TV serija

glasbeni, dokumentarni (2003)

The Blues

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena uporabnika
-
8,1
The Blues

Naslov:

Bluz

Leto:

2003

Zvrst:

glasbeni, dokumentarni

Glavne vloge:


Ike Turner
  >  Self
Fats Domino
  >  Himself (archive footage)
Pinetop Perkins
  >  Self
Sam Phillips
  >  Himself
Johnny Shines
  >  Self
Rufus Thomas
  >  Self
Ali Farka Touré
  >  Himself
Dorothy Donegan
  >  Herself (archive footage)
Lonnie Donegan
  >  Himself
Dr. John
  >  Himself
Duke Ellington
  >  Himself (archive footage)
Jack Elliott
  >  Himself (as Ramblin' Jack Elliott; archive footage)
Georgie Fame
  >  Himself
Mick Fleetwood
  >  Self
Rosco Gordon
  >  Himself

Povzetek:


Ciklus “Bluz” obuhvata sedam dugometražnih dokumentarnih filmova, snimljenih pod umjetničkim vođstvom Martina Skorsezea. Autori su još i takva imena svjetske kinematografije kakva su Vim Venders, Ričard Pirs, Mark Levin te Klint Istvud. To je serija impresionističkih filmova, gdje svaki režiser istražuje muziku kroz sopstvene veze s njom, u pokušaju da uhvati srž bluza, njegov emotivni uticaj i istraži na koji je način ta muzika ostavila dubok uticaj na ljude širom svijeta. Sedmorica vodećih svjetskih režisera, i sami ljubitelji bluza, rasvjetljavaju nastanak i razvojni put muzike koja je inspirisala mnoge muzičare i muzičke stilove, prateći put od brodova koji su prevozili robove iz Afrike, preko delte Misisipija do Čikaga današnjih dana.
Serija je motivisana centralnom temom, kako je bluz evoluirao od parohijskih folk pjesama do statusa univerzalnog jezika, a prati put muzike od Afrike, preko cijele Amerike, uzduž Evrope, i ponovo nazad, istražujući njen uticaj na modernu muziku. Ukratko, to je putovanje od delte bluza Roberta Džonsona u pjesmi “Love in Vain”, do transcedentalne himne Džona Koltrejna “A Love Supreme”.
Ciklus počinje filmom “Feel like going home” Skorsezea, a obuhvata i “The soul of a man” Vendersa, “The road To Memphis” Pirsa i Roberta Kenera, “Godfathers and sons” Levina, kao i “Red, white & blues” Majka Figisa sa intervjuima na desetine najvažnijih učesnika britanskog bluz pokreta, kombinovanih s novom muzikom snimljenom na džem sešnu u čuvenom Ebi Roud studiju, uz učesće velikog broja muzičkih zvijezda. Biće prikazan i Istvudov “Piano blues”, u kojem taj režiser i pijanista istražuje svoju, cio život dugu, pasiju prema piano bluzu, koristeći rijetke istorijske snimke, intervjue i nastupe živih legendi kao sto su Rej Čarls, Fets Domino i Dr. Džon.
Ciklus se završava filmom “Warming by the devil’s fire” Čarlsa Barneta, koji istražuje sopstveno djetinjstvo kada je često putovao izmedju Los Andjelesa i Misisipija, rastrzan izmedju ujaka koji je volio bluz i majke koja je vjerovala da je to đavolska muzika.

Obdelal/la:

Kneginja
  • Poglejte podobne vsebine
  • Komentarji
  • Mamma Roma

    Mamma Roma (1962)

    drama

    Glavni lik drugog dugometražnog igranog filma Piera Paola Pasolinija je prostitutka srednjih godina koja se nada boljem, mirnijem životu nakon penzionisanja od najstarijeg zanata. Skupivši dovoljno...
  • Kundun

    Kundun (1997)

    biografija, drama, zgodovina, vojni

    1937.- e, u udaljenom tibetanskom seocetu, u blizini granice s Kinom, u dvogodišnjaku prepoznaju reinkarnaciju Dalai Lame, političkog i duhovnog vođe zemlje.
  • George Harrison: Living in the Material World

    George Harrison: Living in the Material World (2011)

    biografija, glasbeni, dokumentarni

    GEORGE HARRISON: ŽIVLJENJE V STVARNOSTI V seriji glasbenih dokumentarcev je Martin Scorsese ustvaril film o George Harrisonu, članu skupine The Beatles. Scorsese začrta vznemirljivo življenjsko pot...
  • The Soul of a Man

    The Soul of a Man (2003)

    biografija, zgodovina, glasbeni, dokumentarni

    U svom filmu režiser Vim Venders istražuje dramatične tenzije u bluzu između svetog i profanog, kroz istraživanje muzike i života trojice njegovih omiljenih muzičara, Skip Džejmsa, Blajnd Vili...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    {{message}}

    {{item.title}}