Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Deep Water - Opasno mjesto za homoseksualce...

Desi se dosta često da tema slijedi temu. Nakon serijskoga ubojice iz susjedstva The Clovehitch Killer, zapalo me da pišem o serijskim ubojstvima koja su se dešavala od 1980-1990 godine u predgrađu Sidneya. Mini serija od četiri epizode snimljena je po istinitim događanjima koja nisu potresla australsku javnost, a trebala su. Naime, ubijeno je 30 homoseksualaca, a nepotvrđena nagađanja idu čak do brojke od 80 nestalih u tom periodu. Bez obzira na osobne stavove bilo koga, brojka od 30 surovih i brutalnih ubojstava - impresivna je, naravno u negativnom smislu. Ubijeni su i mlađahni dečki, pred kojima je bio život, sve do liječnika, odvjetnika, sportaša. Čak je bilo i par zabuna, zamjena identiteta. No tko mari, policija naravno da ne. Jer da je marila, mogla je vrlo brzo stati na kraj ubojstvima. No sami su to tražili?! Čisto sumnjam da netko sam traži da ga se ubije premlaćivanjem i baci poput kante napoja preko litice.

Mlada detektivka Tori (Yael Stone - Luda Lorna iz Orange Is the New Black) dobije premještaj u rodni Sidney. Kada se na na liticama pored plaže Bondi pojavi tijelo ubijenoga homoseksualca, Tori sa partnerom Nickom počne istragu u kojoj bude naišla na dugo skrivana zataškavanja, a istraga je bude odvela daleko u prošlost....Do tragedije koja cijeli slučaj za Tori čini osobnim.

Detektivi i „osumnjičeni“ su fiktivni likovi, no cijela mini serija je inspirirana stvarnim događajima i stvarnim ubojstvima. Za cijelu ekipu to je bilo izrazito traumatično iskustvo jer je mnoštvo tragedija povezano s emocijama obitelji nestalih i ubijenih činilo da se cijeli projekt mora vrlo obazrivo dotaknuti pitanja uloge policije u rješavanju ili bolje rečeno neriješavanju umorstava.

Da bi se ipak otišlo korak dalje, kao dio projekta snimljen je istovremeno i dokumentarac po nazivom „Deep Water: The Real Story“. Tek u dokumentarcu se vidi kako je policija bila u najmanju ruku nezainteresirana da riješi jedan jedini slučaj brutalnih napada na homoseksualce, jer osim „uspješnih“ premlaćivanja završenih brutalnim bacanjem s litica na plažu Bondi, bilo je i more manje uspješnih napada. Svjedoci nisu nailazili na zanimanje policije, a u strahu da ne budu ubijeni, brzo su odustajali od pritiska na sramotnu policijsku vrhušku.

Yael Stone i iskusni Noah Taylor, jako se dobro nadopunjuju u ulogama detektivskoga para koji mora prelaziti granicu prilikom istrage, jer ne nailaze na podršku kod šefa policije. Dodatnu emotivnu težinu daju sporedni likovi da gledateljima približe događaje i postave stvari na osobnu razinu. Da nema osobnih priča, bila bi to samo bezimena povorka „sami su to tražili“ homića...Serija odlično funkcionira i na onoj gledateljima najvažnijoj razini- dobra priča, dobri glumci i napeta istraga koja je poprilično neizvjesna i prožeta thriller elementima u mjeri u kojoj se to moglo. S obzirom na dramatsku potku priče. To pišem zato jer nije neka bjesomučna akcija, no za ljubitelje thrillera ima tu podosta zanimljivih situacija.

Zanimljivost: Nakon smrti brata Scotta, Steve Johnson je život posvetio istrazi, jer policija nije htjela reagirati. Nakon što je i zamjenica glavnoga patologa Jacqueline Milledge iznijela nepobitne dokaze o aljkavosti policijske istrage u bar tri slučaja ubojstava na Bondi plaži, Steve unajmljuje privatnoga detektiva. Njegova istraga traje čak 10-tak godina. Bez njega vi i ja ne bi gledali ovu seriju, možda bi umorstva silnih „sami su to tražili“ homoseksualaca ostala ispod radara...

  • Komentarji (5)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Diana0000
    eXtreme member
    18.12.2018. 16:46
    po mom mišljenju, jako dobro
  • zyklon
    member
    04.12.2018. 18:35
    "Deep Water - Opasno mjesto za pedere..."
  • titlovi.com
    Approval team
    06.01.2018. 01:16
    Prijevode radi mita53 ⚡
;

{{message}}

{{item.title}}