Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Godless - Odlične žene s puškom u ruci

Odlična visokobudžetna western serija nagrađivanoga scenariste Scotta Franka, napravljena kao 7-dijelna zaokružena cjelina (nema druge sezone), rađena za Netflix. Kao izvršni producent pojavljuje se Steven Soderbergh, što dovoljno govori o veličini projekta, ove izvrsne televizijske uspješnice.

Frank Griffin samoproglašeni propovjednik, psihopata i ubojica luta pustarama New Mexica u potrazi za odbjeglim usvojenim sinom Royem Goodeom. Roy je odlučio raskrstiti sa bandom i pobjeći jer više nije mogao trpiti bjesomučno ubijanje i pljačkanje razularene bande. No pokupio je novac od pljački, te Frank kreće u potragu za njim, pritom ubijajući sve koji mu stanu na put. Pa čak i čitav grad spali do temelja i pobije sve stanovnike, uključujući žene i djecu. Roy ranjen doluta do farme u blizini gradića La Belle, u kojem obitavaju isključivo žene. Naime, njihovi muževi su poginuli, njih 83, u stravičnoj nesreći u rudniku srebra, poviše gradića. Pitanje trenutka je kada se bude ovaj zabiti i nebranjeni gradić našao na meti poludjeloga Franka Griffina i njegove bande ubojica.

Kada se na kraju godine budu radile liste najuspješnijih serija, nema sumnje da Godless biti pri samome vrhu. Sve je odlično urađeno, od scenarija, pa do izvrsne glumačke ekipe. Ono što ovu seriju izdvaja iz običnih tv uspješnica jeste što poštuje sve arhetipske postulate odličnoga westerna. Okrutna i nasilna u svom izričaju, snimana na originalnim lokacijama u okolici Santa Fea, ova serija unosi i dašak novine u žanr izvorno muški i pomalo macho.

Naime, La Belle je gradić sa ženama. Ne kurvama i gospojama tako uobičajenim za western izričaj. Ženama koje nose radnju, jer su im muževi poginuli, te u gradu osim ćoravoga šerifa, te balavoga pomoćnika gotovo bespomoćnoga čuvara zakona, gotovo da nema muške ruke, koja bi ih obranila u divljini New Mexica. Postepeno se u radnju uvode muški likovi, no stanovnice La Bella ipak drže uzde u rukama što se tiče radnje ove dinamične i odlične serije.

No možda je najveći plus, kao što i treba biti sjajna priča, živopisni karakteri i odlični glumci. Mnoge bude iznenadio Jeff Daniels, dobrica, koji ovdje glumi poremećenoga no slojevitoga ubojicu Franka Griffina. Tu je plejada izvrsno napisanih ženskih likova, Michelle Dockery (Alice), Merritt Wever (Mary Agnes), da nabrojim samo neke sjajne glumice kojih ima napretek u ovoj seriji. Još samo da izdvojim meni dragoga glumca Scoota McNairya kao slabovidnoga šerifa McNuea. Uglavnom sve štima u ovoj odličnoj seriji, te nema razloga da je ne preporučim svima ljubiteljima dobrih tv serija. Veliki plus je sjajna scenografija, te snimanje na originalnim lokacijama, pustarama juga SAD-a.

Svakako gledati.

  • Komentarji (24)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • icemaher
    The Legend Of
    13.06.2023. 18:38
    Odlicna serija. Iznenadila me 1883, pa onda sam krenuo Yellowstone, That Dirty Black Bag, pa 1923, preskocio Joe Picket(mozda i to pogledam) i dosao do ove serije, sve je odlicno.
  • murajsam
    member
    04.04.2021. 01:34
    Upravo gledam 5 epizodu od ukupno 7. Šta reć, s obzirom da iznova i iznova jedva čekam sledeću epizodu valjda to govori da je ovo dobro urađeno. Ima i mana, ali u globalu je nešto što je glupo zaobići i ne gledati. Pogotovo ljubitelji vesterna, jer ovakvih serija i nema baš mnogo. P. S. Uvodna muzika me baš podseća na drugu isto tako dobru seriju, seriju o piratima-Black Sails.
  • dzindzin16
    eXtreme member
    04.01.2021. 20:45
    Tri rezenzije sam citao o ovome i upecao sam se.Vestern, sadizam, brutalnost, perverzija, ludilo, ma pakao divljeg zapada.Nema od ovoga nista osim vesterna.Dobro, nije bas da nema nista ali do polovine sam stigao i caaaooo.Ovo je samo za prave vesterndzije a ostali neka zaobidju.
;

{{message}}

{{item.title}}