Film

kratki film, vestern (1921)

A Life for a Life

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena uporabnika
-
 
A Life for a Life

Naslov:

OSVETNICA

Leto:

1921

Zvrst:

kratki film, vestern

Režija:

Harry Moody

Scenarij:

William Pigott


Glavne vloge:


Bob Burns
  >  (as Robert Burns)

Povzetek:


A Woman's Vengeance [aka A Life for a Life] (1920)

U ovom nemom kratkom filmu, Frici Ridžvej igra Nel, preciznog strelca koja pakuje oružje i koja uzima lekcije od svog prijatelja Dika. Njen otac nailazi na lokalnu bandu Ti Si Džeka koja pokušava da mu otme rudarsku tapiju. Nel pronalazi svog oca kako leži mrtav na putu i ​​zaklinje se na osvetu. Ona lovi ubicu svog oca, izazivajući ga na dvoboj na ulici. On odbija, ali dok ona odlazi, poseže za svojim pištoljem, nakon čega se ona okreće i obara ga. Ali to nije sve! Nel kreće i za ostatkom bande...

U jednom od sjajnih, fascinantnih ranih vestern filmova, nalazimo film koji preokreće tipične rodne uloge koje se nalaze u vestern kinematografiji. Ovaj film, koji je režirao Harold Mudi, jedan je od onih malih dragulja koji nas teraju da zastanemo i razmislimo o tome šta znamo o vestern žanru i da shvatimo da ljudi stvaraju "revizionističke" vesterne od samog početka.

Fricina "Nel" je samouverena žena koja je odlučna, bez ikakvog straha od borbe protiv muškaraca. Ovo preokretanje uloga sa ženama koje preuzimaju tipičnu ulogu revolveraša ili tragača za osvetom kojom dominiraju muškarci je nešto što se retko viđa u vestern kinematografiji. Osvežavajuće je pronaći feministički vestern poput onih sa Džoan Kroford u "Džoni gitara" (Johnny Guitar, 1954.), Džejn Fondom u "Ket Balu" (Cat Ballou, 1965.), Rakel Velč u "Hani Kolder" (Hannie Caulder, 1971.), Šeron Stoun u "Brzi i mrtvi" (The Quick and the Dead, 1995.),... Ali davne 1920. godine, duh portreta je urađen sa najvećom iskrenošću, omogućavajući Nel da igra pravu heroinu, koja je umesto krotke, devičanske žene iz zapadnog grada, agresivni, oštroumni, osvetoljubivi ubica. "Osvetnica" je vrsta filma koju treba pogledati da bi se verovalo.

Obdelal/la:

barra64
  • Komentarji

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    {{message}}

    {{item.title}}