Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

On Chesil Beach - Praznik

Dođu tako neki trenuci kada je čoveku potrebno da vidi nešto ozbiljno, a lepo. Otmeno, a jednostavno. E, pa, On Chesil Beach jeste upravo takav film...

Snimljen po romanu koji je napisao poznati engleski književnik Ian McEwan, ujedno i scenarista ovog, ali i još nekoliko izuzetno vrednih ostvarenja, među koji se ističe i "Oskarovac" Atonement. U ovom delu, koje je i filmski prvenac reditelja po imenu Dominic Cooke, preispituje se odnos između dvoje ljudi, uhvaćen u stereotipnost odnosa između polova u Engleskoj početkom 1960-tih godine, vremenu "blaziranosti" i tek površnih naznaka "seksualnog oslobađanja", kada rokenrol još uvek "ustuknjava" pred "tradicionalnim vrednostima patrijarhalnog konzervativnog društva. McEwan nam priča naizgled sasvim običnu priču o dvoje zaljubljenih svežih diplomaca sa Oksforda, pripadnika različitih klasa, koji odlučuju da krunišu ljubav brakom, iako jedno od njih krije nepremostivu tajnu za nemogućnost postizanja uzajamne sreće u životu. 

Naravno, otkrivanje bilo kakvih daljih detalja u vezi zapleta, predstavljalo bi bogohuljenjeje prema lepoti doživljaja ovog filma u produkciji BBC. Dovoljno je znati da je ovo priča o nekim modernim "Romeu" i "Juliji", protkana onom finom životnom patinom, setom i tragedijom uspostavljenom na marginama trenutaka radosti. Kao dodatni "šmek", tek u tankim crtama, provejavaju i odblesci onog poznatog engleskog humora, kao protivteža svim tim životnim sivilima o kojima piše McEwan.

Saoirse Ronan i Billy Hovie kao produkti postulata koje su davno ranije postavili Clark Gable i Vivien Leigh Gone with the Wind? Moglo bi se reći!

Gledati i upijati. Svaki kadar! Naravno, nije za one koji traže "brzinu", "akciju", "kompjuterske efekte" i "neemociju" na filmskom platnu...

  • Komentarji (3)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Vilin
    eXtreme member
    02.01.2019. 00:56
    Tehnički savršeno urađeno. Prelepa fotografija, odlična muzika i gluma, produkcija BBC, što će reći sjajno. Ali meni nešto nije legao. Nekako mi je razvučen, produžen više no što bi trebalo, jednostavmo mi nije izvukao nikakvu emociju do pred kraj. Hladnjikav nekako.
  • Rakan
    eXtreme member
    08.08.2018. 23:27
    Film koji se ne sme preskočiti.
    Melodrama koju trebaju gledati i pankeri. Film prikazuje esenciju onih ljudskih osećanja koja čine da se svetovi ruše i grade.
    Klasične ljudske greške, sumnje, gordost, predrasude i pre svega nerazumevanje prave od naših života pakao, a od ovog filma dragulj.
    Serša Ronan (nova i bolja Meril Strip) dominira svojom lakoćom izražaja, a talentovani Bili Houli svojom preciznošću u građenju lika.

    Ocena 8 od 10. Preporuka.

  • titlovi.com
    Approval team
    29.07.2018. 19:34
    Prijevod je najavio jovandekab ⚡
;

{{message}}

{{item.title}}