Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Nemanjići - recitatorska sekcija

Prva epizoda serije o kojoj se naveliko pričalo još pre emitovanja kao o jednom od najznačajnijih projakata RTS pa... skoro od osnivanja, doživela je jedno veliko "buć"! Ili "puff"...

Forumi su se prilično usijali komentarima ozlojeđenih gledalaca, ne zato što je u pitanju "dosad neviđeno viđenje srpske istorije koje nagoni na preisptivivanje", već pre svega zbog izuzetno loše glume većine aktera. Kad to kažem, ne mislim samo na izražen "recitatorski stav" glumaca, prema kojim čak i izgovorene replike iz ozloglašenog Šotrinog pokušaja istorijskog blokbastera o 1389-toj deluju "kano klisurine", već i na totalno pogrešan rediteljski (ili ko-zna-već-čiji pristup) da glumci glume kao da su tek izašli sa putanje beografskih tramvajskih šina, akcentujući totalno neprimereno vremenu, pa i manirima o kojima serija govori. Jer, Nemanjići nikako ne mogu biti Sindjelici.

Ono što me je posebno zaprepastilo u prvoj epizodi jeste da je scenarista ovog poduhvata istaknuti Gordan Mihić s takvom "neodgovornošću" pristupio ovom poslu, što u njegovim ostalim TV ostvarenjima nikako nije slučaj. Možda Mihiću opravdanje leži u činjenici da je "svoje prste" u ceo poduhvat previše umešao reditelj Marko Marinković, koji u svom opusu ima i delo Crni Gruja i kamen mudrosti, pa se njegov "rafinman" za "ozbiljne" istorijske spektakle već tu mogao nazreti.

Bilo kako bilo, emitovana je tek prva epizoda Nemanjici-radjanje kraljevine, možda se stvari i poprave kasnije. Ostaje žal što je propuštena šansa da se napravi srpska verzija Game of Thrones. Ovde, jednostavno, izgleda da ništa osim kostima i neće valjati. Ali, videćemo. Za sada, recitatorska sekcija drži čas... Kad će da zvoni? Da pobegnemo sa časa... Ovako je suviše dosadno...

  • Komentarji (289)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Stole Haringa
    eXtreme member
    15.04.2018. 03:53



      Odgledao sam prvu sezonu i žao mi je zbog toga. Šta napisati osim sve  pohvale scenaristi, reditelju i Bujoševiću. O njima ću malo kasnije.

      Uspeti od smrti Nemanje, bratoubilačkog gradjanskog rata, raskida sa vizantijskom princezom...napraviti dosadnu sezonu sa 0 napetosti i maksimumom besmisla stvarno zahteva zavidnu veštinu.

       Bitke behu tragikomične i jadne, prikaz duha vremena poput onog na gore okačenoj slici, glumci odlični dok je ekipa iza kamere poludela na svojim nebeskim visinama do kojih ne dopiru ni kritika ni razum. Pročitao sam u mešuvremenu i neke Mihićeve izjave u kojim otvoreno vređa sve neistomišljenike, preciznije, ljude kojima se serija ne sviđa. A krug nezadovoljnika je sve veći, počev od gledalaca pa do glumaca i statista koji iznose detalje sa snimanja. O scenariju nemam šta da napišem , mihić je bio i više nego dovoljno transparentan. Sklepao je scenario za tri meseca a koliko je od toga proveo na vikipediji koja mu je poslužila za istorijsku građu samo on zna. Proširio je ono što je našao na vikipediji, dodao urbane bisere po kojima je poznat i tako završio ovu sklepotinu koju je aminovala stručna komisija. Mihić i reditelj su  izvođači radova, najamnici i birokrate koji su uradili ono što mu je Bujošević, glavni i odgovorni RTS-a, naručio.


    Republika / PRVI ČOVEK RTS TUŽIO SRPSKI TELEGRAF

      Da nije tragično bilo bi smešno. Bujošević zbog serije tuži nekog za duševni bol. Uradio je to na vreme, kao da je znao za nadolazeće propuste od kojih je najveći klečanje Rastla ispred freske Svetog Save. Koga ja i moji neistomišljenici da tužimo za duševni bol kad se Bujke prvi setio da preuzme inicijativu.

      Onom koji nije počeo sa gledanjem savetujem da to ne čini.


  • Stole Haringa
    eXtreme member
    04.04.2018. 04:33
      To su pilićarski fazoni. U kokošinjac kapaciteta 100 kokošaka uguraju 150. Kad posle oduzmu 10-15 komada preostalim kokoškama bude bolje. Isti slučaj je sa bilo kojim izborom,  umesto da biramo između dva dobra bolje zadovoljni smo ako od većeg izaberemo manje zlo. Ne bih se začudio da posle gospode koja stoje iza ove serije posao preuzme već dokazani drug.

      Jedan moj ortak ima lepo ime za ovu gospodu i ono nije za javnost. Podela je stara ali je prefiks novi.

      Primetio sam da se svakom ko se zanima za svoju istoriju lepi etiketa klerofašiste. Ne bih se iznenadio da se stara dobra imena kao što su neprijatelj naroda itd. ponovo vrate u modu. A mene, verujem da nisam jedini, zanima šta se radi sa mojim parama i baštine koja je kolektivna. Napisah na prošloj strani da sam jedan seo života proživeo u kakvoj takvoj ozbiljnoj državi u kojoj je Zelenović nogiran sa mesta urednika. Napisao sam i zašto. A za reklame zna se, bio je i biće zadužen čika riđi.

      Glede imena kulturno edukativni program. I na tarabi svašta piše a nije to. U sad, poske svega, kad su ih i babe iz ;eđeđe donje provalile, nastavljaju da papagajišu i da sramote ne sebe već nas.

     
  • mahoni
    Administrator
    04.04.2018. 00:14
    [QUOTE=Stole Haringa]  Naspram onog što sam video ova zadnja sasvim solidno izgleda. Adaptirao sam se, preživeo šok i pomirio sa tim da je ovo jedna jako skupa treš serija. Mihić je dobar kad kreira urbane likove i tu je dobar. Nije ovo njegov fah a nije ni reditelja Marinkovića koji ubacuje fore i fazone iz Crnog Gruje i Rođaka sa sela.

      Ne mogu da se otmem utisku da se namerno snima nešto što je osuđeno na neuspeh i na zezanje. Od scenarija na početku, reditelja, odabira glumaca pa na dalje. 

    [/QUOTE]

           Lepo si sam rekao da su uspeli da te doguraju do očaja, pa sad sve izgleda bolje.LOL

           Pazi, za sve ovo sam čak i ja znao, pa onda kako sve izgleda. Na silu scenarista, na silu režiser jerbo su Bogom dati. Ostale koji se bune proglasićemo neprijateljima otadžbine i nazadnim oportunističkim gadovima. Možemo i da nahuškamo lojalne na njih, a mi ćemo da uz blagoslov šefa napravimo još ispraznije i skuplje nastavke. Bilo bi dobro da tražimo od poslanika još najmanje dva seta reklama po seriji.

          EDIT: Da, trebali bi da zatraže i veće tel. pretplate, jer su snimanja ovako kvalitetnih i skupih serija jako zajtevna i iziskuju velike troškove koji se bez produženja "komercijalnog programa" ne mogu pokriti.Dead

            Utisak ti je sasvim na mestu i potpuno je u pravu. Pozivajući se na svoje znanje i zvanje uspeli su još jednom da pljunu u lice ovom čudnom narodu. Izvrgi su ruglu i istoriju i narod i prave profesionalce koji sada sede kod kuća i moraju ovo da gledaju.

            Ostajem pri ranijoj izjavi. Da postoji istinski sistem vrednosti u ovoj zemlji ovi ljudi bi odgovarali i za kulturno nasilje , a bogami i za kršenje ustava i zakona.

             Zanavek se isključujem iz ove teme. Neću da odgledam poslednju epizodu serijala, tako da neću imati šta više da primetim. LOL

             P.S. 

              kako sam se slatko nasmejao kada sam lutajući YouTube -tom gledao reklame za naše istorijske drame i filmove i uočio natpis pre emitovanja.

               Kulturno- edukativni LOLLOLLOL

               Bože moj, kako je strašno kad si žaba koja pokušava da bude konj. Ne primećuju da su silovanjem postali konji koji misle da su žabe. Dead Istina, kako je odvratno i zastarelo kulturno-obrazovni.Dead

            

    mahoni2018-04-04 00:40:13
;

{{message}}

{{item.title}}