Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Aga pobedio u Sarajevu

novice

17.08.2018.

Aga pobedio u Sarajevu

Najbolji film ovogodišnjeg Filmskog festivala u Sarajevu, dobitnik nagrade "Srce Sarajeva" jeste neobična bugarsko-francusko-nemačka drama o Eskimima!

Film je režirao Milko Lazarov, što je njegovo drugo dugometražno ostvarenje nakon, takođe, provokativnog Otchuzhdenie iz 2013. godine, u čijem središtu je bila kupovina dece!

Ovaj put, u centru pažnje su Eskimi Nanook i Sedna, koji u snežnim daljinama severa, sanjaju o ponovnom ujedinjenju sa svojom kćeri Ágom, koja je davno napustila roditeljski dom i tradicionalni način života koji polako izumire. Nanook i Sedna žive u jurti, na snijegom prekrivenim sjevernim poljima, poštujući tradicije svojih predaka. Sami, u divljini, čine se kao dva posljednja stanovnika zemlje. Nanookov i Sednin tradicionalni način života se polako, ali neizbježno počinje mijenjati. Loviti postaje sve teže, životinje oko njih umiru iz neobjašnjivih razloga, a led se svake godine počinje topiti sve ranije. Redovno ih posjećuje Chena, njihova jedina veza sa vanjskim svijetom i s njihovom kćeri Ágom, koja je zbog porodične svađe davno napustila ledom okovanu tundru. Kada se Sednino zdravlje pogorša, Nanook donosi odluku da ispuni njenu želju i kreće na dugo putovanje kako bi pronašao Águ.

 

  • Komentarji

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}