1917Pogledaj trailer!

Film

drama, vojni (2019)

1917

Ocena uporabnika
Odlično!
8,7
1917

Leto:

2019

Zvrst:

drama, vojni

Trajanje:

119 min

Režija:

Sam Mendes

Scenarij:

Sam Mendes
, Krysty Wilson-Cairns


Glavne vloge:


Richard Madden
  >  Lieutenant Blake
Adrian Scarborough
  >  Major Hepburn
Andrew Scott
  >  Lieutenant Leslie
Spike Leighton
  >  Private Kilgour
George MacKay
  >  Schofield
Justin Edwards
  >  Captain Ivins
Gerran Howell
  >  Private Parry
Pip Carter
  >  Lieutenant Gordon
Teresa Mahoney
  >  Mother
John Hollingworth
  >  Sergeant Guthrie
Paul Tinto
  >  NCO Baker
Robert Maaser
  >  Pilot
Billy Postlethwaite
  >  NCO Harvey
Andy Apollo
  >  Sergeant Miller
Josef Davies
  >  Private Stokes
Chris Walley
  >  Private Bullen
Adam Hugill
  >  Private Atkins
Nabhaan Rizwan
  >  Sepoy
Gabriel Akuwudike
  >  Private Buchanan

Povzetek:


Sam Mendes, z z oskarjem nagrajeni režiser uspešnice Skyfall in Lepota po ameriško, prinaša svojo edinstveno vizijo z epom prve svetovne vojne - 1917.

Preberi recenzijo filma 1917:

 • Poglejte podobne vsebine
 • Komentarji (17)
 • The Irishman

  The Irishman (2019)

  biografija, drama, zgodovina, kriminalka, srhljivka

  Ostareli mafijski morilec se spominja svoje domnevne vpletenosti v umor nekdanjega predsednika Teamster Union, Jimmyja Hoffe.
 • Uncut Gems

  Uncut Gems (2019)

  drama, kriminalka, misterij, komedija, srhljivka

  ‘Uncut Gems’ slijedi Howarda Ratnera (Adam Sandler), karizmatičnog draguljara u New Yorku koji je u neprestanoj potrazi za novim uspjesima. Howard je prisiljen na nesigurne i teške poteze...
 • Cats

  Cats (2019)

  drama, animacija, družinski, komedija, domišljijski, mjuzkal

  Priča mjuzikla "Mačke" govori o jednoj, posebnoj noći u godini, kada se mačke iz plemena "Dželikl" (Jellicle) okupljaju na balu (na smetlištu) i jedna za drugom pričaju priče svom dobroćudnom i...
 • The Last Full Measure

  The Last Full Measure (2020)

  drama, vojni

  Istinita priča o Vilijamu Pitsenbargeru, vijetnamskom ratnom heroju i bolničaru koji je spasio više od 60 ljudi. Kada mu je ponuđena prilika da pobegne iz džungle i ratne zone helikopterom, Vilijam...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • LesaRad
  Active member
  20.01.2020. 01:35

  Znam samo da je ovo jedini kandidat za Oskara 2020 koji sam uspeo da odgledam do kraja. Da li to govori više o filmu ili kolapsu, odgovor se nažalost verovatno nameće sam. "Drago" mi je pak da na suptilniji i zato možda i strašniji način putuje kroz ljudsko zastranjenje zvano rat, od Rajanovskih zujalica. Inače bi mi bio i poslednji kandidat za korpu i ne onu za prljav veš. 
 • 2b0rn0t0b
  eXtreme member
  20.01.2020. 00:15

  "1917" je, posmatrano sa tehničkog aspekta, zaista izvanredan film. Ali, to je i jedino izvanredno što bi se povodom ovog filma moglo reći. Znam da ovo nije preterano originalan stav, ali upravo se o tehnikalijama filma (kamera, zvuk, kostimografija, scenografija, montaža, režija) najviše govori i to zanatsko savršenstvo umnogome je zasenilo suštinsku jalovost i neuspešnost filma da nam ispriča zanimljivu i originalnu priču o Prvom svetskom ratu ili povodom njega. 

  Uz puno i dužno poštovanje prema kinematografskim namerama samog autora, i konačnom rezultatu koji vidimo, nemam preterane reči hvale za konačni ishod. Očekivao sam puno više, što i nije toliko bitno (ali ume da pokvari utisak o filmu).

  Ne želim ni da otkrivam detalje radnje zbog onih koji tek nameravaju da ga pogledaju, tako da nije lako napisati nešto suvislo a ne ostavljati spojlere (ni sam ih ne volim pročitati).

  Elem, "1917" je film u kojem se do krajnosti vodila pažnja o svakom detalju, i to je vidljivo, ali konačan rezultat za mene je ispao osrednji, ili prostonarodski rečeno, film mi je ostavio utisak nedorečenosti i nezavršenosti.  

  Iako je priča o vojniku, zapravo o dvojici vojnika, koja su poslati na hitnu misiju dostavljana bitnih informacija svojim saborcima na drugi kraj fronta suštinski zaokružena, nisam osetio ono katarzično oslobađanje koje bi ovakav ratni film trebalo da donese gledaocu.  Drugim rečima, sama avantura njihovog proboja do udaljene jedinice nije mi ostavila naročito snažan utisak, a da nije posebno originalna, ne treba ni trošiti reči.  Sa druge strane, motiv "male bonding-a" ratnih drugova je jedan od najzahvalnijih ali i najviše obrađivanih motiva u ratnim filmovima.

  Film najmanje treba posmatrati kao klasični ratni film, jer on to suštinski i nije, već je vrsta filmskog eksperimenta ispričana visoko stilizovanim filmskim jezikom. Film nema nameru da pruži širu i opštiju sliku rata, već je sve fokusirano na jedinku, odnosno vojnički par, u čijim blatnjavim čizmama gacamo po ratom devastiranom krajoliku, čijim očima posmatramo dešavanja i u čijim bi se doživljajima trebali i mi pronaći i poistovetiti. Ja nisam, neko drugi hoće. Moja suštinska zamerka filmu je u tome što je sve u njemu prvorazredno, osim same priče. Ona mi je klišeizirana i barem u meni nije proizvela nikakve emocije. 

  Znam da će mnogi "odlepiti" na ovaj film jer je navodno snimljen iz jednog jedinog kadra, ali čak ni to nije cela istina. Da, film deluje da je tako snimljen, ali zapravo nije, jer su šavovi iako nevidljivi, ipak prisutni. Generalno gledano, smatram da je ovim postupkom režiser naudio samom filmu, jer me je sve vreme više podsećao na neku video igricu (Call of Duty, npr) nego na igrani film.  Uz to, nisam očekivao toliko klišea koji su korišćeni (pogotovo tokom scena same pucačine i eksplozija, kojih i nema mnogo).

  Ko hoće da pogleda uspešnije eksperimente sa filmovima snimljenim iz jednog kadra, neka potraži Russkiy kovcheg (2002) ruskog režisera Aleksandra Sokurova, ili još bolje film nemačkog režisera Sebastiana Shippera Victoria (2015).

  (o ovom poslednjem sam napisao duži prikaz na stranici Dnevnik gledanja filmova (stranica 759), pa koga zanima neka potraži. Uz to je zaista i tehnički snimljen iz jednog jedinog kadra dugog gotovo čitava dva sata)


  2b0rn0t0b2020-01-20 12:37:32
 • 19.01.2020. 23:59
  radnja sama po sebi vrlo jednostavna ili u vidu onih najoštrijih skoro pa ne postoji....izuzev stila snimanja, sve već viđeno i uzeto malo po malo iz ostalih ratnih filmova, sad već klišeji.....film cisto OK