Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

I Am the Night - Neriješeni misterij Hollywooda

Ako vam kažem ime: Elizabeth Short, što pomislite? Vjerovatno ništa. No, ako kažem Crna Dalija?

Postoje grozomorna umorstva koja prerastu u urbanu legendu. Najčešće je riječ o nikada riješenim zvjerstvima, što ostavlja puno prostora teorijama zavjere i pukim maštarijama o identitetu počinitelja. Ako Crnu Daliju povežemo s stvarnim životom Faune Hodel, koja je napisala knjigu o potrazi za svojim identitetom, tijekom koje je otkrila da postoje itekako velike poveznice sa tim nikada riješenim umorstvom. Naime njena prava obitelj je bila dio nagađanja i sudskih procesa, skandala, pa i otvorenih optužbi za slučaj Crna Dalija. Fauna Hodel je učestvovala u pisanju scenarija, no na žalost, podlegla je raku dojke, te nije dočekala da serija bude emitirana na TNT mreži.

Mlada Fauna Hodel živi u Nevadi u uvjerenju da je miješane rase. Njena pomajka crnkinja Jimmy Lee drži je u uvjerenju da je njena majka bijelkinja spavala sa crncem, te se odrekla tek rođene bebe iz miješanoga braka. Kada navrši 16 godina Fauna otkrije rodni list, te odluči saznati istinu o svojoj majci. Tijekom svoje potrage u Los Angelesu, naleti na novinara Jaya Singletarya, koji vodi svoj privatni rat sa moćnim doktorom Georgom Hodelom. Njihova zajednička istraga dovest će ih u veliku opasnost. Protiv njih je baš sve. Bogatuni, policija korumpirana do bola, čak i obični ljudi, koji u strahu za sebe, okrenu leđa u nezgodnim trenucima...

TNT je dobio Chrisa Pinea, te angažirao Jima Sheridana da po knjizi „One Day She'll Darken“ napiše scenarij za šest dramskih epizoda. Autobiografija spomenute Faune Hodel bila je poveznica s još jednim pokušajem da se razbistri umorstvo Crne Dalije.

Kao i puno puta viđeno do sada, na primjeru recimo Jacka Trbosjeka, sve je na oku i mašti gledatelja. Koliko sve to bude uvjerljivo ocijenit će publika. Ja mogu reći da noir serija, koja u centar radnje stavlja sukladno žanru, gubitnika, koji nema što izgubiti, nije nikakva novost. U ovome slučaju izbor Chrisa Pinea drži vodu. On je daleko ispred svih likova u filmu. Kada je u kadru, serija dobije zamah, živne i postaje zanimljiva. No, on ne može sve sam. Čim kamera krene na malu Faunu (India Eisley), ili na sporednu liniju radnje (rasizam koji je dio života 50-tih godina u SAD), serija posrće i razvodni se. Zanatski je dobro odrađena, kamera Matthewa Jensena, (Fantastic Four i Wonder Woman) je odlična. Sheridan je malo zabrljao na kraju, no ionako se serija drži te linije priče koja je bila najviše prihvaćena u javnosti. Nije se riskiralo, pa mislim da nitko baš ne bude oduševljen s raspletom.

Ljubitelji Chrisa Pinea ne budu oklijevali. Svi ostali razmislite: da li ste za još jednu priču koja pokušava otkriti tko je raskomadao Elizabeth Short, Crnu Daliju? Ako niste, nećete propustiti bog zna što.

Zanimljivost: U seriji se uopće ne spominje Steve Hodel, Faunin polubrat koji je veći dio života skupljao dokaze o ubojstvu Crne Dalije. To valjda dovoljno govori koliko je on bio zadovoljan pričom, kada nije dozvolio da ga spomenu u seriji. Ni imenom, ni likom. To je eto neki pokazatelj, koliko priča drži vodu.

  • Komentarji (3)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    24.03.2019. 17:39
    U moru serija ovo je samo kap jer znam toliko toga u vezi Crne Dalije, sto su obicno ubistvo pretvorili u neku misticnost. Slicno tome je na primer Zodijak, a gledao sam emisiju u kojoj sa 98% ako ne i 99% se moze reci ko je bio Zodijak ali i to zele da bude kao nekakva tajna tj. misticnost. Sva ova atmosfera u vezi Crne Dalije i serije I AM THE NIGHT je neki fazon kao Charles Manson. Seriju verovatno necu gledati, ali to ne znaci da nece imati svoj talas gledanosti.
  • bokidante
    Active member
    12.03.2019. 10:45
    Po komentarima na IMDB, mislio sam da je serija katastrofa, ali nije loša, nimalo! Od mene 7/10
  • titlovi.com
    Approval team
    29.01.2019. 23:40
    Seriju prevodi LeeLoo(-_-) 👍
;

{{message}}

{{item.title}}