Dead ManPogledaj trailer!

Film

drama, domišljijski, vestern (1995)

Dead Man

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena uporabnika
Odlično!
7,771%
Dead Man

Naslov:

Mrtvec

Leto:

1995

Zvrst:

drama, domišljijski, vestern

Trajanje:

121 min

Režija:

Jim Jarmusch

Scenarij:

Jim Jarmusch


Glavne vloge:


Robert Mitchum
  >  John Dickinson
Johnny Depp
  >  William Blake
Gabriel Byrne
  >  Charlie Dickinson
Crispin Glover
  >  Train Fireman
Lance Henriksen
  >  Cole Wilson
John Hurt
  >  John Scholfield
Michael Wincott
  >  Conway Twill
Mili Avital
  >  Thel Russell
Gary Farmer
  >  Nobody
Iggy Pop
  >  Salvatore 'Sally' Jenko
Mark Bringelson
  >  Lee, Younger Marshal
Eugene Byrd
  >  Johnny 'The Kid' Pickett
Jared Harris
  >  Benmont Tench
John North
  >  Mr. Olafsen
Jimmie Ray Weeks
  >  Marvin, Older Marshal

Povzetek:


Temačna, grenka kritika sodobnega ameriškega življenja v preobleki nadrealističnega vesterna. V "Mrtvecu" režiserja Jima Jarmuscha Johnny Depp upodobi Williama Blakea, pravkar osirotelega računovodjo, ki zapusti svoj dom v Clevelandu, da bi sprejel novo službo v obmejnem mestu Machine. Toda ob prihodu tja od lastnika tovarne Dickinskona (Robert Mitchum) izve, da je njegovo delovno mesto že zasedeno. Razočarani Blake obišče bližnjo taverno, kjer preživi noč z nekdanjo prostitutko. Po nasilnem incidentu z ženskinim ljubosumnim ljubimcem (Gabriel Byrne), ki je obenem Dickinsonov sin, Blake postane morilec, a je smrtno ranjen tudi sam. S kroglo, ki mu obtiči nevarno blizu srcu, pobegne v divjino, kjer sreča indijanca po imenu Nobody. Ta ubežnika zamenja za slavnega angleškega pesnika Williama Blakea, zato mu pomaga in postane njegov vodnik pri prehodu v svet duš.
 • Poglejte podobne vsebine
 • Komentarji (1)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • AlienThe8th
  eXtreme member
  27.02.2018. 01:10
  Ovo je jedan od onih filmova koji opravdava “Western” žanr. “Mrtav Čovek” ne spada u one simplistične vesterne iz četrdesetih i pedesetih, koji su bili isljučivo zasnovani na rasizmu i nasilju, on je ipak pripadnik onih koji uspevaju da iskoriste atmosferu i okolnosti koje ovaj smer nudi, teme iz okoline kao što su konflikti između časti i zakona, života i smrti, divljine i civilizacije.
  Popularni reditelj/scenarista Džim Džarmuš (Jim Jarmusch), koji poseduje ogromno poštovanje kao fantastični tvorac nezavisnih filmova, koristi gore pomenute uslove da nam prezentuje jednu poetičnu dramu. Naša priča se centrira oko Vilijama Blejka, čoveka koji u nizu nesretnih slučajeva gubi svu svoju imovinu i ubija jednog čoveka, bivajući tražen i progonjem, on se upušta u putovanje sa jednim Indijancem po imenu “Niko” (Nobody), krenuvši zajedno u jednu avanturu puno surealnih i bizarnih momenata. Scenario je isto rađen od strane Džarmušove ruke. Mi ovde Blejkovo putovanje možemo povezati sa Danteovim u “Božanstvenoj Komediji”, gde niz neočekivanih situacija se koristi kao alat u tumačenju raznih ideja u samoj intepretaciji putovanja. Iako je ovo film sporog tempa, konstatno se pored dramskog aspekta provlači i komični, zarad davanja Džarmušovog pečata, a i činjenja filma mnogo interesantnijim. Priča iako ne tipična za ovaj žanr, lepo se povezuje i fantastično ispunjava….dobijate osećaj neke organske mutacije. Čitav projekat snimljen u crno-belom filteru dosta pomaže u oslikavanju atmosfere i emocija usamljenosti, empatije koju glavni akter oseća, nalazaći se u njemu potpuno stranoj divljini. Fantastična muzika odlično dorađuje sliku koju nam je crno- beli filter postavio, dodavajući dodatni akcenat na Blejkov put kroz mračno surealno u nadi za nekim svetlom. Glumačka ekipa je sjajna, treba posebno napomenuti i pohvaliti posao koji je Džoni Dep (Johnny Depp) obavio. Tačno se vidi proces i menjanje emotivnog stanja koji glavni lik proživljava, zaista fenomenalno. Da pomenemo još i njegovog vernog kompanjona Gerija Farmera (Gary Farmer), koji svojim sarkastičnim humorističkim opaskama uspeva da razblaži ozbiljnost i težinu filma.

  “Mrtav Čovek” je izuzetno poseban vestern, koji sadrži poetično gledanje na pojmove života i smrti. On jasno oslikava mogućnost promene i brzinu adaptacije na nepredvidive okolnosti koje čoveka u životu snađu. Jedino što nikako ne treba uraditi, jeste očekivati od ovog filma da bude po klasičnoj akcionoj vestern formuli, on je više simboličan umetnički film.

{{message}}

{{item.title}}