Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Najduža ikad filmska franšiza!

novice

28.10.2019.

Najduža ikad filmska franšiza!

Zvuči neverovatno, ali jedna filmska franšiza obuhvata čak 50 filmova. U pitanju je japanska komedija, čiji poslednji film Otoko wa tsurai yo 50: Okaeri Tora-san treba od otvori ovogodišnji Tokijski filmski festival (koji traje od 28.10. do 3.11.).

Prvi film u seriji - Otoko wa tsurai yo - snimljen je još 1969. godine na krilima slave koja je pratila istoimenu TV-seriju. U stvari, producenti su dobili ogroman broj pritužbi i protesta nakon što je Tora-san, glavni lik u seriji, na kraju iste preminuo nakon što ga je ujela zmija! Zbog toga su morali da smisle način da ga ožive, i, evo, filmovi u kojima Kiyoshi Atsumi glumi istu ulogu traju i narednih 50 godina.

 Zapleti su manje-više isti u svim filmovima franšize. Putujući trgovac Tora-san, bespogovorni romantik, "do ušiju" se zaljubi u lokalnu devojku, ali je izgubi zbog toga što mora da se vrati svojim porodičnim obavezama u Tokiju. 

Osim u Japanu, ovi filmovi veoma su popularni i u Kini, gde su, uglavnom, stizali na "piratskim" kopijama.

88-godišnji reditelj Yôji Yamada potpisao je čak 46 filmova franšize. S obzirom da je glavni glumac preminuo 1996. godine, usledila je pauza u snimanju do ovog filma, snimljenog u čast 50 godina od prvog. Kolika je popularnost franšize bila govori i to da su u periodu 1969-89 snimana čak po dva filma godišnje, jedan na leto i jedan krajem godine. Zatim je, u periodu 1990-95 sniman "samo" po jedan film godišnje.

U novom filmu lik Tora-sana "oživljen" je kroz flešbekove i sećanja na neke prošle dane, dok je u centru pažnje nećak glavnog lika - Mitsuo. On je nesrećno zaljubljen je u Izumi, svoju prvu ljubav, koju je nekad davno obećao da će oženiti. Porodica se ponovo okuplja u Kurumaya kafiću, koji vodi decenijama. Susret sa starim prijateljima, uvek je prilika da ožive neke stare i naizgled zaboravljene uspomene...

 

  • Komentarji

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    ;

    {{message}}

    {{item.title}}