Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Brothers' Nest - Australski crnjak na tragu braće Coen...

Australska kinematografija već odavno nije na razini percepije Crocodile Dundee  i MTV-ijevih 80'.

Braća Clayton i Shane Jacobson, godine 2006. snimili su klasik australske kinematografije Kenny. Ovo im je prvi puta da surađuju nakon 12-tak godina. Clayton se uhvatio redateljske palice, te za film uzeo odličan scenarij koji je napisao Jaime Brown, a koji u prvom planu ima dvojicu braće ujedinjene u želji da spriječe očuha da naslijedi kuću i obiteljsko imanje. Film je zamišljen kao crnohumorna komedija i mogu reći da bar dve trećine filma i funkcionira kao crna komedija. Do zadnje trećine, kada se iz gorkaste komedije pomalo pretvara u crnjak-thriller rasplet, dostojan braće Coen.

Terry i Jeff, dva brata dolaze na porodično imanje s kompliciranim planom, kako se riješiti očuha koji po oporuci treba naslijediti obiteljsko imanje, a pritom proći nekažnjeno. Jeff, stariji brat je mastermind operacije i zločinačkoga udruživanja, istovremeno i sitničavi opsjednuti um, koji svoj plan uvježbava sa bratom do tančina. Kroz njihovo cijelodnevno "druženje" dolaze do izražaja razlike među braćom. Njihov odnos postaje sve nategnutiji, no dominatni stariji brat sve drži pod kontrolom... ili se bar tako čini. Sve dok svoj naum ne sprovedu u dijelo. No dogode se neke posve nepredviđene stvari, koje čak i patološko sitničavi Jeffov um nije mogao predvidjeti....

Usporedbe s braćom Coen su neizbježne. Svjestan sam da ova kratka rečenica može izazvati reakcije i komentare. No ja nimalo ne uspoređujem kvalitet braće Coen sa braćom Jacobson. Niti Blood Simple i Fargo može stati u isti red sa ovim crnjakom. Prva dva su remek-djela svjetske kinematografije, ovo je ipak samo pretendent za budući australski klasik. No, činjenica da dva brata rade crnjak, s hajdemo reći nekim sličnostima (opskurno planiranje zločina), te implikacije toga čina sagledane iz toga crno-humornoga kuta, ne mogu se poreći. Ovaj film bude nesumnjivo imao svoju publiku. Pomalo nedostaju pametne crne komedije koje imaju nešto manju i zahtjevniju publiku od običnih komedija. Zato i jesu dragocjene. Zato i pišem osvrt na ovaj film, mada možda ne spada u filmska ostvarenja o kojima čitate u novinama i specijaliziranim revijama. Ovo je naprosto dobra crnohumorna komedija s briljantnim dijalozima i pomalo horror raspletom. No meni to nije smetalo, čak mi je malo i diglo cijenu. Jer ovakve crne komedije ni ne mogu imati neki ružičasti završetak. Bila bi to prijevara, stoga se pripremite za rasplet koji izlazi iz kategorije "smiješno je".

Preporuka: Za ljubitelje „crnjaka“ nezaobilazan film. Ostali po volji.

Zanimljivost: Brothers' Nest je ima dve nominacije za australskoga Oscara, AACTA. Za najbolji nezavisni film, te za najbolji originalni scenarij. No, film skoro da nije ugledao svjetlo dana, jer je imao problema zatvoriti financijsku konstrukciju. Uskočila je fondacija „Screen Australia“ s 8.8 milliona dolara, a film je u tom trenutku imao naslov „Sibling Rivalry“.

  • Komentarji (3)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Vilin
    eXtreme member
    05.02.2019. 13:41
    Početak mi je ličio na klasičnu američku crnu komedijicu, ali je kasnije film evoluirao u odličnu mračnu, psihopatološku dramu. Treba pogledati.
  • 28.11.2018. 19:32
    odlican film
  • titlovi.com
    Approval team
    18.11.2018. 14:29
    Prijevod je najavio robin12345 ⚡
;

{{message}}

{{item.title}}