Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Mystery Road - Thriller iz australskoga busha....

Koliko nam je podneblje kao mjesto radnje serije ili filma zaista važno? Nama kontinentalnim Europljanima itekako je važno. Puno bolje prolaze serije ili filmovi sa nama neuobičajenim klimatskim uslovima, kao što je npr. ledom okovani sjever (The Terror, The Thing) ili pak vrelo pustinjsko sunce u brojnim western ikonografijama (Per un pugno di dollari...). Ovdje je pak riječ o nečemu jednako egzotičnom i našem oku privlačnom - australski bush. Zabita nepregledna pustara uglavnom napučena domorodačkim stanovništvom, Aboridžinima, te sva ta ikonografija koja prati australski bush. Majušni gradići, brvnare, prašnjavi rijetki putevi i ponekad krvavi zločini.

Jay Swan (sjajni Aaron Pedersen) aboridžinski je detektiv kojeg šalju da riješava najteže zločine u australskoj divljini. S obzirom da bojom kože pripada domorodačkom stanovništvu on nailazi na otpor i bjelačkoga stanovništva, a još više domorodačke zajednice, koji ne vole da njihov čovjek bude u službi vlasti. Ovoga puta dolazi istražiti nestanak dvojice mladića sa goleme farme u divljini busha. Jedan od njih je mladi Aboridžin, rugby zvijezda, što dodatno otežava Swanovu komunikaciju s domicilnim stanovništvom..

Kada sam prije pet godina pogledao prvi film sa šutljivim aboridžinskim detektivom, koji ima muda uhvatiti se u koštac s bandom bajkera, prepoznao sam novoga australskoga junaka. Neku vrstu western verzije policajca s pištoljem na boku i bijelim šeširom na glavi. Šutljiv tip koji se ne boji sukoba, dolazi u nepoznatu zajednicu, te ne mari kome će se zamjeriti i čini sve što se mora obaviti.

Prije dvije godine snimljen je nastavak filma Mystery Road sa istim antijunakom australskoga busha Jayem Swanom - pod imenom Goldstone. Opet je pobrao uspjeh, te se počelo šuškati o mogućnosti da se snimi serija sa Swanom kao glavnim likom. Eto, nakon dvije godine serija od šest epizoda je pred nama. Vrlo pametno se išlo na sigurno, te je kao partnerica karizmatičnome Aaronu Pedersenu, izabrana Judy Davis, australska veteranka i izvrsna glumica sa karijerom od nevjerovatnih 40-tak godina.

Osim te zvjezdane glumačke postave, vrhunski kamerman Mark Wareham, uspio je izvući iz australskoga krajobraza maksimum. Filmski kadrovi nespecifični za tv serije daju jednu novu dimenziju, „ono nešto“ što sam u uvodu spomenuo. Ne možeš oka odvojiti od prekrasne australske divljine. Mali je problem što šutljivi i karizmatični policajac Jay ovdje mora raditi na sebi, otkriti neke dijelove karaktera, prošlosti. Naprosto u seriji ima previše vremena za potrošiti, tako da ovdje upoznajemo i njegovu obitelj, ženu i kćer, te neke male komadiće prošlosti.

Problem kod serija je izvjesna razvučenost, te ponešto praznoga hoda i usporena radnja. NI ova serija nije imuna na sporiji ritam u odnosu na sjajne filmove o Jayu Swanu, tako da bih rekao da su u prednosti oni gledatelji koji nisu prije gledali dva filma s našim junakom. Jer filmovi su moćniji i brži. Nabijeniji akcijom i nekako ritmičniji i uzbudljiviji. No s druge strane, kada se serija usporedi s drugim thriller serijama, može se reži da je odlična, pače vrhunska. Naravno da je moja preporuka gledati svakako, samo dvije stvari su već dovoljna preporuka: karizmatični policajac Aboridžin Jay Swan, te prekrasni krajobraz australske divljine.

Zanimljivost: Prvi film, koji se zove kao i serija Mystery Road režirao je 2013 godine tada najpoznatiji aboridžinski režiser Ivan Sen. On je režirao i nastavak iz 2016 godine - Goldstone . Seriju Mystery Road iz 2018 godine režirala je najpopularnija aboridžinska režiserka Rachel Perkins. Imamo dakle dva najpoznatija imena iz redateljskoga miljea, a da su pripadnici aboridžinske zajednice, te na kraju i najpopularnijega aboridžinskoga glumca Aarona Pedersena. Što bi se reklo, zvjezdana postava, ne može da omane...

  • Komentarji (4)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • titlovi.com
    Approval team
    07.08.2020. 23:59
    Drugu sezonu prevodi Diaz ⚡
  • sami1004
    member
    31.12.2018. 13:24
    odlična serija
  • titlovi.com
    Approval team
    17.11.2018. 01:32
    Prijevode radi Diaz ⚡
;

{{message}}

{{item.title}}