Trapped - Islandski prilog nordijskim thrillerima

Kad je prva epizoda imala premijeru na Toronto International Film Festivalu, 20.9.2015. godine, dobila je reputaciju najskuplje serije u povijesti Islanda. Koštala je čak šest i pol milijuna eura, pet puta više od prosjeka za islandske uobičajene projekte. Glavni glumac Olafur Darri Olafsson, u međuvremenu je napravio iskorak na međunarodnu scenu, pa smo ga tako u zadnjih mjesec dana imali priliku vidjeti u NOS4A2 (poremećeni pomoćnik glavnoga negativca Minxa - Bing Partridge), te nedavno u Murder Mystery, uz Sandlera i Anniston. Upečatljive ogromne figure, bradati Islanđanin rođen u SAD-u, glumi šefa provincijske postaje u islandskoj vukojebini koji je suočen s brutalnim umorstvom. Naime u fjordu malene luke, nađen je muški torzo kako pluta u ledenoj vodi. Andri Olafsson i njegova mala ekipa, uspješno rješavaju umorstvo.

Što nas pak vodi u drugu sezonu, iz 2018. godine. Andri Olafsson (da, dobro ste pročitali, nisu „puno“ promijenili prezime glavnoga glumca), sada je u policiji glavnoga grada Reykjavika. Rastavljen, u dosta lošim odnosima s buntovnom starijom kćerkom Horhildur, 15-godišnjakinjom koja živi kod tetke na sjeveru Islanda, Andrijevom rodnom gradiću. Kada islandska ministrica industrije Halla (Solveig Armarsdottir) skoro izgubi život u atentatu, tj. napadu vlastitoga brata koji se polije benzinom i zapali. Istraga vodi Andrija daleko na sjever, gdje se susreće ponovo s bivšim kolegama Hinrikom (Ilmur Kristiansdottir), koja je sada šef policije i Asgeirom (Ingvar Sigurdsson), njenim pomoćnikom.

Što nas čeka u drugoj sezoni? Oprobani nordijski recept. Ubojstva, intrige povezane s politikom, malo vlastita glavinjanja kroz život i deset epizoda proleti. Akcije nema puno, no ima prekrasnih islandskih pejzaža. Doduše, druga sezona nije po kvaliteti uz bok prvoj sezoni. Prva sezona je mračnija, hladnije atmosfere. Klaustrofobična islandska zima, s danima kraćim od stanke za ručak. Led i snijeg. Ova pak, druga sezona, nije ni upola tako mračna, a zaplet je nešto trivijalniji. Politika-novac, u sprezi s provincijalnim desničarenjem. Ako ste pomislili da Islandom krstare homoseksualci i drže se za ručice, grdno ste pogriješili. Sudeći po ovoj seriji, Island je konzervativna i hladna sredina. Njihovi političari su skloni korupciji. Njihovi rasisti su čak i gori nego naši. Tajne iz mračnih obiteljskih prošlosti po brutalnosti premašuju obilato slične sheme kod BBC serijala, npr. Midsomer Murders. S time da nema idiličnih engleskih travnjaka, već same vrištine prošarane ledenim pokrivačem prljave boje. 

No, glumačka ekipa je izvrsna. Upečatljivi pejzaži ionako čine ovu seriju zanimljivijom od urbanih thrillera kakvih ima na gomile svake godine. Doduše, ne škodi da ponovim: nema snježnih mećava u kojima ubojica prođe pola metra od vas da ga ni ne primijetite. Ovo je neka smirenija verzija prve klaustrofobične sezone. Tako da ako većini bude malo dosadnija, to je zbog eksterijera, a ne baš toliko lošije priče.

Zanimljivost: Serija Ófærð iliti „Trapped“ (na engleskom) može se podičiti izvrsnim soundtrackom. Što ne čudi jer za muziku se stara Johan Johansson. Dva puta je nominiran za „Zlatni Globus“, a osvojio ga je za Sicario. Poznat je po tradicionalnim orkestralnom zvuku, obogaćenom elektronikom. Baš onako kako ja volim. S toga, kada se sve zbroji i oduzme, jasno je da prva sezona bolja. No ne toliko da se ova druga ne bi dala pogledati. Bez velikih očekivanja, ali da, može proći kao razbibriga. S malo ledena poljupca islandskih vriština u ove vruće ljetne dane....

 • Komentarji (46)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • su57f22
  member
  27.07.2019. 22:55
  Serija je bomba
 • Black Raven
  eXtreme member
  22.07.2019. 11:41
  Prva sezona odlična, druga sezona 30% lošija od prve. Od Islandskih serija i ne možete očekivati neku preteranu akciju. Reykjavik je glavni grad sa 120.000 ljudi, nema tu mnogo ni policije a ni bandi da bi bili neki okršaji. Šveđani, Danci, Norvežani oni su mnogo bolji sa krimi serijama i ima dosta više akcije. Ova serija je veoma dobra, ne traje dugo i vredna gledanja 20ep. = 20h , brzo se to pregleda.
 • aleksayu
  eXtreme member
  06.03.2019. 09:13
  Moj utisak posle prve epizode i osecaj nagovesta ostatka serije su samo potvrdili ljudi koji su gledali seriju.Zalosno je sto se dozvoljava u filmskoj industriji nastavak uspesnih serija i kad ima i kad nema opravdanja. Setih se izvrsne svedske serije Modus u kojoj su u drugoj sezoni doveli ocvalu glumicu iz Seks i lazi i zasrali do balcaka...