Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Soupçons - Stepenice za kraj

Sa nove tri epizode serija je konačno dobila epilog. Majkl Piterson je prihvatio nagodbu i osuđen je za ubistvo iz nehata. S obzirom da mu je uračunato na vreme koje je prvobitno proveo u zatvoru on je sada slobodan čovek. Nagodba je takva da je sa tužilaštvom postignut dogovor u vezi krivičnog dela i kazne, ali ne i oko toga šta se zapravo desilo.

Sve je počelo kada je Ketlin Piterson pronađena mrtva u svom domu pored stepenica za sprat. Njen muž Majkl kaže da je pala, ali preveliko prisustvo krvi i povreda stvara sumnju i policija pokreće istragu. Gledaoci nikada ranije u ovoj meri nisu mogli iz prve ruke da vide kako se odbrana priprema za suđenje, kako stručnjaci raznih profila cene dokaze i iznose svoja mišljenja, kako se ostatak nekada sedmočlane porodice nosi sa novonastalom situacijom. Ovo je slučaj koji mediji obožavaju, jer sadrži optužbu za ubistvo supružnika, zaprećena je maksimalna zatvorska kazna, oko motiva može da se spekuliše, a tu su i tajne koje podrazumevaju vraćanje u prošlost što nas dovodi do još jednog smrtnog slučaja pod sličnim okolnostima. Među stručnjacima odbrane nalaze se i Henri Li i Verner Spic, poznati po učešćima u slučajevima O’Džej Simpson i Džon Bene Remzi.

I jedna i druga strana tvrde da ništa nije onako kako izgleda i zato niko ne može da predvidi čiji će argumenti na sudu biti jači kod svakog narednog dokaza.

Serija nas povremeno upozorava i na širu sliku, a to su posledice ovakvih slučajeva na poverenje u sistem koje ima običan čovek. Grešaka stručnjaka tužilaštva i policije je bilo, ali je bilo i drugih dokaza koji makar za razmatranje pred sudom nisu bili sporni tako da nikada nećemo saznati kako bi se sve završilo da nije bilo nagodbe tj. da je došlo do novog postupka. Razumna sumnja je koliko blizu toliko i daleko za razliku od dokazane nevinosti u "Oskarom" nagrađenom Un coupable idéal, prethodnom ostvarenju istog autora.

Deceniju i po posle smrti Ketlin Piterson, Majkl Piterson kao prilično stariji čovek šekspirovski zaključuje da su “svi kažnjeni”. Njegova ličnost je tokom celog serijala na konstatnom ispitu sa više pitanja nego odgovora. Da li je intelektualac koji veličina mir i slobodu ili neko ko privatnost koristi za zadovoljenje biseksualnosti i neverstva prema ženi? Kolumnista i borac za pravednije društvo bez vezivanja za svakodnevni posao ili neko ko je lenj i ko živi uz ženu sa stabilnim i redovnim prihodima? Vrstan poznavalac umetnosti ili neko ko u filozofiji nalazi izgovor za drugačije tumačenje događaja od običnog sveta? Introvertna i ranjiva osoba ili narcis koji svoje potrebe uvek stavlja ispred drugih?

Koliko god da je Majkl Piterson centralna ličnost, diskretni heroj je njegov advokat Dejvid Rudolf koji je svojom umešnjošću naterao obe strane da daju svoj maksimum i čiji je uticaj bio presudan kako na tok suđenja tako i na njegovo okončanje.  

Soupçons je sam po sebi više nego zanimljiva dramska priča u kojoj željno očekujete svaku narednu epizodu. Filmska ekipa je ispunila svoj glavni zadatak, a to je da ide u korak sa zbivanjima, što znači i uvid za publiku u autentične reakcije učesnika na ono što je u datom trenutku aktuelno. Iako je više pažnje posvećeno strani optuženog, utisak je da je sažetak, odabran od 800 sati snimljenog materijala, pošteno predstavio bitne činjenice.

Bilo da je Ketlin Piterson na stepenicama ubijena ili je nesrećno poginula, završila je na nebu, ali serija se ne završava sa Led Zeppelin već je tu Leonard Koen Everybody knows. Na kraju svi znaju, očigledno je, ali posle svega - šta? Preporuka je da odgledate i zaključite sami.

  • Komentarji (1)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • titlovi.com
    Approval team
    18.05.2017. 00:18
    Serija je prevedena, death row hvala za prijevode 🍺
;

{{message}}

{{item.title}}