L'enfant d'en hautPogledaj trailer!

Film

drama, kriminalka (2012)

L'enfant d'en haut

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena uporabnika
-
7,095%
L'enfant d'en haut

Naslov:

Otrok iz zgornjega nadstropja

Leto:

2012

Zvrst:

drama, kriminalka

Trajanje:

97 min

Režija:

Ursula Meier

Scenarij:

Antoine Jaccoud
, Ursula Meier
, Gilles Taurand


Glavne vloge:


Gillian Anderson
  >  Kristin Jansen
Magne-Håvard Brekke
  >  Le skieur violent
Ange Ruzé
  >  Saisonnier
Jean-François Stévenin
  >  Le chef-cuisinier
Yann Trégouët
  >  Bruno
Martin Compston
  >  Mike
Léa Seydoux
  >  Louise
Yannick Ruiz
  >  Saisonnier
Kacey Mottet Klein
  >  Simon
Gabin Lefebvre
  >  Marcus
Simon Guélat
  >  L'homme de la Golf
Frédéric Mudry
  >  Saisonnier (as Fred Mudry)
Alain Börek
  >  Saisonnier (as Alain Borek)
Vincent Fontannaz
  >  Saisonnier
Mike Winter
  >  Le skieur aux Dynastar
Frédéric Macé
  >  Saisonnier
Enrique Estevez
  >  Saisonnier
Dilon Ademi
  >  Dilon

Povzetek:


OTROK IZ ZGORNJEGA NADSTROPJA
francosko švicarski film, 2012
Nagrade: Berlinale - Srebrni medved; Švicarske nagrade za najboljši film, za vlogo Kacey Mottet Klein in za scenarij

V majhnem kraju v podnožju smučarskega centra živita 12 Simone in njegova 20 letna sestra Louise v skromnem in precej zanemarjenem stanovanju.Louise živi v brezdelju in ni ji mnogo mar, da za njuno preživetje skrbi njen mlajši brat.Simon se znajde, kot se more.Še najbližje so mu kraje drage smučarske opreme, ki ji premožni smučarji puščajo brez posebnega varstva na gorskem smučišču.Simon se vsak dan vozi z vzpenjačo na smučišče, kjer se dela turista in mimogrede krade smuči in ostalo nevarovano smučarsko opremo.Nakradeno v dolini prodaja po smešno nizkih cenah svojim sošolcem, pa tudi odraslim, ki od Simona za malo denarja kupujejo dragoceno opremo in ne sprašujejo o njenem poreklu.Na takšen način pridobljen denar je za brata in sestro edini vir preživetja.Da se Simon neprestano izpostavlja Louise prav nič ne moti.Živi svoje neodgovorno življenje, menjava moške in skrb za Simona in njun dom je zanjo najmanj pomembna stvar.Podzavestno se Simon seveda zaveda, da bi ga Louise utegnila zapustiti, če bi presahnil vir denarjev, za katerega s krajami poskrbi Simon.So pa tudi trenutki, ko mu Louise izkazuje naklonjenost in nekoliko ljubezni, kar pa ne more nadomestiti očeta in matere, ki ju Simon močno pogreša.
Kaj pa se bo zgodilo, ko bo smučarska sezona mimo, o tem si Simon niti ne upa razmišljati.
  • Poglejte podobne vsebine
  • Komentarji (5)
  • BirdWatchers - La terra degli uomini rossi

    BirdWatchers - La terra degli uomini rossi (2008)

    drama

    A boat with tourists is sailing up the river through the jungle. Suddenly they come face-to-face with Indians, naked apart from their paint, with self-made weapons at the ready. The tourists sail on...
  • Belle épine

    Belle épine (2010)

    drama

    Two teenage girls bond over drugs, partying, and music after being arrested, trying to find themselves in a difficult world.
  • La belle personne

    La belle personne (2008)

    drama, komedija

    Šesnaestogodišnja Žuni menja školu usred školske godine. Lepa je i ubrzo postaje predmet želje svih muškaraca, ali pada na stidljive pokušaje Ota, najtišeg u odeljenju. Ali njihova veza je...
  • Home

    Home (2008)

    drama

    DOM Švicarsko francoski koprodukcijski film, 2008 Nagrade:Nagrada Lumiere, Mar del Plata nagrada Isabelle Huppert Zgodba je o povsem običajni, povprečni družini.Živijo v svoji mali hiši, starša...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    05.01.2023. 12:07
    Minimalistički, meni vrlo efektan film o Simonu, dvanaestogodišnjaku iz kakve izolovane švajcarske zabiti, koji sam vodi računa o sebi i svojoj starijoj sestri, milici u svojim dvadesetim no neuporedivo nezrelijom I neodgovornijom, svakako većim detetom od malog Simona, koja se, onda kada uopšte radi, potuca sa trećerazrednim poslovima i još i gorim tipovima, te je njeno vreme uz Simona limitirano, poput i njenih emocija, dok roditelja nema na vidiku.

    Mališa se svakodnevno iz njihovog ćumeza od stana u varošici podnožja planine, uspinje žičarom do luksuznog odmarališta gde krade sve što stigne od bogatih turista. Uglavnom su to skije i skijaška oprema koju potom preprodaje, mada mali Simon koristi svaku priliku da iz ormarića krade sendviče, ni on ni sestra ne kuvaju, te je i sav novac koji Simon dobije od svojih pohoda namenjen upravo hrani, toalet papiru, najosnovnijim sredstvima za život. Njega ni jednom ne vidimo u školi, niti u kakvoj dečijoj igri, jedina deca sa kojom dolazi u kontakt su zapravo njegove mušterije, "sredstva" a ne drugovi, Simon nije ni video detinjstvo. Postaje bolno upadljivo da je njemu, kao i svima nama, očajnički potreban ljudski kontakt, no jedine veze koje uspostavlja se tiču upravo njegovih "poslovnih mahinacija", dok njegova uporna posezanja za pažnjom svoje sestre ostaju jalova. Film nam dakle, vrlo suptilno, srceparajuće ali bez veštačke sentimentalnosti i jeftinih trikova, u najboljem maniru recimo braće Dardenne, priča o Simonu i njegovoj sestri u toj sumornoj izolaciji, u svakom zamislivom smislu, pre svega o izrazito krhkoj a opet nereskidivoj krvnoj povezanosti.

    Mališa je odličan, naravno i Lea Seydoux, njoj ionako nije potrebna hvala, a kako nisam znao ništa o filmu, prilično me je iznenadila i epizoda Gillian Anderson, morao sam da trljam oči u neverici što je vidim u ovakvom jednom filmu (mali, intiman, francusko-švajcarski). Ne znam da li su mi više legli glumci, vođenje filma ili sama priča, što mi se zbilja retko kada dešava. Alal vera.
     
    Sve u svemu, sjajan film! Meni svakako najbliži (time, verujem, i najbolji) koji sam gledao ovih nedelja, verovatno i mnogo duže vremena. Možda i neće biti za svakoga, no ukoliko volite eto braću Dardenne, njihov filmski jezik i teme, onda vam i ovo može biti prava filmska poslastica. 


    Sister (LEnfant den haut): Berlin Film Review – The Hollywood Reporter
  • bubba ho-tep
    The Legend Of
    28.12.2012. 16:22
    nikako da ga pogledam, a vjerujem da je odličan. Stavljam ga u kategoriju sa Barbarom, Teddy bear i paradies:liebe
  • A2D2
    eXtreme member
    28.12.2012. 14:55
    Pored Rust and Bone još jedan film koji je obilježio francusku kinematografiju ove godine.

    Nije možda najspretnije ispričana priča o odnosu sestre i brata koji su prepušteni sami sebi, ali je svakako fascinantno postavljena u alpski turistički predio gdje bogata klijentela puni baterije i biva potencijalna žrtva Simonovog kleptomanstva, da prodajom skupe zimske opreme prehrani sebe i problemima sklonu sestru.

    Režiserka Ursula Meier odlično barata prirodnim okruženjem, oštrom zimom (sezona) i blagim proljećem (sumiranjem unutrašnjeg stanja i odnosa), razlikama između izobilja i siromaštva (skije nekome znače samo razonodu, a drugome potencijalnu zaradu za osnovne životne potrepštine), žičarom koja kako ide gore/dole kao da predstavlja neku liniju uspona i padova sinosoide emotivnog stanja likova.U filmu je dobro odrađen "twist" u priči kojim shvaćamo
    kompleksnost odnosa brata i sestre.

    Kadrovi prirodnog ambijenta pričaju sa publikom i to je uspjelo u filmu. Ono što mi je minus jeste što nisam osjetio neku blogonaklonost i emociju spram glavnog lika.U nekim momentima me je i iritirao iako mu život nije podario dobre karte.

    I na kraju apsolutno pohvala Lei Seydoux koju filmski pratim već duži period i koja posjeduje karizmu i glumački raspon da postane diva francuskog filma.

{{message}}

{{item.title}}