Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

The Responder - Bedasta Casey i torba puna kokaina

U siječnju 2022. godine BBC One je otvorio petodijelnu policijsku seriju The Responder. Ljubitelji krimi serija došli su na svoje. Ako BBC trade mark nije dovoljan sam po sebi, tu su još dva jaka aduta. Prvi je Tony Schumacher autor serije, koji je iskustvo policajca u Liverpoolu pretočio u ovu seriju. Znači svojevrsna autentičnost je gotovo zagarantirana. Mada je priča posve fikcionalna. Drugi razlog za pogledati ovu seriju je Martin Freeman. Posve dobar  izbor za ulogu policajca Chrisa Carsona, koji se bori s problemima u noćnoj smjeni dok mu se obiteljski život raspada na komadiće. O čemu se u seriji radi?

Nije oduvijek Chris Carson bio "uniforma" u noćnoj patroli. Prije nekog vremena bio je detektiv, što više bio je kapetan, šef u Merseyside Police Departmentu. No afera s korupcijom stajala je Chrisa položaja, te je degradiran u običnog policajca, u noćnoj smjeni. Pritisnut problemima s novcem, jer mu je majka u terminalnoj fazi liječenja od karcinoma, Chris nastavlja po starom. Uglavnom radi sam, jer noću obavlja sitne posliće za lokalnog dilera Carla Sweeneya- Ian Hart. Stvari se zakompliciraju kada u igru ulijeće top diler Greg Gallagher, koji preko Carla pokušava na ulice Liverpoola plasirati torbu punu kokaina.

Ogromna količina droge završi kod skitnice Casey- Emily Fairn, a Chris pokušava nemoguće. Dočepati se torbe s kokainom, iskamčiti neku lovu od Carla, te najvažnije, spasiti Casey. No Casey ima IQ sobne temperature, tako da se kokain, lijepi za nju. Istovremeno Chris dobiva partnericu Rachel Hargreaves- Adelayo Adebayo, rookie policajku, koja ima problema s nasilnim momkom s kojim živi. Ni kod Chrisa nije bolja situacija, njegova žena Kate- MyAnna Buring, imala je aferu s Chrisovim arhi neprijateljem Rayem Mullenom- Warren Brown. Najveći je Chrisov problem kako se izvući iz nezgodne situacije a da svi zadrže živu glavu na ramenu? To naprosto nije moguće, kako se nižu noćne smjene, potraga za kokainom postaje frenetična. Jasno je da ništa neće biti kao prije...

Bez obzira na to što kratki sadržaj vuče na uglavnom američke akcijske policijske serijale, ovo je ipak daleko od toga. Martin Freeman  je u uvodnoj sceni na psihijatrijskom kauču. Noćna smjena uzrokuje poprilične probleme sa stanjem uma kod premorenog policajca. Chris je kompleksna ličnost. Brutalne epizode bijesa su sve češće, no on je u suštini pravičan lik, te se teško nosi sa situacijom gdje ponekad pleše na rubu zakona. Njegova očajnička potreba da spasi bedastu Casey i njenog slaboumnog kompića Marca neće proći bez posljedica za njega. Moralne dvojbe su velike, a Chris je pod velikim pritiskom. Upravo tu se Martin Freeman odlično snalazi. Veliki je to adut serije, koja je slojevitija od američkih sličnih pandana.

Od početka, uvoda u prvu noć patroliranja s Chrisom, vidno je da je serija nastala u produkciji BBC-a. Naglasak je na karakterima, a ne na akciji. Noćne sheme s pozivima tipa; pas se posrao u haustoru, pa jedan od psihotičnih stanara prijeti babetini vlasnici da će ubiti i nju i psa, pravilo su, a ne izuzetak. Najuzbudljiviji poziv noćne smjene je kada starica umre ispred tv-a, a Chris rezignirano jede juhu od graška koju je baki donio rasplakani unuk. Nema tu zaista glamoura na koje smo navikli u sličnim američkim serijama. Čak i konstantna potjera za kokainom nije uopće akcijska sekvenca, jer ju Schumacher isprekidano održava kroz nekoliko epizoda. Scena kada Chris juri po torbu na određenu lokaciju, a onda skreće u kvart da Rachel izbavi iz ormara gdje ju je zaključao nasilni dečko, oslikava  svakodnevicu Chrisa i ostatka ekipe iz The Responder. Daleko je to od sjaja akcije i gomile mrtvih tijela koje čovjek očekuje kada je u igri torba s kokainom. No zato ima vinjeta mali milijun. Chris koji stalno hoda po rubu provalije, koji pokušava riješiti da sve ostane čitavo, opelješi potpuno pijanog svećenika. Pretrese rasplakanoga gay svećenika, mazne mu lovu iz novčanika. Onda te iste novce daje udovici mrtvoga  prijatelja. Upravo to odlično pokazuje kakve dvojbe izaziva Chris kod vas, kada gledate ovu solidnu BBC seriju.

Naravno da ništa nije crno bijelo i da se teško možete postaviti u ulogu suca pravednika. Svi likovi su prikazani s barem minimalnom dozom ljudskosti. Čak i Greg Gallagher naprosto nastoji preživjeti u zatvoru, pritisnut dugovima. Očito Tony Schumacher ima poprilično razumijevanja za svoje likove. Što je odlično, naročito kada je glumačka ekipa izvrsna. A stvarno je dobra.  Svaki lik je zanimljiv. Meni je posebno dobra praznoglava Casey i  njen frend Marco. Koliko god bili patetično blesavi, vidi se da su autoru Schumacheru dragi. Kao i vama. Jer su neodoljivo glupkasti i smotani. Serija koja ima potku u korumpiranim policajcima, vreći kokaina, dilerima i  nasilnim gorilama, a nikoga ne možete nazvati posve negativcem? Da li je to moguće? Pogledajte pa će te i sami saznati.

Trivia:  The Responder u policijskom žargonu je policajac koji nije omiljen (bad news) na ulici. U jednom razgovoru Tony Schumacher kaže: „ Kada sam počeo raditi u noćnoj smjeni, pitao sam partnera, što točno znači termin The Responder. On mi je odgovorio da je to onaj koji ne kuca, već razvaljuje nogom vrata”...

  • Komentarji (7)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • dzindzin16
    eXtreme member
    17.05.2022. 19:00
    Krimi DRAMA sa velikim akcentom na D.Ovom sam dao sansu zbog Martina Frimana i on je ispunio moja ocekivanja.Serija je tako sirovo odradjena, da bi joj se cak mogla udeliti primesa nekog dokumentarca.Sami kraj zeza konacni utisak, mada je svakako i jos kako, ostavljena mogucnost nastavka.Od mene preporuka, da se bar pokusa sa ovim jer za to vredi, definitivno.Hvala na prevodima
  • Illuminati
    eXtreme member
    07.02.2022. 04:38
    Nije loše.Vredi pogledati.
  • tilovac
    member
    06.02.2022. 22:06
    Pojavio se dobar-hvla Zapp-u

;

{{message}}

{{item.title}}