošteđen. Svedoke muče i tuku, niko ne zove advokate i ne čita prava.
Ali Fauda je jedinstvena i mnogo drugačija od ostalih serija. Jedinstvena, ne zato što su tvorci Lior Raz i Avi Isaharov scenario napravili na osnovu stvarnog života. Raz je u mladosti služio u takvoj jedinici, a zatim je dugi niz godina radio u Americi kao telohranitelj, uzmeđu ostalog i porodice Švarceneger. Razovu devojku je 1990. u Jerusalimu nožem izbo terorista, koji je kasnije pušten u razmeni zarobljenika i neki motivi iz stvarnog života delimično su ušli u scenario. Lior Raz igra glavnu ulogu, oficira Dorona Kavilija.
Drugi scenaristista bio je vodeći novinar koji je pisao o arapsko-izraelskom sukobu. Njegove istrage su u velikoj meri poslužile kao osnova scenarija.
Ali nije po tome Fauda jedinstvena. Za razliku od svega što je snimljeno na tu temu, ova serija prikazuje obe strane sukoba - ne samo „dobre“ Izraelce i „loše" Palestince, već pre svega ljude. Žive ljude, ne veštačke likove. Ljude i istovremeno neljude. Sa obe strane.
Palestinci nisu prikazani kao čudovišta. Istina, u početku izgleda da se izraelska jedinica bori protiv terorizma s fanaticima, zverima kojima ništa nije sveto - a onda vidite da oni takođe imaju decu i osećanja. Takođe imaju svoj kodeks časti.
Surove su obe strane. Metodično je i detaljno prikazano ponižavanje koje Palestinci trpe od Izraelaca, kao i šta se događa s Izraelcima u rukama Palestinaca. Serija je puna nasilja i ubistava, ali ipak postoji tračak optimizma da se rat, koji traje decenijama, može jednog dana prekinuti kad na scenu stupe nove generacije, jer faudu, kao i svaki drugi sukob, može da zaustavi samo saradnja i pružanje podrške običnim ljudima, u ovom slučaju Palestincima, od strane Izraela.

Obdelal/la:

LjubicaSP
 • Poglejte podobne vsebine
 • Komentarji (14)
 • Ervinka

  Ervinka (1967)

  komedija

  Film je kompilacija avantura Ervinke, junaka Kishonovih priča. Ervinka je bezobrazna ljenčina kojem je jedina ambicija dobiti na lotu. Hrani se po svadbama i bar micvama na koje nije pozvan. Zaljubi...
 • Ha-Hesder

  Ha-Hesder (2000)

  drama

  Is today's fanaticism tomorrow's policy? In a West Bank settlement, Rabbi Meltzer has a grand design: he's building a movement "to pray at the Temple Mount." His yeshiva has scholars, and the...
 • When Heroes Fly

  When Heroes Fly (2018)

  drama, akcija

  Ta napeta serija je posneta po knjižni uspešnici, v središču zgodbe pa so štirje prijatelji, vojni veterani posebnih enot, ki se po 11 letih znova združijo na zadnji, a zelo osebni reševalni misiji...
 • The Spy

  The Spy (2019)

  drama, zgodovina

  Serija "špijun" je napravljena po motivima istinite priče, o životu i radu čuvenog tajnog agenta Mosada, Elija Koena, koji je uspeo da se infiltrira u Siriju i promeni istorijski tok događaja u vezi...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • DEPORTIVO
  Active member
  30.05.2020. 07:13
  Ja se bas ovih dana spremam da pogledam sve sto je do sada izaslo ... drago mi je sto svi hvale seriju pa sa velikim optimizmom ulazim u njen svet. Uvek su mi bile privlacne price ovog regiona.  

 • Boxter7
  member
  28.05.2020. 15:12
  Izuzetno kvalitetna serija. Fantasticna gluma. Epizode same klize!
 • srborus
  member
  17.05.2020. 20:49
  realističniju i bolju seriju ovakvog žanra,nisam nikad gledao...sve preporuke svima....velika zahvalnost prevodiocu Turabu...