Sweet Smell of SuccessPogledaj trailer!

Film

drama, film noir (1957)

Sweet Smell of Success

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocena uporabnika
-
8,298%
Sweet Smell of Success

Naslov:

Sladki vonj po uspehu

Leto:

1957

Zvrst:

drama, film noir

Trajanje:

96 min

Režija:

Alexander Mackendrick

Scenarij:

Ernest Lehman
, Alexander Mackendrick
, Clifford Odets


Glavne vloge:


Burt Lancaster
  >  J.J. Hunsecker
Tony Curtis
  >  Sidney Falco
Edith Atwater
  >  Mary
Jeff Donnell
  >  Sally
Joe Frisco
  >  Herbie Temple
Susan Harrison
  >  Susan Hunsecker
Sam Levene
  >  Frank D' Angelo
Emile Meyer
  >  Lt. Harry Kello
Martin Milner
  >  Steve Dallas
Barbara Nichols
  >  Rita
The Chico Hamilton Quintet
  >  The Chico Hamilton Quintet

Povzetek:


SWEET SMELL OF SUCCESS
J. J. Hunsecker je najvplivnejši newyorški kolumnist. Njegove objave lahko sesujejo ali povzdigujejo, v vsakem primeru pa neposredno vplivajo na uspešnost newyorških pomembnežev, zato bi ti naredili vse za to, da dobijo svojo omembo v Hunseckerjevi kolumni. Poznavajoč neznansko moč svojega poklica se jo odloči uporabiti v zasebno korist. Hunsecker ima sestro, do katere je pretirano zaščitniški, zato bi rad preprečil njeno poroko z džezovskim glasbenikom Stevom Dallasom. Za to nizkotno nalogo zaposli prijatelja Sidneyja Falca, nenačelnega piarovca, ki ga potisne v kot z grožnjo, da do prekinitve sestrine zaroke ne bo poročal o njegovih strankah.
Film se osredinja okrog pregovora »človek človeku volk« (ali pes, kot pravijo v scenariju) in predstavlja kruti in cinični poslovni svet New Yorka v 50-ih letih. Za kamero je stal najboljši hollywoodski fotograf, ki je posnel New York kot divje, eksotično, kaotično velemesto. Scenarij je poln nepozabnih, strupenih in ciničnih enovrstičnic. To je na svoj način ultimativni newyorški noir.
  • Poglejte podobne vsebine
  • Komentarji (1)
  • In a Lonely Place

    In a Lonely Place (1950)

    drama, misterij, romantični, srhljivka, film noir

    Nakon što se jedne večeri u društvu svog agenta Mela Lipmana u noćnom klubu sukobi s prgavim mladim glumcem, filmski scenarista Dikson Stil u svoj stan doprati mladu Mildred Etkinson. Dok upadanju u...
  • Du rififi chez les hommes

    Du rififi chez les hommes (1955)

    drama, kriminalka, srhljivka

    Nekolicina kriminalaca udružuje se da bi zajedno izveli naizgled nemoguću pljačku. Cilj je draguljarnica, a skupinu čine: stručnjak za provaljivanje sefova Cesar (Jules Dassin, potpisan kao Perlo...
  • The Defiant Ones

    The Defiant Ones (1958)

    drama, kriminalka

    John "Joker" Jackson in Noah Cullen skupaj služita zaporno kazen. Eden je belopolt in drugi temnopolt, vendar si oba želita svobode. Ko jima uspe pobegniti, imata le eno težavo: povezuje ju veriga...
  • Out of the Past

    Out of the Past (1947)

    drama, kriminalka, romantični, srhljivka, film noir

    Priča o privatnom detektivu (Robert Mičam) koji pokušava da pobegne od prošlosti, ali ne može da pobegne od bivših saradnika, a naročito Kejti (Džejn Grir), ultimativne fatalne ženske film noara.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • A2D2
    eXtreme member
    03.02.2013. 10:13
    Sweet Smell of Success (1957)



    Link

    USA (Hecht, Hill & Lancaster, Norma-Curleigh), 96 min.

    drama, film noir

    Jezik: engleski
    Režija: Alexander Mackendrick
    Scenario: Clifford Odets, Ernest Lehrman, Alexander Mackendrick po noveli Ernsta Lehmana
    Uloge: Burt Lancaster, Tony Curtis, Susan Harrison, Martin Milner, Sam Levene.
    Ocjena na imdb: 8,1/10

    Sinopsis

    Poznati trač-kolumnist J. J. Hunsecker angažira ambicioznog tiskovnog agenta Sidneyja Falca da u javnosti ocrni glazbenika Dallasa, zaručnika svoje sestre Susan. Iako isprva proširi glasine o Dallasu kao narkomanu i komunistu, Sidney potom odbije slijediti daljnje Hunseckerove želje. Na to ga ovaj optuži da je pokušao silovati Susan.

    Izrazito kritičan prikaz novinarskog ambijenta predočen je vizualnom i verbalnom stilizacijom u kojoj je ugođaj noćnog New Yorka nadopunjen ciničnim replikama i glazb. pratnjom oslonjenom na jazz-motive te usredotočen na odnos dvojice beskrupuloznih protagonista, od kojih lik Hunseckera aludira na stvarnog novinara Waltera Winchella. Prijeteća figura svemoćnog novinara materijalizirana je fizičkom impozantnošću B. Lancastera, dok je beskrupulozni oportunizam tiskovnog agenta uspjelo inkarniran Curtisovom nervoznom energijom. Oslobođen moralističkih tendencija i s naglaskom na rasapu etičkih normi, film je nakon komerc. i kritičkog neuspjeha u kasnijim revalorizacijama znatno prevrednovan, a pojedini kritičari tumačili su Hunseckerovu opsjednutost sestrom kao incestuozni motiv i metaforu postavke o incestuoznosti samoga svijeta senzacionalističkog tiska. Oporošću i sarkazmom izdvaja se unutar red. opusa A. Mackendricka (1912–1993), poznatog ponajprije po crnohumornim Ealing-komedijama (Viskija napretek, 1949; Čovjek u bijelom odijelu, 1951; Gangsterska petorka, 1955), s kojima ovaj film dijeli sklonost prema stilizacijskim naglascima i ugođaju rezignacije.

    Trailer

    [TUBE]ZtE8r-VTsPY[/TUBE]

    Izvor teksta: filmski leksikon

    PRIJEVOD

{{message}}

{{item.title}}