Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

The Quake - Visoka ocena

... onda je to po pravilu dobar film!

Jer, prvo i nema puno filmova koji Evropljani uopšte prave na tu temu, a i kad ga naprave, onda u njemu možete da  vidite i taj "šmek" - "autorskog filma".

Godine 2015. Roar Uthaug snimio je Bølgen, koji mu je doneo priličan broj nagrada i kartu za Holivud (gde je snimio Tomb Raider). Bilo je to uopšte prvo norveško ostvarenje iz pomalo zaboravljenog i posustalog žanra "filmova katastrofa". Ta priča o ogromnom cunamiju koji je zbrisao gradić u fjordu Geiranger, a zasnovana na istinitom događaju, odlikovala se, pre svega, svojim "ljudskim pristupom" strahovitoj prirodnoj katastrofi, odnosno njenim posledicama. Upadljiv nedostatak višemilionskih CGI efekata i insistiranje na psihološkim profilima učesnika u ovakvim situacijama, učinili su da ovaj film budu prilično omiljen i kod kritike i kod publike. A, takođe, imao je i humanu, društveno-angažovanu poruku o tome kako treba čuvati spokojstvo životne sredine.

Dakle, tri godine kasnije, došlo je vreme za nastavak. Geolog Kristian Eikjord, proglašen za nacionalnog heroja, zbog onoga što je učinio u prvom filmu, ni tri godine kasnije ne može da izađe na kraj s traumama tog događaja. U međuvremenu je ostao i bez žene, koja je sa sobom odvela i njihovo dvoje dece u Oslo, ne mogavši da se izbori s muževljevim frustracijama zbog toga što nije spasio sve živote sugrađana i sećanjima na mrtve.

Međutim, Kristian sada dolazi u posed informacija koje mu je poslao upravo tragično preminuli bivši kolega. Glavnom gradu Norveške preti razorni zemljotres i Kristian kreće u spasavanje onoga što se spasiti može...

Za razliku od prvog dela, u ovom filmu je primetno da se više pažnje posvetilo CGI efektima. Skjelvet je izuteno zanimljive kompozicije, u kojoj je u prve dve trećine akcenat stavljen na psihološke odnose između protagonista, da bi tek u poslednjih pola sata usledio kreščendo, upravo u vidu pomenutih efekata, kojim je i razoren glavni grad Norveške, a glavni junaci bačeni da se u svoj toj gunguli snađu kako znaju i umeju. 

Godine 1974. Holivud je snimio Earthquake, koji je u to vreme bio čudo. Iste godine kada je Uthaug snimio svoj film, napravljen je i neubedljivi San Andreas. Ovaj, koji je snimio Norvežanin John Andreas Andersen, što je njegovo tek drugo ostvarenje nakon Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama, pravo je žanrovsko osveženje... posle skoro pola veka! I, zaslužuje ako ne najvišu, onda bar - visoku ocenu!!!

Obavezno pogledajte oba dela...

 

  • Komentarji (12)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    10.04.2023. 13:37
    Ok film
  • dzindzin16
    eXtreme member
    22.12.2019. 22:06
    Mislim, nije bas los ali Talas je za ovo liga.
  • robin12345
    Senior translator
    24.03.2019. 17:56
    dobar film, no onaj prvi još i bolji
;

{{message}}

{{item.title}}