Pote tin KyriakiPogledaj trailer!

Film

drama, komedija, romantični (1960)

Pote tin Kyriaki

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena uporabnika
-
7,488%
Pote tin Kyriaki

Leto:

1960

Zvrst:

drama, komedija, romantični

Trajanje:

91 min

Režija:

Jules Dassin

Scenarij:

Jules Dassin


Glavne vloge:


Jules Dassin
  >  Homer Thrace
Despo Diamantidou
  >  Despo
Nikos Fermas
  >  Waiter
Giorgos Foundas
  >  Tonio
Faidon Georgitsis
  >  Sailor
Mitsos Ligizos
  >  The Captain (as Mitsos Lygizos)
Melina Mercouri
  >  Ilya
Dimitris Papamichael
  >  A Sailor
Alexis Solomos
  >  Noface
Dimos Starenios
  >  Poubelle
Titos Vandis
  >  Jorgo
Thanasis Vengos
  >  Thanasis

Povzetek:


Komedija/drama o nadobudnom Amerikancu koji pokušava preobratiti grčku prostitutku, vjerujući da će time ispraviti greške zbog kojih je propala veličanstvena antička kultura. Illya (Melina Mercouri) u rodnoj je Grčkoj nešto poput lokalnoga nacionalnog blaga, a svakako najpopularnija osoba svoga malog mjesta. Ona je prostitutka koja sama bira svoju klijentelu, no i izrazito vedra, optimistična i dobrodušna osoba koju svi vole. Nedjeljom ne radi te svoj dom drži otvorenim za svakoga željnog dobre pjesme, plesa, ali i hrane i pića. Homer Thrace (Jules Dassin) je Amerikanac, filozof-amater, fasciniran grčkom civilizacijom. U Grčku je došao kao turist kako bi saznao što je uzrok pada nekoć najsjajnije kolijevke europske kulture. Kad upozna sretnu prostitutku Illyau, počne upravo nju promatrati kao simbol potonuće antičke veličajnosti jer jednostavno ne vjeruje da ona može biti ne samo zadovoljna svojim stanjem nego se i svaki dan iznova radovati životu. Stoga mu na um pada suluda ideja promijenit će je i tako ispraviti pogreške grčke kulture. Odmah prijanja na posao, usput vodeći bilješke o svojim rezultatima "
  • Poglejte podobne vsebine
  • Komentarji (1)
  • Ilektra

    Ilektra (1962)

    drama

    A powerful rendering of the tragedy of Elektra by Euripides, second in a trilogy. The film begins with a summary treatment without dialogue of the action of the preceding play, The Agamemnon, in...
  • Topkapi

    Topkapi (1964)

    kriminalka, komedija, srhljivka, pustolovski

    Skupina pljačkaša, kojoj su na čelu pustolovka Elizabeth (M. Mercouri) i njezin bivši ljubavnik (M. Schell), odluče ukrasti najvredniji eksponat zbirke muzeja Topkapi: bodež optočen smaragdima. Mjere...
  • To koritsi me ta mavra

    To koritsi me ta mavra (1956)

    drama, romantični

    Under the cloudless summer sky--against the backdrop of a derelict mansion ravaged by death, hate, and shame in post-Greek-Civil-War Hydra--a silently sinister undercurrent of intense rivalry among...
  • Promise at Dawn

    Promise at Dawn (1970)

    drama

    A Soviet silent-film actress (Melina Mercouri) raises her illegitimate son, who becomes the writer Romain Gary (Assaf Dayan).

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • KarolinaV
    Uploader
    05.07.2015. 23:22
    Pote tin Kyriaki (1960)




    Žanr: Komedija, Drama, Romantika
    Trajanje: 91 min
    Država: Grčka, Sjedinjene Američke Države
    Jezik: Engleski, Grčki, Ruski

    Režija: Jules Dassin
    Scenarij: Jules Dassin


    Uloge:

    Melina Mercouri ... Ilya
    Jules Dassin ... Homer Thrace
    Giorgos Foundas ... Tonio
    Titos Vandis ... Jorgo
    Mitsos Ligizos ... Kapetan (kao Mitsos Lygizos)



    [tube]w_ri4D0Vync[/tube]

    "Nikad nedjeljom" je jedan od najpopularnijih filmova grčke kinematografije.
    Glavni lik, kojeg tumači Melina Mercouri, je Ilya, prostitutka iz grčke luke Pirej, koja je zbog šarma, ljepote, ali i slobodoumnosti postala svojevrsna lokalna znamenitost. Radnja prikazuje kako se susreće sa američkim turistom i klasičnim učenjakom Homerom Thraceom (kojeg tumači redatelj filma Jules Dassin), koji postaje uvjeren kako Ilya predstavlja sve što je loše i iskvareno u suvremenoj Grčkoj, te je nastoji pod svaku cijenu "izvesti na pravi put" i uskladiti sa vlastitim idealima antičke Grčke.

    Dassin je u film unio dosta autobiografskih elemenata, s obzirom da je kao i protagonist, bio veliki poklonik grčke kulture. Sam je film, za razliku do njega, nastojao dati što pozitivniji prikaz suvremene Grčke, odnosno stranim gledateljima približiti njenu kulturu, jezik i običaje. U tome je imao dosta uspjeha, a čemu je značajno pridonijela pjesma "Djeca Pireja" Manosa Hatzidakisa koju u filmu izvodi Melina Mercouri. Ona je postala veliki hit, te kasnije osvojila Oscar za najbolju pjesmu.
    Film je nominiran za Oscara u još četiri kategorije, uključujući i za najbolju glumicu, te najboljeg redatelja.
    Sam film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu gdje je Mercouri dobila nagradu za najbolju glumicu. Dassin i Mercouri su nekoliko godina kasnije postali supružnici u stvarnom životu.






    KarolinaV2015-07-23 08:00:53

{{message}}

{{item.title}}