Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Don't Look Up - Hodajte uspravno

Za kraj 2021. godine isporučen nam je jedan dragulj! Satira na čovečanstvo i ono što smo postali. Na prvu loptu čini mi se da još od vremena Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb nismo imali nešto toliko ubojito, što u pravim mozgovima može da izazove želju za evolucijom. Da li nam je trebalo tih 60-tak godina između remek-dela koje je stvorio Kubrick i onoga što nam je ponudio Adam McKay? Na šta smo spiskali sve to vreme, emocije, sećanja i opomene?

Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence), studentkinja astronomije i njen profesor dr Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) otkrivaju zapanjujuću kometu koja kruži unutar Sunčevog sistema. Problem - ona je na direktnom kursu sudara sa Zemljom. Drugi problem? Čini se da nikoga nije briga. Ispostavilo se da je upozorenje čovečanstva o planetu-ubici veličine Mount Everesta nezgodna činjenica da se pomirite s njom. Uz pomoć dr Oglethorpea (Rob Morgan), Kate i Randall kreću na medijsku turneju koja ih vodi iz ureda ravnodušne predsednice Orleane (Meryl Streep) i njenog sociopatskog sina i šefa osoblja, Jasona (Jonah Hill), do "The Daily Rip", živahne TV jutarnje emisije koju vode Brie (Cate Blanchett) i Jack (Tyler Perry). Ostaje im samo šest meseci do udara komete, da neprekidnim 24-satnim privlačenjem pažnje upozore javnost opsednutu društvenim medijima na opasnost koja je neminovna. Šta će biti potrebno da se svet natera da samo pogleda gore?!

Reditelj ovog ostvarenja Adam McKay (ViceThe Big ShortThe Other Guys, Anchorman: The Legend of Ron Burgundy...) sjajno je ukomponovao brojne filmske zvezde, među kojima je i pop-zvezda Ariana Grande, u ostvarenje koje ima svoje svrhu beskonačnosti ravno najboljim satirama o ljudskom postojanju. Teško je tu izdvojiti nekog, jer su svi dali izuzetan doprines o ostvarenju koje je podsmeh civilizaciji, kakvu je sada znamo. Ako nekog treba izdvojiti, to je pre svega, inteligentno superiorno napisan scenario, koji je napisao sam McKay, na osnovu priče čiji je autor David Sirota. A, glumci su se samo fenomenalno uklopili. Aluzije su jasne na likove iz stvarnog života, što se može shvatiti i preteće. Ali, umetnost, pa i filmska, trebalo bi da je tu da opominje, nadahnjuje, pa i metafizički prestravljuje ako je potrebno. Don't Look Up ima sve atribute da bude svrstan u sam vrh umetnosti...

... ako ova planeta dovoljno potraje...

...jer najteže je naterati čoveka da pogleda gore... I, da hoda, uspravno!

  • Komentarji (41)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • DurmitoracŠljivo
    Active member
    15.02.2022. 14:03
    Mnogo dobar film , preporuka .
  • zex
    member
    05.02.2022. 19:22
    odlican film, mada ima mlo i nebitnih scena, ali oprosteno je. sjajno opisana surova realnost. film ima samo jednu manu. zavrsnu scenu. planeta ne postoji a lik izlazi iz bunkera.
  • bole4s
    member
    13.01.2022. 19:44
    Film koji pomaže da shvatimo koliko je opasno sve ovo što nam se danas dešava. Ne samo u Srbiji, već i u celom svetu, gde su čini se gotovo svi lideri samo poslušnici birani iz istog centara moći. Pokazuje kako je moguće da vlada informacioni mrak i u vreme masovne razmene informacija, putem svima lako dostupnih informatičkih tehnologija i kako se lako manipuliše većinom, putem medija. Kako stručni i umni ljudi ne mogu da dopru do masa i kako se za sve pitaju finansijsko politički lobiji koji zarad sopstvenih finansijskih ciljeva i uskih vidika, žrtvuju sve pa i planetu zemlju... Od mene svakako preporuka. Ocena 7.5
;

{{message}}

{{item.title}}