Léon Morin, prêtrePogledaj trailer!

Film

drama, romantični (1961)

Léon Morin, prêtre

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena uporabnika
-
7,895%
Léon Morin, prêtre

Leto:

1961

Zvrst:

drama, romantični

Trajanje:

130 min

Režija:

Jean-Pierre Melville

Scenarij:

Béatrix Beck
, Jean-Pierre Melville


Glavne vloge:


Jean-Paul Belmondo
  >  Léon Morin
Marco Behar
  >  Edelman (as Marco Béhar de la Comédie Française)
Monique Bertho
  >  Marion
Marc Eyraud
  >  (as Marc Heyraud)
Gisèle Grimm
  >  Lucienne
Nina Grégoire
  >  (as Nina Gregoire)
Monique Hennessy
  >  Arlette
Renee Liques
  >  (as Renée Liques)
Nicole Mirel
  >  Sabine Levy
Emmanuelle Riva
  >  Barny
Irène Tunc
  >  Christine Sangredin

Povzetek:


Jedan od gradića u okupiranoj Francuskoj tijekom Drugog svjetskog rata. Mlada i lijepa udovica Barny (Emmanuele Riva) živi sama s maloljetnom kćerkom sve teže podnoseći nazočnost nacista u zemlji, ali i vlastitu usamljenost. Kako je uvjerena ljevičarka, Barny za razliku od svojih sugrađana utjehu ne može pronaći u vjeri. Jednog dana ogorčena svojom svakodnevicom Barny uđe u mjesnu crkvu i naišavši na prvog svećenika počne kritizirati religiju. Međutim, mladi je i naočiti svećenik Léon Morin (Jean-Paul Belmondo) strpljivo sasluša i pokuša joj iznijeti vlastite argumente u korist vjere. Iznenađena njegovim pristupom Barny odluči što češće razgovarati s ocem Léonom shvaćajući polako da se zaljubljuje u njega"


Iako je francuski sineast Jean-Pierre Melville slavu stekao atmosferičnim trilerima i kriminalističkim dramama (Le Doulos, Le Samourai), u njegovom se opusu mogu pronaći i filmovi s tematikom Drugog svjetskog rata poput hvaljenih naslova LArmée des ombres i Léon Morin pretre. Potonji je film Melville režirao 1961. napisavši scenarij prema bestseleru Béatrice Beck nagrađenom prestižnom književnom nagradom Prix Goncourt. U središtu je i filma i romana provincijski svećenik u kojeg se u vrijeme nacističke okupacije zaljubljuje gorljiva ljevičarka suočena s osobnim i socijalnim frustracijama. Mada mu je kao predložak poslužio izvrsno ocijenjeni i poprilično filmični roman, sam je redatelj dodatno osnažio priču realiziravši jedan od kontroverznijih uradaka francuske kinematografije s početka 60-ih (film je u SAD-u svojedobno skraćen za pune 22 minute). Tako je u Melvilleovoj viziji zabranjena romanca između mladog katoličkog svećenika i njegove sugrađanke udovice zaživjela kao uspjeli spoj vrsno napisanih dijaloga, promišljanja o ljudskoj egzistenciji i doziranog erotskog naboja za koji je najzaslužniji središnji glumački par. To su Jean-Paul Belmondo, kojem su kritičari interpretaciju oca Léona ocijenili kao jedan od najboljih nastupa u karijeri, te Emmanuelle Riva (Hiroshima mon amour), jednako maestralna u izvedbi mlade žene u procjepu između ranijih uvjerenja i novootkrivene naklonosti prema privlačnom svećeniku. Ta je pak privlačnost u Melvilleovom filmu jednako duhovna i tjelesna, pa se drama Léon Morin pretre doima poput intelektualne inačice kasnijeg bestselera Ptice umiru pjevajući australske književnice Colleen McCulloughe. Film pritom izvrsno elaborira teme poput ljudske potrebe za religijskim svjetonazorom, (ne)spremnosti žrtvovanja za druge, antisemitizma tijekom nacističke strahovlade, te granica između privatnosti i javnog ćudoređa. Ogoljele scene, ali zato itekako bogate naracije, dobrim dijelom ispričane iz perspektive glavne junakinje, Melvilleov film Léon Morin pretre zasluženo ima poseban položaj u redateljevom stvaralaštvu, posebice zna li se da je Melville bio svjedokom mnogih stvari opisanih u filmu.
Léon Morin pretre ja nagrađen na Međunarodnom festivalu filmske umjetnosti u Veneciji, dok je Jean-Paul Belmondo zavrijedio BAFTA-inu nominaciju za najboljeg stranog glumca.

Atraktivan i sadržajno i vizualno, film izvrsno komunicira sa širom publikom bez obzira što sporiji ritam djeluje ponešto anakrono.




A little French town during the Occupation. Barny is a young sexually frustrated widow, living with her little girl France. She is also a communist militant, and one days she enters in a church, randomly choses a priest and starts criticizing the religion. But the priest is a young handsome clever one, Leon Morin. He does not offer her the reaction she was expecting. She is disturbated. She starts frequenting him, impressed by Morins moral strength.
  • Poglejte podobne vsebine
  • Komentarji
  • Les enfants terribles

    Les enfants terribles (1950)

    drama

    In a snowball fight between schoolboys the handsome Dargelos hits the chest of Paul, who drops unconscious to the ground. Paul has a deep affection for Dargelos, and later denies that there was a...
  • Un nommé La Rocca

    Un nommé La Rocca (1961)

    drama, kriminalka

    Nakon što netko smjesti ubojstvo njegovu prijatelju, bivši gangster ode u Marseille osvetiti se na starinski način... i pokupiti svoj dio kolača.
  • Deux hommes dans Manhattan

    Deux hommes dans Manhattan (1959)

    drama, kriminalka, srhljivka

    A French UN delegate has disappeared into thin air, sending reporter Moreau (Jean-Pierre Melville) and hard drinking photographer Delmas (Pierre Grasset) on an assignment to find him. Their only lead...
  • Le doulos

    Le doulos (1963)

    kriminalka, srhljivka

    Kriminalistički film u kojem svi likovi imaju dva lica, svi likovi su lažni.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

    {{message}}

    {{item.title}}