Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

The Alienist - Uživanje u sitnim detaljima

U 19. stoljeću za duševno oboljele osobe smatralo se da su „alijenirane“, udaljene od svoje prave naravi. Stručnjaci koji su ih izučavali stoga su nazvani „alijenisti“.

Godina je 1890. u New Yorku. Theodore Roosevelt je upravo postao komesar NYPD. Budući američki predsjednik te dobitnik Nobelove nagrade za mir, primio je u ruke vruć krumpir. Policija prepuna batinaša i nasilnika nije ni ekipirana niti spremna uhvatiti se u koštac sa serijom jezivih ubojstava siromašnih dječaka prostitutki. Njegov prijatelj sa studija dr. Laslzo Kreizler je alijenista, preteča modernoga psihopatologa i profilera. Pomalo ekscentričan i nepriznat od suvremenika, Laslzo sa svojim prijateljem g Johnom Mooreom okuplja malu ekipu te kreće u lov na okrutnoga i poremećenoga ubojicu.

Nakon gotovo 20 godina neuspjelih pokušaja, Paramount Television, Anonymous Content i TNT udružili su snage i resurse da bi ekranizirali nagrađivanu novelu koju je napisao Caleb Carr. Odlučeno je da serija The Alienist ima 10 epizoda, a svaka je koštala po pet miliona dolara. To se itekako vidi.

Kamera, scenografija, fotografija i montaža, sve je vrhunsko. Mislim da bolje ne može. Gotovo svaki kadar je slika za sebe. Ljubitelji povjesnih razdoblja gutat će svaku epizodu. Svega tu ima. Minucoznih detalja prljavih ulica New Yorka, bordela do raskošnih salona novopečene više klase, bogataša i poslovne elite toga razdoblja.

Jako dobro režirano, čak se pet vrhunskih tv režisera izmjenjivalo se po epizodama, pet odličnih pisaca scenarija na čelu sa Hossein Amini, te gomila producenata. Sjajnu glumačku ekipu predvodi Daniel Bruhl, tu su još Luke Ewans i Dakota Fanning, kao Sara Howard prva žena koja je primljena u redove NYPD.

Mnoštvo povjesnih detalja uz odličnu thriller potku, učinit će da i poznavatelji povijesti dođu na svoje. Zanimljivih situacija osim lova na serijskoga ubojicu ima na tone. Meni je facinantna uloga Briana Gehartya kao Theodore Roosevelta. Kako se opire pokušajima starih zaostalih, ishlapjelih nasilnika u politici i policiji, koji mu bacaju klipove pod noge.

Uglavnom, svega tu ima. Ljubitelji thrillera, na granici s horrorom pratiti će jednu jaku liniju priče. Ljubitelji povijesnoga razdoblja i kostimiranih serija uživati će u sitnim malim detaljima koji neki drugi gledatelji ne budu percipirali.

Preporuka svima ljubiteljima povjesnica, kostimiranih serija te naravno thrillera koji po nekim jezivim detaljima koketizira i sa horrorom. Jedina mala zamjerka bit će pasioniranima ljubiteljima serija priča koja je u raznim varijantama već raubana, npr. u Ripper Street. No teško je danas imati posve svježu priču, a da se ne vrti u nekim širim odrednicama s već prije snimljenim serijama i filmovima.

  • Komentarji (18)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    14.09.2022. 22:50
    Meni je dobra serija, slazem se sa navedenim komentarima, i da podseca me na Ripper Street, kao i na jos neke, i ja dajem prednost knjigama ali desi se ponekad da urade dramatizaciju dobro, nekad i inteziviraju temperamente i karaktere likova, vesto skroje dijaloge, scenarista(i) uradi(e) odlican posao, ali to je retko. Npr. tako nesto su uradili sa npr. Foletovim `Stubovi zemlje` i ` Svet bez kraja`, iako su knjige dobre serija mi je jos bolja, ima i drugih prima ovo mi je prvo palo na pamet.
  • bgvracar
    Senior translator
    14.09.2022. 22:09
    Uzeo da čitam knjigu (seriju nisam gledao). Obično dajem prednost knjigama u odnosu na ekranizacije istih, ali imam utisak da sam ovaj put pogrešio. Knjiga mi za sada (pročitao 200 strana) deluje dosta bledo i dosadnjikavo. Pretpostavljam da je scenarista serije, istu pročistio od gomile naratorskog smeća i besmislenih dijaloga koji su prisutni u romanu, pa je zato serija ispala interesantna za gledanje.
  • Tom Brady
    Active member
    28.04.2021. 22:14
    Nisam ni sumnjao da će i druga sezona biti odlična. I dalje veoma dobro prikazana mračna strana Njujorka krajem 19. veka. Po meni, možda za nijansu bolja prva sezona. Preporuka za gledanje
;

{{message}}

{{item.title}}