Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Umbre - Uđite u svijet Sjena, nećete požaliti

HBO ima svoje adute za utrku sa Netflixom. Riječ je o poslovnici s ove strane bare, HBO Europe, koja je isproducirala rumunjsku uspješnicu Umbre. Zašto kažem uspješnicu? Mada IMBD nije nikako pouzdan kod ocjene filmova, sa serijama je ipak nešto malo realnija slika, a ocjenu poput ove, 9.0/4.561 imaju još samo mega serije poput Breaking Bad - 9.5 na primjer.

Relu je štemer, utjerivač dugova. Radi kao lažni taksista, a pravi posao mu je utjerivanje novaca za lokalnoga mafijaša Capitana. Relu krije od svoje obitelji, žene i dvoje teenagera s čime se on u stvari bavi. Jedini koji zna istinu je njegov tast Nea Puiu, koji je već radio isti posao kod Capitana, te je Reula kao klinca uzeo pod svoje okrilje. Relu upada u neprilike kada slučajno ubije tipa prilikom utjerivanja duga. Nakon toga sve pomalo ide na krivo. Uskoro Relu bude imao većih problema od skrivanja svoga posla pred svojom obitelji.

Izuzetno popularna serija na ovim prostorima Umbre dobila je svoju drugu sezonu, a usmenom, a evo i pismenom predajom, polako stiče sve veći krug obožavatelja. Rumunjski glumac Serban Pavlu stekao je brojne poklonike svojom muževnom pojavom, a ja bih dodao i stvarno dobrom glumom. U njegovoj je izvedbi Relu koliko opak toliko i emotivan lik. Sa stvarnim životnim problemima, ljubomornom ženom Ginom, te svojeglavom djecom, Relu odskače u poplavi klasičnih tv junaka. Naročito od zapadne tv produkcije, gdje svi djeluju kao plošni, filmski likovi. Relu kao i kompletna ekipa serije djeluju kao da su iz docu-realitya. Maltene kao ulična verzija „Big Brother“, toliko su stvarni.

Još je jedna velika komparativna prednost serije Umbre. Rumunji sa svojim malim velikim bogovima puno su bliže našem izričaju i temperamentu. Kao da su izašli iz naše svakodnevnice, kao da hodaju uz nas ulicama Splita, Zenice ili Novoga Sada. Likovi, situacije, scenografija, te naravno sama priča, sve nam je to puno bliže, no recimo klasična američka serija tipa Ozark. Koliko god recimo ista ta serija meni izgleda jako dobro, ovo je ipak nešto gdje se mi osjećamo kao svijet kojem Relu pripada. Upravo tako savršeno nesavršen, kao i društvo u kojem živi, Relu je stvaran i nećete požaliti ako uđete u njegov svijet Sjena, kojemu i mi pripadamo. Daleko više nego svijetu Detroita ili Manchestera. Gledati svakako.

  • Komentarji (20)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    23.04.2021. 15:46
    Odlicna rumunska serija u produkciji HBO-a. Preporuka za one koji nisu gledali
  • aleksayu
    eXtreme member
    19.11.2020. 21:17
    Izvrsna treca sezona za cistu desetku. Odlicno su najavali cetvrtu sezonu. Fenomenalna gluma pored Relua, Emanuela inspektora psihopate , zatim Nikua glavnoh sefa bande koji je u drugoj sezoni dosao iz Spanije. Ova serija je sto se tice temparadnje i desavnja najsporija od svih serija koje sam gledao. Nosi jedan figurativnodokumentaristicki pecat, kao da je neko uzeo skrivenu kameru i belezio dnevna desavanja.Svi glumci su neverovatno realisticni i upecatljivi .Odlicni prevodi.
  • aleksayu
    eXtreme member
    04.11.2020. 22:10
     Druga sezona je neuporedivo slabija od prve! Previse sporog tempa, bez pokrica koje je to imalo u prvoj sezoni. Vrlo malo su tvorci serije pokazali. Jedina svetla tacka je glavni lik Relu i novi lik u seriji agent pandur-pravi psihopata koji juri Reluovog sefa Kapitanua,Relua i ostale oko njih...
    Osim malo vise adrenalina u zadnjoj epizodi i elegantnog uvodjenja u trecu sezonu nema nekih vecih uzbudjenja jer nema pravih filmsko-scenaristickih ideja. Karakteri su povrsno i plitko docarani. Ocena 6/10 za mrsavu drugu sezonu. Nadam se da treca sezona nece biti jos gora od prve..Prevodi su za cistu desetku
;

{{message}}

{{item.title}}