Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Escape at Dannemora - Seks skandal u zatvorskom sustavu

Zatvorski sustav je zatvoreni svijet za sebe. Koncept o gomili različitih ljudi skučenih i odvojenih od svakodnevnice golica maštu gledatelja otkako se snimaju filmovi i serije. Bijeg iz zatvora je podvrsta zatvorskoga filma, jer ne samo da obećava, nego i uključuje akciju i uzbuđenje.

Ljeto 2005, Prison Break je kao od šale zavladao malim ekranima. Imaginarni bijeg iz zatvora je dugo bio serija broj 1 u brojnim zemljama gdje su otkupljena tv prava. No postoje i pravi bijegovi iz zatvora, koji su u pravilu nevjerovatniji no ovi imaginarni. Zato što je svaki ponaosob dobro „protresen“ u medijima. Izazivaju veliku pažnju javnosti i društveni su fenomen. Jedan takav čuveni bijeg se desio 2015 godine u SAD, znači prije samo tri godine. Tko je pratio taj događaj zna sve što se desilo, pa tako i zašto je ovaj bijeg dodatno digao prašinu. Zbog seksa.....

Joyce „Tilly“ Mitchell je civilno lice zaposleno u šivaonici zatvora u Dannemori, popularnom „Malom Sibiru“. Ona je nadglednica zatvorske šivaone gdje zatvorenici za sitniš šivaju odjeću, te tako ruše cijenu rada u tekstilnoj industriji. Tilly je da otvoreno kažemo seksualno isfrustrirana žena u menopauzi, koja nedostatak mozga nadoknađuje povećanim seksualnim apetitom. Da nije tako, ne bi riskirala i u skladištu se ševila sa puno mlađim čovjekom, zatvorenikom Sweatom. Kada njega udalje iz šivaone jer čitav zatvor bruji o Tillynoj zanimaciji, ona jednostavno nastavi s „praksom“ , a rezervni igrač je manipulativni Richard Matt, koji uskoro počne tražiti sitne usluge od pohotne Tilly, kao što je švercanje svjetiljki, te pila za željezo....

Veliki seksualni skandal koji završava bijegom iz zatvora digao je veliku halabuku u državi New York. Mediji su se tjednima naslađivali nesretnom Tilly, dok je trajala potraga za odbjeglim zatvorenicima. Serija koja je snimljena vjerodostojno po tim događajima, emitirana je na Showtime-u 18.11.2018. godine. Režije se pomalo neočekivano prihvatio Ben Stiller, velika komičarska zvijezda. I dobro je obavio posao. Nije ništa riskirao, imao je sjajnu ekipu na snimanju. Glavna faca je karizmatični Benicio Del Toro, a tu su još i David Morse, Paul Dano, Eric Lange... i genijalna Patricia Arquette kao nesretna Tilly.

Kada bi se za serije dijelili "Oscari", mislim da ne bi bilo iznenađenje da Patricia dobije zlatni kipić. Otela je seriju Del Torru. Tako silno dominira serijom fizički, da je ona postala okosnica serije , a ne sam događaj, o kojem svi ionako sve znaju.

Glumci su seriju koja je mogla biti prosječna digli stvarno na tv događaj sezone. Tillyn nesretni bedasti muž Lyle Mitchell, s svojim facijalnim tikovima, manipulativni Del Toro. Naprosto su svi kotačići sjeli na svoje mjesto. Ben Stiller je učinio jednu stvar koja je seriju još dodatno digla u nebesa. Tematski je podijelio seriju od sedam epizoda. Prvih pet zatvorskih epizoda - zatim šesta retro koja objašnjava tko je tko, i koja je snimljena na filmskoj 16 mm kameri. Poslednju sedmu epizodu je snimio u formi cjelovečernjega filma, od 1 sat i 40 minuta. Ona je, pak, akcijska i mogla bi bez problema proći kao odličan akcijski film.

Ovu seriju NE smijete propustiti. Mogla bi biti čak i tv serija 2018. godine. Ili, bar, biti u užem izboru za najbolju seriju protekle godine.

Zanimljivost: Patricia Arquette i Eric Lange (Tillyn muž u seriji Lyle), morali su se udebljati čak 20 kilograma za svoje uloge. Dočim je za šestu epizodu trebalo smršaviti jedno 10-tak kilograma, jer su u njoj događaji unazad 15-tak godina, tkz. retro epizoda. Da bi to uspjeli Stiller je napravio pauzu od mjesec dana snimanja... Isplatilo se.

  • Komentarji (21)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    13.02.2024. 10:08
     Patricia je ukrala sou bar po mom misljenju, mada uvek kad je vidim nesto me vuce na Lost Highway koji je top, takodje i True Romancee, mozda i na tragicnog Ed Wood-a, mada su mi i ostali dobro izneli uloge svako na svoj nacin. Nemam nekih zamerki, mozda u radnji  oko retrospekcije i istrage, da je to u razlicitim epizodama, da su tu malo `promesali karte`  i sam kraj neke stvari, ali dobro sve u svemu meni se svidela serija.
  • beogradski
    eXtreme member
    12.02.2024. 13:25
    Dobra mini serija. Patricia Arwuette je dobro odglumela
  • memich
    Translator
    30.04.2019. 21:31
    Solidna serija, 7/10.

    Ne sviđa mi se kako je čitava epizoda pred kraj uzeta da bi se ispričala historija glavnih likova. Bitno je dati pozadinu, ali razbiti ritam serije baš kad se zakuhalo, no no.
;

{{message}}

{{item.title}}