Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Castle Rock - Nesvakidašnje osveženje!

Zašto je ova serija posebno osveženje u svetu Stivena Kinga?

U poslednje vreme kao da je zavladala pomama za ponovnim filmskim i TV iščitavanjima dela slavnog pisca horora. Samo prošle godine imali smo Mr. MercedesGerald's Game1922It, The MistThe Dark Tower, s manjim ili većim uspehom kod publike, ali i kritike. Ova godina donela nam je Castle Rock, ali mi se čini da on svojim celokupnim utiskom nadmašuje prilično toga.

Prva sezona serija ima deset epizoda. Čak iako do sada nisu sve prikazane, ono što je viđeno u prvih devet, s akcentom na poslednju, predstavlja možda i najkompleksnije "iščitavanje" nekog Kingovog dela. Mada, zapravo, u pitanju i nije doslovno Kingovo delo, već zbir likova, motiva, mesta, pa i događaja, iz mnogih od njih...

Lepota i mističnost serije kriju se upravo u prepoznatljivoj šemi koja treba da čini dobar triler/horor zaplet. To je postavljanje krunskog zapleta na početku (ubistvo, zločin, pojava tajanstvenog neznanca...), a zatim postepeno uvođenje sve više i više "zbunjujućih" to jest, još mističnijih "epizoda" koje dovode do neočekivanog klimaks-raspleta, tek u poslednjoj sekvenci.

Naravno, neću spojlerisati šta se desilo u devetoj epizodi serije, ali ću reći samo da je ona donela potpuno neočekivani i nepredviđeni "razvoj situacije", objašnjavajući poreklo misterioznog stranca koji je "uneo nemir" u Castle Rock na do sada (čini mi se) nikad viđen način u nekom od sličnim žanrovskih Kingovih, mada i ne samo njegovih "iščitavanja". Utoliko je ova serija dragocenija za gledanje, čak iako niste obožavalac pomenutog pisca (ako takvih ima...)

Misteriozni stranac pronađen je u prvoj epizodi, zaključan u malenom kavezu u podrumu "Šošenk" zatvora. Upravnik tog zatvora počinio je samoubistvo. Jedine dve reči koje je mladić iz kaveza mogao da progovori bile su - "Henri Diver". To je ime advokata, koji je odrastao u Kasl Roku, a koji je i sam svojevremeno, dok je bio dete, neobjašnjivo nestao na izvesno vreme, dok ga lokalni šerif nije pronašao kako luta u obližnjoj šumi. Mnoštvo sudbina čudnih stanovnika Kasl Roka počinju da se prepliću, dok se Henri Diver vraća u rodni grad da zastupa misterioznog mladića oslobođenog iz zatvorskog kaveza...

I... šta dalje? Pa, pogledajte! Velika preporuka. Čak iako vam se u pojedinim trenucima učini da radnja možda teče malo sporije nego što bi trebalo, "oslobađanje" koje stiže pri samom kraju prve sezone, nosi impuls koji je izuzetno dragocen i inovativan.

Druga sezona najavljena je za 2019. godinu. Već prva svsrtala je ovu seriju u sam "krem" ekranizacije univerzuma koga je u svojim delima stvorio Stiven King. Ne bih da demorališem, ali, voleo bih da je nešto nadmaši po kvalitetu... A, to će biti prilično teško.

  • Komentarji (44)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • NaEdenCovekBratMu
    Administrator
    04.11.2020. 21:09
    Šteta. Thumbs Down
  • iromafia111
    Administrator
    04.11.2020. 20:25
    [QUOTE=bokidante]Odlična serija, jedva čekam treću sezonu![/QUOTE]

    Otkazan Castle Rock

    Tužne vijesti stižu za obožavatelje serije Castle Rock! Nakon samo dvije sezone je Hulu odlučio otkazati antologijsku horor seriju temeljenu na djelima Stephena Kinga.

    Usprkos mnogobrojnim Kingovim obožavateljima, sama serija nije uspjela skupiti dovoljan broj fanova kako bi se održala dulje na životu. Što zapravo dost iznenađuje, posebno s obzirom na fantastičnu glumačku postavu prve sezone u kojoj su bili Andre Holland, Bill Skarsgård, Melanie Lynskey, Jane Levy i Sissy Spacek.

  • memich
    Translator
    31.12.2019. 13:39
    Fascinantna serija, vrijedna diskusije i teoretisanja. Zanima me šta drugi misle o tome koji vrag se dešava ovdje

    Druga sezona je stvarno dobra.
    Lizzy Caplan je zaslužila nagradu za ovu ulogu, najbolja gluma ove godine, ne znam da sam ikad ovako uživao u nečijoj glumi.

    Druga sezona je konkretnija i više naginje na horor, čak daje više smisla finišu prve sezone koji mi je bio slab.
    I ovdje imam zamjerke što se tiče finiša. Drago mi je da je na kraju fokus bio na Lizijinom liku, ali volio bih da smo dobili neke informacije o ostalim likovima. Možda ćemo dobiti u trećoj sezoni. Iako je finiš u jedom pogledu bio slab, u drugom je bio dobar.

    Seriju preporučujem svima.

    Za sad, čitavoj seriji dajem 8,5/10.

    memich2019-12-31 13:50:23
;

{{message}}

{{item.title}}