4 luni, 3 saptamâni si 2 zilePogledaj trailer!

Film

drama (2007)

4 luni, 3 saptamâni si 2 zile

Ocena uporabnika
-
7,996%
4 luni, 3 saptamâni si 2 zile

Naslov:

4 Meseca, 3 Nedelje i 2 Dana

Leto:

2007

Zvrst:

drama

Trajanje:

113 min

Režija:

Cristian Mungiu

Scenarij:

Cristian Mungiu


Glavne vloge:


Doru Ana
  >  Benzanirul
Eugenia Bosânceanu
  >  Domnu' Bebe's mother
Luminita Gheorghiu
  >  Gina Radu - Adi's mother
Vlad Ivanov
  >  Viarel 'Domnu' Bebe
Tania Popa
  >  Night receptionist
Marioara Sterian
  >  Adela Racoviceanu
Anamaria Marinca
  >  Otilia
Laura Vasiliu
  >  Gabriela 'Gabita' Dragut
Ion Sapdaru
  >  Dr. Rusu
Cerasela Iosifescu
  >  Receptionist Tineretului
Teodor Corban
  >  Unireal Hotel receptionist
Adi Carauleanu
  >  Dr. Radu - Adi's father
Alexandru Potocean
  >  Adi Radu
Liliana Mocanu
  >  Unireal Hotel receptionist
Cristina Burbuz
  >  Marie-Jeanne Rusu (as Cristina Buburuz)

Povzetek:


Priča je smeštena je u Bukurešt, osamdesetih godina prošlog veka, kada je na vlasti bio zlologlasni diktator Čaušesku. Mlada studentkinja Gabita ima veliki problem - odlučila se na pobačaj koji u to vreme u Rumuniji nije bio dozvoljen. Nesigurna i uplašena, za pomoć se obraća cimerki Otiliji. Njih dve odlučuju da plate pobačaj koji bi trebalo da obavi doktor Bebe. Otilija iznajmljuje sobu u jednom jeftinom hotelu, doktor dolazi, ali odbija novac kao nadoknadu za svoje usluge i insistira na određenoj "alternativnoj" robi. Njih dve se zatiču u svetu u kome tragedija vreba iza svakog ugla, a šanse za uspeh su iz časa u čas sve manje.
 • Poglejte podobne vsebine
 • Komentarji (2)
 • Vozvrashchenie

  Vozvrashchenie (2003)

  drama, misterij, srhljivka

  V ruski divjini se dva brata soočata z vrsto novih, nasprotujočih si čustev, ko se njun oče – človek, ki ga poznajo le po eni fotografiji – znova pojavi.
 • Leviafan

  Leviafan (2014)

  drama

  Kolja je lastnik avtomehanične delavnice v ribiškem mestecu ob osupljivem Barentsovem morju na severni obali Rusije. Ob delavnici stoji hiša, kjer živi z mlado ženo Liljo in svojim sinom iz...
 • Occident

  Occident (2002)

  komedija

  Gorko-slatka komedija koja se fokusira na rastuću tendenciju istočnoevropske omladine da migrira na zapad. Kada su prijateljski raspoložena Luci (Alexandru Papadopol) i njegova prelepa ljubavnica...
 • Entre les murs

  Entre les murs (2008)

  drama

  François se z drugimi učitelji pripravlja za novo šolsko leto na srednji šoli v eni revnejših pariških sosesk. Vsi si prizadevajo za najboljšo možno izobrazbo učencev, vendar se izkaže, da to ni...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Danilo-Naissus
  Junior moderator
  22.05.2018. 20:39
  Nije ostavio neki veliki utisak na mene kad sam ga gledao 2007. ili 2008. i pored toliko nagrada i nominacija.

  Trudnoća, abortus, komunistički režim Nikolae Čaušeskua.... Tada im nije bio dobar a danas... posle tranzicije / pljačke....

  Film koji verovatno sami Rumuni najbolje kapiraju i cene.

  Možda je vreme da posle 10 godina opet pogledam ovaj film.    
 • kvrle
  Senior translator
  23.12.2011. 19:28
  4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (2007)
  Originalni naziv: 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile
  Međunarodni naziv: 4 Months, 3 Weeks & 2 Days
  Domaći naziv: 4 meseca, 3 nedelje i 2 dana
  Zemlja: Rumunija
  Premijerno prikazan: maj 2007.
  Žanr: drama
  Trajanje: 113 min
  Režija: Cristian Mungiu
  Scenario: Cristian Mungiu
  Uloge: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alexandru Potocean, Luminita Gheorghiu, Adi Carauleanu, Liliana Mocanu, Tania Popa
  IMDb link: http://www.imdb.com/title/tt1032846/
  IMDb ocena: 7,9  "Četiri meseca, 3 nedelje i 2 dana'' deo je većeg projekta pod nazivom Priče iz zlatnog doba. Reč je o istoriji komunizma u Rumuniji, pripovedanoj posredstvom urbanih legendi. Cilj projekta je da kazuje o periodu bez neposredne veze s komunizmom i da se preko različitih priča usredsredi na lične sudbine u nesrećno vreme kada su ljudi morali da žive pretvarajući se da je sve normalno. "Četiri meseca, 3 nedelje i 2 dana" je prvi film u seriji.

  Drama Cristiana Mungiua, dobitnica Zlatne palme na filmskom festivalu u Kanu, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Njena priča smeštena je u Bukurešt 1980-ih kada je na vlasti bio zlologlasni diktator Nikolae Čaušesku. Mlada studentkinja Gabita (Laura Vasiliu) nađe se uvelikom problemu kada se odluči na pobačaj koji u to vreme u Rumuniji nije bio dozvoljen.

  Nesigurna i uplašena, za pomoć se obrati cimerki Otiliji (Anamaria Marinca). Dve prijateljice odluče da plate ilegalan pobačaj koji bi trebalo da obavi doktor Bebe (Vlad Ivanov). Uskoro ulaze u svet u kom tragedija vreba iza svakog ugla, a šanse za uspeh su svakim trenom sve neizglednije.

  Svojim dugačkim neprekinutim scenama "4 meseca, 3 nedelje i 2 dana" izgleda gotovo kao dokumentarni film, pa kod gledaoca izaziva skoro nepodnošljiv osećaj napetosti. Takođe, režiser se fokusira na prijateljicu žrtve, Otiliju, čije lice odražava neverovatno složen i raznolik spektar emocija koje proživljava tokom celog filma.

  Scena u kojoj glavna junakinja Otilija luta mračnim gradskim ulicama noseći abortirani fetus dok u atmosferi konstantne pretnje iza svakog ugla kao da vreba nova opasnost (bilo da je reč o psima lutalicama ili jednako neumoljivim organima reda) jezivija je od mnogih scena iz strogo žanrovski determinisanih filmova.

  NAGRADE: Nagrade FIPRESCI, Zlatna palma i nagrada Francuskog nacionalnog obrazovnog sistema, Kanski filmski festival, 2007; Nagrada za najbolji strani film Udruženja filmskih kritičara u Čikagu, SAD, 2007; Nominacija za nagradu Cezar za najbolji strani film, Francuska, 2008; Nagrade za najbolji film i najbolju režiju, Evropske filmske nagrade, 2007; Nagrada za film godine, Filmski festival u San Sebastijanu, 2007; Nagrada za najbolji balkanski film, Međunarodni filmski festival u Sofiji, Bugarska, 2008; Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu (Anamarija Marinka), Stokholm, 2007; Nagrada za najbolji film na stranom jeziku, Udruženje filmskih kritičara iz Toronta, 2007; Nagrada za najbolji film na stranom jeziku, Krug kritičara u Vankuveru, 2008.


  Prevod uradio: KVRLE

  Titl skinite: OVDE