MythBusters

TV serija

misterij, dokumentarni, resničnostna oddaja (2003)

MythBusters

Ocena uporabnika
-
8,3
MythBusters

Naslov:

Razbijači mitova

Leto:

2003

Zvrst:

misterij, dokumentarni, resničnostna oddaja

Trajanje:

44 min

Autor:

Peter Rees


Glavne vloge:


Adam Savage
  >  Himself - Host
Jamie Hyneman
  >  Himself - Host
Robert Lee
  >  Narrator (voice)
Tory Belleci
  >  Himself - Host
Grant Imahara
  >  Himself - Host
Kari Byron
  >  Herself - Host
Kari Byron
  >  Herself - Builder
Tory Belleci
  >  Himself - Builder
Scottie Chapman
  >  Herself - Builder
Heather Joseph-Witham
  >  Herself - Folklorist
Christine Chamberlain
  >  Herself - Shop Assistant
Frank Doyle
  >  Himself
Grant Imahara
  >  Himself - Builder
Jessie Nelson
  >  Herself
J.D. Nelson
  >  Himself

Povzetek:


Stručnjaci za specijalne efekte Adam Savage i Jamie Hyneman za vjerne gledatelje provjeravaju istinitost popularnih mitova i urbanih legendi, te pomoću najsuvremenije znanosti otkrivaju što je istina, a što laž.
 • Poglejte podobne vsebine
 • Komentarji (1)
 • Top Gear

  Top Gear (1978)

  dokumentarni

  Quentin, Tiff, Vicki and others look at all things car-related.
 • Man vs. Wild

  Man vs. Wild (2006)

  pustolovski, resničnostna oddaja

  Bir Grejls putuje po celom svetu, pronalazi najopasnije turističke destinacije i okruženja i pokazuje nam kako da preživimo u slučaju da se izgubimo... Opis: Gajtana
 • Top Gear

  Top Gear (2002)

  komedija, pogovorna oddaja

  Glavne face serijala su motonovinari i voditelji Jeremy Clarkson, Richard Hammond i James May, koji na originalan način donose sve novine i zanimljivosti vezane uz svijet automobila. Društvo im pravi...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • icemaher
  Administrator
  05.09.2012. 21:44  Razbijači mitova (eng. MythBusters) je popularni američki naučni show na Discovery Channelu čiji su voditelji stručnjaci za specijalne efekt Adam Savage i Jamie Hyneman, koji koriste naučne metode da bi testirali vjerodostojnost raznih urbanih legendi i mitova u popularnoj kulturi.

  http://www.imdb.com/title/tt0383126/

  Svaka epizoda obično obrađuje nekoliko nepovezanih urbanih legendi, popularnih vjerovanja, internetskih glasina i drugih mitova. Ponekad su svi mitovi u epizodi povezani istom temom. Do danas, tri su mita bila tako skupa i zahtijevna za testiranje, da je cijela epizoda posvećena njihovu testiranju, a četiri specialne epizode trajale su duplo duže.

  Metode testiranja mitova su obično planirane i provedene tako da proizvedu vizualno dramatične rezultate, što obično uključuje eksplozije, požare i/ili uništavanje vozila. Kada je mit potencionalno opasan po život, koriste se zamijene za ljudsko tijelo. Stalna testna lutka, "Buster", ili balistički gel se uglavnom koriste, no ponekad koriste i svinjska trupla. Kada mit nije opasan, tim ponekad izvodi eksperimente na sebi, pa su ozljede i nesretni slučajevi česti.

  Tim obično koristi svoje stručnjake da sagradi kompleksne mehaničke uređaje s kojima će ispitati mit. Testovi se obično izvode u radionici, no ponekad zahtijevaju jedinstvene uvjete zbog čega se izvode na drugim lokacijama u San Franciscu, uglavnom na napuštenim zračnim bazama Naval Air Station Alameda i Hamilton Air Force Base, pustinji Mojave i u Alameda County Sheriff's Bomb Squad and Firearm prostoru. Tim je putovao i u druge gradove i države zbog testiranja mitova, obično u specijalnim epizodama.

  Proces testiranja se obično sastoji od dva koraka. "Ponavljanje okolnosti i ponavljanje rezultata" prema Savageu. Razbijači mitova pokušavaju ponoviti mit da bi saznali mogu li navedene okolnosti proizvesti navodni rezultat. Ako to ne uspiju, pokušati će proizvesti potrebne okolnosti (često apsurdne) da bi se dobio navodni rezultat. Kada su tačni detalji mita nejasni, Razbijači mitova će često održati međusobno natjecanje kako bi pronašli i primjenili najbolje rješenje.

  Temeljitost metoda testiranja često je nejasna zbog vremenskog ograničenja epizode. Adam i Jamie su to često napominjali tokom epizoda i tokom epizode "Outtakes Special" izričito su tvrdili da su oni u stvari vrlo temeljiti u testiranju mitova i ponavljanju testova mnogo puta u mnogo različitih okolnosti i da jednostavno nije moguće sve prikazati u jednoj epizodi. Na početku pete sezone pozvali su gledaoce da posjete službene stranice showa i da pogledaju manje uređivane verzije eksperimenata, dodatna naučna objašnjenja, ili neprikazane eksperimente i mitove vezane za one koji su dosada prikazani. Također, kao odgovor na kritike zbog pogrešnog testiranja mitova napravljeno je par specijalnih, "Myths Revisited" epizoda, u kojima su neki mitovi ponovno testirani da bi utvrdili imaju li prigovori gledatelja vrijednost. Te su epizode rezultirale promjenom zaključka o nekim mitovima, kao i potvrdom prijašnjih rezultata testiranja nekih mitova.

  Postoje neki mitovi i urbane legende koje Razbijači mitova odbijaju testirati. Paranormalne pojave, kao što su duhovi ili NLO-i ne mogu se ispitati znanstvenim metodama, iako je jedni izuzetak, testirani mit o "moći piramida" navela Adama na komentar: "Bez 'oogie-boogie' mitova više, molim". Izbjegavaju se i mitovi koji su škodljivi za životinje i ljude i koji se ne mogu sigurno testirati. Knjiga MythBusters: The Explosive Truth Behind 30 of the Most Perplexing Urban Legends of All Time (ISBN 1-4169-0929-X) također daje listu mitova za koje je malo vjerojatno da će biti testirani (iako su tri mita u međuvremenu testirana).

  Razotkriven, Moguć ili Potvrđen?

  Na kraju svake epizode, svaki mit dobija ocjenu Razotkriven (Busted), Moguć (Plausible) ili Potvrđen (Confirmed).

  Razotkriven (Busted)

  • Rezultati mita se ne mogu ponoviti u opisanim okolnostima i sa opisanim parametrima, niti se mogu ponoviti sa razumno povećanim parametrima. Često, kada se mit ocijeni kao "Razotkriven", tim će pokušati otkriti što je potrebno da se dobiju rezultati opisani u mitu, bez obzira na način opisan u mitu. U emisijama to često zovu "Mythbusters način".

  Moguć (Plausible) Mit je ocijenjen kao "Moguć" pod dva uvjeta:

  • Rezultati se mogu ponoviti samo povećanjem navedenih parametara unutar razumnih granica, ili ako su okolnosti potrebne za ponavljanje mita nepraktične, ali realno moguće. tim ponekad mora upotriyebiti dodatne parametre koji nisu dio originalnog mita, ili promijeniti jedan ili dva parametra izvan praktičnih i/ili dostupnih sredstava, ali ne do tačke kada mit postaje potpuno nerealističan s obzirom na okolnosti mita.
  • Ako ne postoje zapisi da se mit dogodio, ali tim i dalje može ponoviti rezultate koji su bliski onima opisanima u mitu (kao što je mit koji kaže da su gusari nosili povez preko oka da bi tim okom bolje vidjeli noću).

  Ocjema "Moguć" prvi je put upotrebljena u drugoj sezoni showa, no čini se da se prestala koristiti u kasnijim sezonama, pogotovo kada tim može ponoviti rezultate mita pod okolnostima opisanima u mitu, iako ne postoje zapisi o mitu, kao u slučaju mita "Exploding Tire of Death", u petoj sezoni.

  Potvrđen (Confirmed)

  • tim je uspijela ponoviti rezultat mita u istim ili vrlo sličnim okolnostima kao u opisanom mitu. Potvrđeni mit obično je potkreplijen sa dokazima da se stvarno i dogodio. Izraz "True" (istina) korišten je u prvoj sezoni.

  Ostalo

  • Ponekad su različiti segmenti pojedinog mita različito ocijenjeni. U mitu "Bullets Fired Up", testirano je može li metak, ispaljen pod kutom od 90 stupnjeva, padajući dolje biti smrtonosan za strijelca ili promatrača. Mit je dobio sve tri oznake, "Razotkriven", "Moguć" i "Potvrđen" zbog različitih okolnosti s kojima su bili suočeni.

  Materijal i oprema

  Dok testiraju različite mitove, MythBusters redovno koriste određene materijale i opremu zbog njezine izdržljivosti, univerzalnosti i koristi u simulaciji. U tu opremu i materijale se ubraja:

  • Balistički gel koriste mnoge tvrtke za provjeru performanci vatrenog oružja, s obzirom da su mu neke fizičke osobine slične ljudskom tijelu, na primjer, vodljivost i otpornost na udarac tupim predmetom.
  • Buster, testna lutka, kupljena u prvoj sezoni za testiranje mitova koji su preopasni za ljude. S obzirom da su Busterova masa i visina približno jednake onima u prosječne odrasle osobe, on se često koristi da bi se pokazalo što bi se moglo dogoditi ako su rezultati mita mogući, bez obzira je li mit potvrđen, moguć ili razotkriven. Članovi tima često govore o Busteru kao da je živa osoba, i čak ga smatraju članom svoje tima. Tokom epizoda Buster je često bio modificiran da bi, prema potrebi imao alate kao što je akcelerometar. Bilo je i nekoliko epizoda i specijala koji su posebno uključivali i Bustera. Jedan takav specijal uključivao je Adamovo i Jamievo pravljenje novog tijela za Bustera, koji su mogli bolje imitirati kosti i mišiće u ljudskom tijelu, kao i njihovu čvrstoću, da bi se što bolje vidjelo djelovanje sila u mitovima koji bi mogli slomiti kosti ili odrezati udove. Specijal je također napravljen zbog potrebe, zbog velikih oštečenja koja su se nakupila do tada, kao i zbog činjenice da su se novi dijelovi mogli lakše kupiti ili napraviti, budući da bi popravljanje originalnih dijelova bilo skupo i komplicirano.
  • Automobili i druga vozila često se nabavljaju sa odlagališta, iako su neka vozila donirali fanovi ili su kupljena u voznom stanju.
  • Oružje i eksplozivi koriste se za testiranje mitova koji uključuju te uređaje. Takvi mitovi obično završe sa "eksplozivnim rezultatima".
  • Brze kamere često se koriste za snimanje za snimanje objekata u pokretu i (uz pomoć označene skale) za određivanje brzine objekta.
  • Svinjska trupla koriste se za što bolje simuliranje reakcije ljudskog tijela na različite traume, kao što su lomljenje kostiju, raspadanje i moguće posjekotine. Savage ih naziva "ljudskim analozima", dok se Kari, koja je vegetarijanka, uglavnom osjeća neugodno dok radi sa njima.
  • Aktivatori i servo mehanizmi koriste se za daljinsko upravljanje automobilima i drugim potencijalno opasnim vozilima.
  • Polikarbonatske ploče koriste se za uglavnom kao barijere za potencionalno eksplozivne eksperimente. Integritet samih ploča bio je predmet jednog testa.
  • Spojne poluge ili brzo-otpištajuće poluge se koriste uglavnom u testovima koji ukljućuju padove ili mehanizme pod pritiskom.
  • Digitalni akcelerometri se koriste za mjerenje snage udara.
  Izvor: http://bs.wikipedia.org

  [TUBE]http://www.youtube.com/watch?v=Gd4_TlIKcU0&feature=plcp[/TUBE]

  Osmu sezonu nam prevodi milicevicClap
  TITLOVI
  icemaher2012-09-05 21:46:19