Uspjeh - Usp(j)ešno!

Već sama činjenica da iza ovog projekta stoji HBO, dovoljna je da zaintrigirira. Kada tome dodate da je u pitanju zaista dobro napravljena "domaća" kriminalistička serija, nema niti jednog razloga da se ne udubite u svih šest epizoda, kao hipnotisani ponavljajući onu mantru "Konačno smo postali sv(ij)et"...

Scenario koji je napisao Marjan Alčevski pobedio je na konkursu "HBO First Draft", među još 446 pristiglih radova, raspisanom za seriju čija bi se radnja dešavanja na području Adria regije. Bilo je to prvi put da HBO organizuje nešto slično, pa je razumljivo što je njihova inicijativa pobudila ogromno interesovanje. I, eto, tu negde oko početka godine Gospodnje 2019-te, imali smo priliku da se uverimo u to šta je urađeno. I, mora se reći - "kapa dole!".

Četvoro ljudi iz različitih socijalnih miljea, igrom sudbine, budu upleteni u ubistvo sina lokalnog "kontroverznog novokomponovanog biznismena". Jedan od njih je poznati arhitekta, koji treba da bude glavni u predstojećem velelepnom, ali takođe kontroverznom građevinskom poduhvatu "spuštanja grada Zagreba na reku" (poznato i u priči o Bg, zar ne?), drugi je momak koji očekuje da ga svakog trenutka sa ženom i bolesnim detetom isteraju iz stana, jer nema više novca da baci otplaćuje rate, treća osoba jeste službenica inkriminisane banke u neuspešnom braku s mužem ovisnikom od klađenja i slot-mašina, dok je četvrta drčna i seksualno (pre)slobodna provokativna tinejdžerica, koja pomenutom "mafijaškom sinu" služi kao ljubavnica. 

Dakle - ubistvo! I, posledice. Tu je i uporna inspektorica, opterećena i smrću svoje sestre-bliznakinje, za koje krivi "još većeg kontroverznog biznismena", koji i stoji iza zagrebačkih novogradnji, ali da li i iza pomenutog "glavnog" ubistva? 

Može li se istina sakriti? Ili ponovo napisati?

Snimljeno je šest epizoda serije, i, mada se priča čini zaokruženom, postignut je efekat neophodan kod uspešnih serija - čini se da tu ima mesta za "dodatak"! Jer, ne samo da se s nestrpljenjem očekuje "prelaz" između jedne epizode u drugu, već se čini da i nakon šeste odgledane - jednostavno - "može još"!

Ne znam da li producenti nameravaju da snimaju i drugu sezonu, ali, "štofa" ima. Ne, kao, recimo, u srpskom krimi-pandanu Ubice mog oca, već mnogo više kao u varijanti Bron/Broen. Dakle, jednoj visokostilizovanoj seriji, koja neće gubiti s sledećim sezonama, ali će svakom novom epizodom doprineti celokupnom utisku o postignutoj vrednosti.  

Ono, dakle, što Uspjeh čini "za stepenicu boljim" jeste baš ta "patina" svojstvena za produkciju koja ju je proizvela, ali i psihološka isprofilisanost likova kojim dominira scenario. Jedina zamerka bila bi što sudbine nekih od njih nisu objašnjene "do kraja", ali to baš i može da bude prednost pred drugu sezonu. Napred Marjan, napred reditelj Danis Tanović, napred glumci koji ste tako dobro odigrali svoje uloge - Marija Škaričić, Iva Mihalić, Tara Taler, Uliks FehmiuToni Gojanović, Goran Bogdan... ma svi od reda, napred HBO! Standard je postignut, valja ga unapređivati...

  

 • Komentarji (9)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • 09.01.2019. 16:24
  Hrvatska nema narodnjake?!!?A Tompson, Severina? Treba li još?
 • beogradski
  eXtreme member
  09.01.2019. 16:18
  Napokon da pročitam da neko a taj neko mogu biti samo Netlix ili u obom slučaju HBO, konačno se odluči za neki ex yu projekat. Slažem se što je neko ostavio u komentaru da bi se sad trebalo ići samo napred a ne nazad. Seriju nisam gledao, ali ću je odgledati, naravno. Da budem iskren, za USPJEH nisam ni znao, do danas. Takođe sam pročitao i komentar da je neko odustao nakon 5 minuta, ja na primer nemam baš toliku ekstremnu toleranciju da nakon 5 minuta procenim da je nešto nekvalitetno. Ne robujem od zapada ali zapad je zapad i pročitati HBO produkcija za neki ex yu projekat me i te kako obradovalo. Gledao sam u HBO produkciji i mađarsu seriju i češku mini seriju i rumunsku seriju i mini seriju... i sad eto konačno. Ja sam pohvalio kao prvu sezonu serije Ubice mog oca, ali zapravo, priznajem da sam sam sebe pokušao da zavaram. To nije dobro. Zaista se vidi da tu produkcijski dosta fali. A čim je tu HBO, zna se. A ne što je neko lepo napisao, barem smo u drugoj sezoni Ubice mog oca pošteđeni od ''sine 'il si jeo?'', ali zato u sezoni 2 je više puta prikazan VMA. Ubice mog oca je više za ubijanje vremena i za sarkazam. Recimo u istoj pomenutoj seriji, žele kao fol da provuku da popljuju novokomponovane prazilukoviće a zapravo ih veličaju. Barem moje mišljenje. A od narodnjaka se nije moglo ni tu pobeći, ko tu već sve peva Bešlić, Šaban, jedan od braće Matić,pa valjda sin ne znam da li od Bobe ili Brene, zaista i ne znam ni ko je ni šta je ta osoba, niti me zanima, ali kao što napisah, navodno se u Ubice mog oca napadaju ti prazilukovići a veličaju ih. I činjenica, Hrvatska nema narodnjake i Hrvatska teži da uhvati korak sa zapadom, dok Srbija i Bosna se više fokusiraju na narodnjake i rijalitije gde ima svega samo ne kvaliteta. Još jednom SVAKA ČAST ZA USPJEH-HBO.
 • BrankoP
  member
  09.01.2019. 12:45
  Odgledao sam sve epizode. Prva epizoda je dobra i obećavala je dobru seriju ali su ostale srednja žalost. Serija će brzo pasti u zaborav. Puno više mi se sviđa "Besa"