1917 - Mnogo vike ni za što

Što bi rekao veliki Shakespeare...

Sam Mandes je praveći 1917 očigledno želeo da se svrsta u poetske besmrtnike, kao nešto stariji njegov kolega. To će mu možda i uspeti, s obzirom da je njegova najnovija ratna drama upravo dobila "Zlatni globus", a po količni uloženog u marketinšku promociju, verovatno će poneti i nekog "Oskara". 

Međutim...

Kao i u slučaju mnoštva hyperhajpovanih filmova koji to ne zavređuju, a snimaju se u poslednje vreme, čini mi se da je i ova priča o herojstvu običnih vojnika u Prvom svetskom ratu, zapravo - pucanj u prazno!

Ok, što se tiče rediteljskog postupka, koji je takav da zaista dva sata trajanja filma izgledaju kao da su snimljena u jednom kadru. Mandesu za to - svaka čast. Ali, gde je tu emocija? Priča? Originalnost priče? 

Zaplet? Dva mlada britanska vojnika dobiju zadatak da se probiju kroz neprijateljske rovove i redove i dostave obaveštenje jednoj velikoj jedinici da hitno obustave planirani napad na Nemce, jer će upasti u klopku. Njih dvojica i ceduljica. Kreće film, to jest gotovo video-igrica... Nema tu puno likova. Samo lešine u blatu i poneki avion. Ima i jedna Francuskinja sa bebom. To bi trebalo da bude, valjda, emotivni deo. Sve ostalo je stradanje.

Za razliku od, recimo Dunkirk, i recenzije Dunkirk - bledo! , bio bih zaista neodgovorno subjektivan kad bih napisao da Mandes nije napravi pristojan ratni-antiratni film, koji se prilično lako gleda. Dok je Nolan u prvom slučaju mnogo više pažnje posvetio "tehnikalijama" rata nauštrb ljudske patnje, Mandes koketira s emocijama, ali se ne usuđuje da zađe "dublje" i donese konačnu presudu o vremenskom periodu o kom govori. Zato baš "marketinški neopravdano" deluje rečenica kojom distributeri reklamiraju ovaj film -  da on sadrži "zastrašujuće ratne scene koje nismo do sada imali prilike da vidimo na velikom platnu". Da li se iko seća Gallipoli? Ili, ako im je to prastaro, onda skrećem pažnju na scene Prvog svetskog rata u filmu Tolkien. A, takvih filmova bilo je "na kilo".

Jednostavno, ono što je Mandes uradio nije dovoljno "zastrašujuće dobro" da zaslužuje svu tu buku koja ga prati.

 • Komentarji (25)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Murzufl
  Junior translator
  25.01.2020. 00:44
  Nisam hteo da preterano širim priču dajući tu preporuku/predlog, verovatno zato ti se čini kao loš. 

  "Neprekinuti kadar" nije česta pojava, zato sam naglasio da sa tehničkog aspekta ovaj film jeste posebno zanimljiv.

  Što se tiče dileme da li je ovde u pitanju "style over substance": style je dakle svakako nesvakidašnji i zanimljiv, substance je svedena i pizemna, bez nekih preterivanja. Mislim da je postignuta veoma fina ravnoteža. Ali film se mora pogledati da bi se doneo bilo kakav zaključak, zato i jeste nezahvalno davati preporuke.

  Po pitanju likova iz bajke: to sam dodao da onima koji moju preporuku možda pročitaju odmah bude jasno - u ovom filmu nema onih relativno čestih motiva o nepobedivom junaku koji može biti samo okrznut, ali ne i ubijen, i koji se nepobediv probija kroz 55 zavrzlama da bi na kraju filma srećno živeo do kraja života. Opet, ni određene scene u kojima se desi neočekivano nisu usiljene i ne izgledaju kao da samo "vise" u filmu, već su, bar po mom ličnom sudu, veoma fino uklopljene. Shodno tome, čini mi se da nema pokušaja te pomenute manipulacije ili čega već, sama priča se nije u stvarnosti dogodila, ali sličnih je sigurno bilo na hiljade, ipak je ovo umetnički izraz filmskih stvaralaca.

  U redu je analizirati umetnost kroz prizmu geopolitike, ali mislim da ni autoru, a ni Akademiji, ona nije bila ni na 5. mestu po važnosti kada su stvarali/ocenjivali film. Ovo je film, priča jednu priču, nosi u sebi univerzalnu antiratnu poruku, i tako bi bilo i da je snimljen u vreme Klintona, Buša, Obame ili trenutno Trampa - ipak  su SAD već dugo u neprekidnom (siledžijskom) ratu.

  S obzirom da ovaj svet nikako da se opameti (po prirodi stvari verovatno nikada i neće) i da srlja iz sukoba u sukob, onda je odgovor "da", goli rat i stradanje moraju se prikazivati i moraju nas zanimati, jer bi starije generacije trebalo podsećati, a mlade bi trebalo naučiti šta je to rat. Bolje da to nauče kroz film, nego da osete na svojoj koži. I kad neki malac počne da se busa u grudi kako mrzi ovoga i onoga i kako bi sve te neke on pobio, onda ga uhvatiš za uvo, posadiš ispred televizora, pa ako ima tri grama mozga, iz dobrih filmova će naučiti da rat i nije tek lagana "šetnja kroz park", i da rat nije igrica u kojoj imaš Save game, i da rat nisu "Avendžersi".

  U konačnici dakle, i ovaj film ima svoje mesto u nizu dobrih antiratnih filmova (i još nekih žanrova), tako da ga ne bi trebalo tek tako otpisati, i zato sam ga ja i preporučio za gledanje.

  E sad, The Painted Bird nisam gledao i mislim da ga neću gledati skoro. Tu sad ja malo idem u krajnost i postajem licemer, iz veoma prostog razloga: teško mi padaju filmovi u kojima se opisuje ljudska patnja i stradanje, konkretno stradanje i patnja civila (konc logori i slični motivi), dostigao sam određenu tačku zasićenja, verovatno kao i ti kada su u pitanju filmovi slični filmu 1917.

  [QUOTE=Danilo-Naissus]

  Ps.prevod je super odrađen, moram da pohvalim.    [/QUOTE]

  Danilo, hvala na pohvali. postovanje
 • JoxerTM
  eXtreme member
  24.01.2020. 22:13
  [QUOTE=Murzufl]Ljubiteljima filma uopšte svakako će biti zanimljiv zbog tehnike snimanja i celokupne produkcije. Nema Spajdermena, Supermena, vampira i vukodlaka, uskrsnuća i intriga... samo goli rat i stradanje. [/QUOTE]
  Da prostiš, ovo je vrlo loše objašnjen prijedlog.

  Tehnika snimanja i produkcija će zanimati studente filmske akademije u bilo kojem, a posebno u style over substance filmu. Je li i ovaj minimalnog sadržaja ili sadržaja uopće nema jer je sve podređeno stilu, pojma nemam, nisam gledao.

  Film se oglašava kao ratni. Naravno da nema likova iz bajke. Ili ipak ima, no gledatelja se vješto izmanipulira što talentom što trikovima da povjeruje u realnost likova i događaja?

  Goli rat i stradanja, u redu, nekoga to zanima, posebno američku akademiju sad kad je Trump počeo zveckati oružjem prema Iranu. Zanima li nas goli rat i stradanja? Je li nam toga bilo dosta ili jedva čekamo reprizirati tuđe patnje umetnute u kakav drama/war/biography/history bulšit? Velim opet, ne znam, nisam gledao, možda je film dobar, možda nije, možda je mediokritet koji će se zaboraviti dan nakon što dobije oskara, ne bi bio prvi (Hurt Locker).

  Pa te ja sad pitam po zar ne bi bilo poštenije prema nama samima i našoj vlastitoj povijesti ovaj film preskočiti (osim ako nekoga ludo zanima nečije viđenje jednog događaja u prvom svjetskom ratu), a umjesto njega ipak pogledati film koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim: The Painted Bird?
 • vasobeci
  member
  24.01.2020. 20:28
  hmmm..... "Film je ratna limunadica/bajka u ratnom okruženju punom leševa. Kao što su mi britanski vojnici u Denkerku izgledali kao preplašena deca obučena u vojničke uniforme i sa oružjem..." pa baš tako je i bilo.... P.S. dobronameran savet: ko nije shvatio film Dankirk, slobodno neka preskoči film 1917