Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Three Thousand Years of Longing - Tri želje...

Svakako nesvakidašnji film!

Tilda Swinton i Idris Elba... za nekog je to dovoljno. Za nekog je dovoljno samo i to što je reditelj ovog ostvarenja - George Miller, kreator kultnog serijala Mad Max. Ali, ne, Three Thousand Years of Longing nije ni na tragu filmova poput onih koje je ovaj čovek do sad radio. Više je to za ljubitelje ozbiljne beletristike, poput, recimo, one koje nude pisci kao što su, na primer, Umberto Eco ili Orhan Pamuk, možda...

Sve gore rečeno, međutim, ne znači da je Three Thousand Years of Longing besprekoran film. Nije. Glavni njegov nedostatak, čini mi se, jeste u tom "nedovoljno eksploatisanom pokretu", to jest "nemanju" nekog glavnog zapleta koji bi zahtevao da se pred vašim očima odvija i neka akcija. Šta to tačno znači? Pa, jednostavno, "mizanscen" filma jeste, zapravo, Three Thousand Years of Longing i jedan dugi, dugi, razgovor u kome "uživaju" usamljena Tilda i prilično emotivni džin - Idris. A, tokom tog skoro dvosatnog razgovora, u njenoj istanbulskoj hotelskoj sobi, zapravo jedine scene koje bi se mogle nazvati "dinamičnim" jesu one "retrospektivne" u kojima Idris priča o dogodovštinama iz svojih prethodnih života, od vremena kraljice Šibe u koju je bezglavo bio zaljubljen i zbog koje je i dospeo u svoju "čarobnu lampu", pa na ovamo...

Tilda je intelektualka-istoričaka, koja dolazi na simpozijum u Istanbul. Razvedena je i usamljena. Poneki puit ima priviđenja i to je ono što je plaši. U jednom bazaru antikviteta pronalazi lepu bočicu za svoju kolekciju. Kada u miru svoje hotelske sobe počne da je čisti četkicom za zube, nepažljivo će otvoriti poklopac i ukazaće joj se džinovski duh - Idris Elba. On će ponuditi da joj ispuni tri želje, u zamenu za slobodu. Ali, ima li Tilda uopšte nešto što stvarno želi...

...dok se premišlja, džin-Idris počinje svoju priču. Najpre kako je živeo srećno sa kraljicom Šibom, sve dok se nije pojavio veštiji čarobnjak-ljubavnik, koji ga je i prokleo da provede ostatak života u malenoj bočici. Zatim, kako se obreo u vremenu i na dvora Sulejmana Veličanstvenog, a potom i u kući-haremu bogatog turskog trgovca. 

Sve tri priče, zapravo, jesu priče o ljubavi i patnji koju ona prouzrokuju, podvalama i smislu života. "Teška", ali i "zavodljiva" literatura, ispričana bogatim fantazmagoričnim kadrovima majstora režije, od kojih mi je posebno upečatljiva ona druga, svojim sarkazmom (i golotinjom nezgrapno-debelih devojaka, ups, spojelrčić...) - definisana. Tilda i Idris nose film sve vreme, on čak i više, jer, nekako, hej, on i jeste glavni lik ove priče koja se proteže kroz više epoha, dok je Tilda više u ulozi opčinjenog slušaoca, prisutnog tek kao pasivni posmatrač "akcije". E, tu dolazimo do "akcije" i "reakcije". Neće se ovaj film svideti svima, baš zbog nedostatka pomenute neposredne (i ničim izazvane) akcije. Tek pri samom kraju filma, kada se Tilda nađe na aerodromu, pred svoj povratak u London, a rentgen zapišti na bočicu u kojoj se nalazi džin-Idris, naslućujemo delić uzbuđenja zbog neposredne opasnosti koja zahteva "akciju". Do tada smo i mi bili tek pasivni posmatrači i slušaoci jedne priče, koja ma koliko bila fascinantna, ipak, više priliči ljubiteljima književnosti nego najširem sloju filmofilskom.

Pa, ko nije očekivao Mad Max, može i da bude prilično zadovoljan... 

 

  • Komentarji (22)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    30.11.2022. 03:54
    I Mad Max Fury Road smo čekali milion godina, pa i kada se konačno krenulo sa produkcijom tog filma, bezbroj komplikacija i čuda, nikada kraja. Biće valjda uskoro Furiosa ili kakoveć, mada bih ja voleo da gledam i kakve nove dogodovštine samog Maksa. 
  • Mizi
    eXtreme member
    30.11.2022. 00:16
    Stvarno ne mrzim nikog, ali da gledam film o čarovnoj lampi i duhu koga igra Elba to nisam mogao da svarim.
    Ima članova koji vole da žive u mašti i to im je možda i fetiš da razgovaraju sa neka nevidljiva bića, meni to smeta i ne mogu to da podržim.
    Zašto Miler nije snimio novi nastavak Mad Max to izgleda nikoga ne interesuje.
    Nego pričamo o nekom smešnom filmu a nikakvu poentu nema, bez obzira što su slike lepe, pa jesu kad ga tamo neki lik obradi u kompjuteru.
    Tilda je okej glumica, mada je i ona igrala u dosta čudnovatih filmova.
  • puppet_master
    eXtreme member
    29.11.2022. 22:39
    Nije ovo baš za mene. 
    Ovo dvoje su sjajni, uvek je lepo videti Tildu Swinton, zapravo su boje filma divne, a kako Mirha i ja maštamo o putu u Istanbul već neko vreme, očekivao sam više od ulica Stambola, duha, ambijenta, no film je više sniman u Australiji (+ u hotelskoj kao sobi, studiju šta znam) a manje u Turskoj. Kako bilo ima nešto duha priča iz 1001. noći, razbila me je i lepota kraljice od Sabe (ona koža, oke... Heart), ukratko gomila detalja filma su mi bili prelepi, no prosto me nije pogodio kao celina. 
    puppet_master2022-11-30 00:25:00
;

{{message}}

{{item.title}}