The TudorsPogledaj trailer!

TV serija

drama, zgodovina, romantični, vojni (2007)

The Tudors

Ocena uporabnika
Odlično!
8,171%
The Tudors

Leto:

2007

Zvrst:

drama, zgodovina, romantični, vojni

Trajanje:

60 min

Autor:

Michael Hirst


Glavne vloge:


Jonathan Rhys Meyers
  >  King Henry VIII
Henry Cavill
  >  Charles Brandon
James Frain
  >  Thomas Cromwell
Sarah Bolger
  >  Mary Tudor
Max Brown
  >  Edward Seymour
Natalie Dormer
  >  Anne Boleyn
Nick Dunning
  >  Thomas Boleyn
Maria Doyle Kennedy
  >  Queen Catherine of Aragon
Simon Ward
  >  Bishop Gardiner
Rod Hallett
  >  Richard Rich
Jeremy Northam
  >  Sir Thomas More
Jamie Thomas King
  >  Thomas Wyatt
Anthony Brophy
  >  Ambassador Bishop Chapuys
Andrew McNair
  >  Thomas Seymour
John Kavanagh
  >  Cardinal Campeggio

Povzetek:


Henrik VIII. je bio najpopularniji engleski vladar, a serija 'Tudori' donosi jedinstvenu ekranizaciju njegova burnog života i vremena u kojem je živio. Popularna serija predstavlja lik Henrika kao seksi, arogantnog i nevjerojatno privlačnog i osebujnog vladara koji hedonistički uživa u životu, bogatstvu svojih predaka, jelu, piću, ženama i zabavama. Glavna uloga dodijeljena je glumcu Jonathanu Rhysu Meyersu. Izvršni producent Morgan O’Sullivan primjećuje kako je u početku odabir glavnog glumca začudio publiku, no već tada naglašava kako javnost zapravo ne poznaje ovog kralja iz doba kada je bio mladić te nas upoznaje s Henrikom, između ostalog, i kao odličnim sportašem vojne konstitucije koji govori nekoliko stranih jezika. Odabirom glumca Jonathana Rhysa Meyersa za glavnu ulogu producenti serije zasigurno nisu pogriješili. Serija je postala iznimno popularna, a o tome svjedoče i brojne nagrade među kojima je čak šest 'Emmyja' i tri nominacije za nagradu 'Zlatni globus'.

Ova nagrađivana kostimografirana dramska serija predstavlja Englesku za vrijeme vladanja dinastije Tudora pod kraljem Henrikom VIII. kojeg upoznajemo kao mladog, seksi, intrigantnog, romantičnog i svestranog muškarca velikih ambicija. Cijela je serija snimljena na lokaciji u Irskoj, a u njoj osim Jonathana Rhysa Meyersa, glume i Jeremy Northam, Sam Neill, Natalie Dormer, Henry Cavill, Callum Blue te Gabrielle Anwar. Prva sezona serije prikazuje razdoblje Henrikove vladavine u vrijeme kada je njegova pozicija kralja testirana međunarodnim sukobima, kao i političkim intrigama unutar samog dvora. Istodobno kralj je bio pod pritiskom nedobivanja muškog nasljednika, pa je od sebe sve više odbijao svoju ženu Katarinu Aragonsku. Za oko mu zapada mlada dvorjanka Anne Boleyn.

Već u prvim nastavcima otkrivamo nezadovoljstvo Henrika VIII. distancom između njega i njegove supruge zbog čega kralj polako počinje biti opsjednut lijepom i privlačnom Anne Boleyn. Za to vrijeme kardinal Wolsey počinje uzdizati svoju moć iza trona samog kralja, dok sam Henrik prihvaćajući objeručke kardinalove savjete ne shvaća kakve se sve spletke odvijaju iza njegovih leđa. Dok se Anne Boelyn svim silama trudi postati puno više od obične kraljeve žene, Henrik počinje tražiti način da raskine brak s Katarinom Aragonskom te ljubavnicu proglasi svojom novom suprugom. S obzirom da mu je potrebno crkveno poništenje braka, Henrik se sve više okreće ambicioznom kardinalu Thomasu Wolseyju koji mu daje svoju apsolutnu podršku. Protiv takvog naslijeđa, zavijenog velom privatnih života i političkih intriga, nekoliko je članova kraljevskog i časnog suda, pohlepni moćnici te Henrikov prijatelj i iskrena ljubav njegove sestre Margaret, Charles Brandon.

Henryeva želja za muškim nasljednikom i nemogućnost njegove žene Katarine Aragonske da mu podari prijestolonasljednika postavlja kraljevstvo na povjesni kurs koji prijeti njegovom kraljevskom autoritetu. Unatoč otporu moćnog pape, ambicioznim i korupiranim monarsima cijelog kontinenta, Henrika ništa neće zaustaviti, pa će čak likvidirati i protjerati i one najbliže kako bi ostvario svoje ciljeve.

Višestruko nagrađivana serija o dinastiji Tudor rađena u skupoj i visokokvalitetnoj produkciji. Kroz povijest Henrik VIII. je bio opisivan kao vladar bez ikakvih moralnih granica s monstruoznim egom koji je izbjegavao bilo kakvu tradiciju kako bi zadovoljio svoju ambiciju. Serija 'Tudori' na specifičan način prikazuje mladog Henrika kojeg je odlično odglumio Jonathan Rhys Meyers, zasluživši tako i nominaciju za prestižnu nagradu Zlatni globus. Cijela je serija snimljena na lokaciji u Irskoj, a u njoj glume velikani poput Jonathana Rhysa Meyersa, Jeremyja Northama, Sama Neilla, Natalie Dormer, Henryja Cavilla, Calluma Blue te Gabrielle Anwar.

Nagrade:
2007. i 2008. - 3 nagrade Emmy (Za kostimografiju i glazbu) i 3 nominacije;
2009. – Emmy za najbolju kinematografiju i 4 nominacije
2010. – 2 Emmyja i 2 nominacije
2008. i 2009. – ukupno 3 nominacije za Zlatni globus (najbolji glumac Jonathan Rhys Meyers i najbolja televizijska serija)
2008. - nagrada ASCAP za najbolju seriju
2009. i 2010. - Golden Reel - nominacija za najbolju montažu zvuka
2008. i 2009. - nagrade kanadskog kinematografskog društva CSC
2008. 4 nagrade - Gemini i 8 nominacija; 2009. nagrada Gemini za najbolju montažu i 2 nominacije
2008. i 2009. - sveukupno 13 nagrada 'IFTA' (Irish Film And Television Award); 2010. – nagrada IFTA za najbolju sporednu ulogu
2011.- nagrada Motion pictures sound editors i nominacija za nagradu Guild


JONATHAN RHYS MEYERS (Henrik VIII.)
Za ulogu Henrika VIII. ovaj glumac je dvije godine zaredom nominiran za nagradu Zlatni globus. Jonathan je rođen u 27. srpnja 1977. godine u Dublinu. Imao je burno djetinjstvo, proveo je čak i neko vrijeme u sirotištu te bio trajno izbačen iz škole u dobi od 16 godina. Jednog dana u lokalnom billiard klubu zapazio ga je agent i tada započinje karijeru glumca. Nagradu Zlatni globus 2006. godine dobio je za ulogu u mini seriji 'Elvis'. Za ulogu pjevačke legende Jonathan je izabran između 200 glumaca. Glumio je u filmu 'Velvet Goldmine' (1998.) nasuprot Ewana McGregora, Christiana Balea i Tonyja Collettea. Glumio je i u filmu Woodyja Allena 'Završni rez', 'Sajam taštine', te u filmu Olivera Stonea 'Aleksandar Veliki'. Također ovog se glumca može vidjeti i u 'Nemogućoj misiji 3' te filmovima 'Baš kao Beckham' s Keirom Knightley i u filmu 'Zima jednog lava' s Glenn Close. U novije doba Jonathan Rhys Meyers je prihvatio uloge u televizijskoj seriji 'Dracula' koja je trenutno u predprodukciji te u projektu 'The Mortal Instruments: City of Bones'.

HENRY CAVILL (Brandon)
Ovaj glumac rođen je 5. svibnja 1983. godine u Jerseyju. Henry Cavill je počeo svoju karijeru kao glumac u školi Stowe Boarding u Velikoj Britaniji. Pojavio se u mnogim filmovima uključujući naslove 'Monte Cristo' i 'Tristan i Izolda'. Glumio je i u filmovima 'Zvjezdana prašina' zajedno s Robertom DeNirom i Claire Danes te 'Kasandrin dvorac'. Henry Cavill je glumio u hit filmu 'Besmrtnici', a dobio je ulogu i u filmu 'Man of Steel' u kojem će utjeloviti novog Supermana.

ANNABELLE WALLIS (Jane Seymour)
Ova prelijepa glumica rođena je u Velikoj Britaniji 1984. godine. Nećakinja je poznatog glumca Richarda Harrisa. Odrasla je u Portugalu te tečno govori portugalski, francuski, španjolski i armenski jezik. Glumila je u filmu 'X-Men:Prva generacija' i 'Tijelo od laži', a ostvarila je i ulogu u filmskom hitu s Kirsten Stewart 'Snjeguljica i lovac'.

Joss Stone (Anne of Cleves)
Pjevačica punog imena Joscelyn Eve Stoker rođena je 1987. godine u Velikoj Britaniji. U svojoj pjevačkoj karijeri nominirana je za tri Grammyja. Velika je obožavateljica Liverpoola, a poznato je da joj je veliki obožavatelj i prijatelj Tom Cruise. Također su njezini obožavatelji Brad Pitt i Angelina Jolie. Dobitnica je dva Brit Awardsa, a Grammy je osvojila 2007. godine. Bliska je prijateljica s Robbiejem Williamsom. U dobi od 17 godina Stone je postala najmlađa solo pjevačica na vrhu UK ljestvice s albumom 'Mind, Body and Soul'. Zbog osebujnog glasa nazivaju je 'bijelom Arethom Franklin'.
  • Poglejte podobne vsebine
  • Komentarji (2)
  • Medici

    Medici (2016)

    biografija, drama, zgodovina, misterij, romantični, srhljivka

    Cosimo de' Medici se po očetovi nenadni smrti znajde na čelu vplivne firenške dinastije. Vzpon Firenc na vodilno mesto med italijanskimi mestnimi državicami ob koncu srednjega veka je tesno povezan...
  • The Borgias

    The Borgias (2011)

    drama, zgodovina, kriminalka, romantični

    OBITELJ BORGIA je kompleksan, neuljepšan portret jedne od najintrigantnijih obitelji u povijesti. Oskarovac Jeremy Irons glumi Rodriga Borgiju, lukavog, manipulativnog oca obitelji koji se uspinje u...
  • Rome

    Rome (2005)

    drama, zgodovina, akcija, romantični, vojni

    Intimna drama o ljubavi i izdaji, gospodarima i robovima te muževima i ženama, „Stari Rim“ bilježi epsko doba pada Republike i stvaranja jednog carstva. Četiristo godina nakon osnivanja Republike...
  • The White Queen

    The White Queen (2013)

    drama, zgodovina, romantični, vojni

    Zgodba o angleškem kraljevem dvoru. Leta 1463 je strast med podložnico iz hiše Lancastrovih in kralja iz hiše Yorkovih pripeljala do skrivne poroke in nove angleške kraljice. Toda ženski, ki nista...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Dragan B Jovanovic
    Active member
    24.05.2019. 10:31
    Suve guzve na sceni ,Pa kad se poskidaju goli i tu su pretrpani .
  • mstojan
    member
    15.08.2018. 14:32
    Odlična serija, iako mi se čini da su neke povjesne činjenice malo promenjene i nije sve tako kao što su prikazane u dokumentarnom filmu na history channel-u!

{{message}}

{{item.title}}