Balkanska međa - šta reći?

Kucnuo je i taj čas - pred nama je jedan provokativan film na temu najskorije završenog (?) rata na ovim prostorima. Tačnije, ovo je rusko-srpska skupa produkcija o tome kako su Rusi zauzeli prištinski aerodrom Slatina, u zoru 12. aprila 1999. godine, tik ispred jedinica NATO, čime je kako na kraju filma piše izvojevana "prva pobeda nove Rusije" (ili tako nekako).

Dakle - spektakl!

S mnogo pucanja, specijalnih efekata, surovih borbi prsa-u-prsa...

I mnogo poznatih likova, od Miloša Bikovića, Gojka "Vinetu" Milića, pa do Emira Kusturice...

Dakle - opasna pucačina!

Kako rekoše na konferenciji za novinare - ovo je pravi žanrovski film ("akciona drama", a kao takav "mora jasno razgraničiti dobre od loših momaka". I, to je ono što je potrebno znati o filmu, da bi se on voleo.

Ruski odred vojnih specijalaca, rasformiran nakon što je njihov zapovednik ubio teroristu u Bosni, izbacivši ga kroz otvorena vrata helikoptera u letu, ponovo je angažovan da uradi "nemoguće" - zaposedne prištinski aerodrom pre nego što se na njega spuste NATO snage. U središtu ratnog ludila koje će zavladati, naći će se i pripadnici regularne milicije - dva glavna junaka - Vuk (Miloš Biković) i Fadilj (Aleksandar Radojičić), dva glavna zlotvora Smuk i Amir (veoma upečatljivi Aleksandar Srećković Kubura i Miodrag Radonjić), bolničarka Jasna (Milena Radulović)... svako iz svojih razloga i savesti prisutan na Kosovu u krvavim godinama s kraja 20. veka.

Dakle, film za one koji vole slična žanrovska ostvarenja, s mirisom baruta, naznakama ljubavne priče i emotivnim odnosom uslovljenim da ste direktni ili indirektni akter tog vremena o kome film pripoveda.

Tek onako, blago, zasnovan na neposrednom istorijskom događaju, koji je uzet samo kao povod za, mora se priznati, uspešno vođenu i ispričanu priču. Uostalom od vremena The Magnificent Seven, a i ranije, postoje te priče o moćnim "ekipama" i "pojedincima" koji stavljaju svoje "cevi" u službu "nekih viših ciljeva"... da ne govorim o partizanskim filmovima, i o tome koliko smo se kao klinci oduševljavali kad kauboji mlate indijance.

Dakle, bez predrasuda... Čist žanrovski film, i kao takav, veoma dobar! Uostalom, svetsku distribuciju radi Twentieth Century Fox. Za sada je još neizvesno da li će se prikazivati i na Kosovu...  

 • Komentarji (15)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • alterego
  Active member
  25.04.2019. 18:20
  Los film 2/10
 • Danilo-Naissus
  Titlovi staff
  12.04.2019. 01:44
  Ovde bih samo citirao Miloša Bikovića:"U pitanju je jedan istinit događaj, koju smo mi uzeli kao okosnicu naše priče... i oko njega smo napravili jednu ličnu priču, jednu ratnu priču, jedan spektakl, naravno izmišljujući neke događaje i neke lične sudbine, koristeći određene elemente iz tog istorijskog momenta". (kraj citata)Miodrag Radonjić: "Moj junak je na neki način klasičan prototip negativca."Miloš Biković: "Mi smo se trudili da ostavimo činjenice onakve kakve jesu."Tadašnja VJ je ostavila/ustupila ruskim mirovnim snagama iz IFOR-a/tj. SFOR-a stacioniranim u BiH vojni aerodrom Slatina. Rusi su se sukobili sa 0 (nula) vojnika UČK/OVK i imali 0 (nula) gubitaka pri preuzimanju aerodroma. Ni mediji u Rusiji ni mediji u SRJ nisu izvestili o bilo kakvim sukobima na ili oko ovog vojnog objekta. Glavna opasnost ruskim mirotvorcima je predstavljao NATO. Da li je već bio ugovoren dolazak Rusa u "Kumanovskom sporazumu" da bi se bacila koska/nagradica rukovodstvu SRJ a pre svih najgorem političaru u istoriji Srbije? Vrlo verovatno - da.Miodrag Radonjić: "...mi smo grupa albanskih boraca koji zauzimaju aerodrom. To je recimo fikcija. Tako da mi smo ta ekipa a oni dolaze sa Rusima i "oslobađaju "aerodrom."   (kraj citata)Fun Facts: 2:46 min - na vojnom kamionu je umesto oznake UČK stavljena oznaka UČK PMB koja tada nije ni postojala ni kao naziv ni kao teroristička formacija.5:35 min - Miodrag Radonjić: "...kada se povlači JNA". Lapsus ili neznanje? Povlačila se Vojska Savezne Republike Jugoslavije (VJ). JNA je prestala da postoji tj. preimenovana je u Vojsku Jugoslavije u maju 1992.godine.Kao što glumci sami napomenuše - fin ratni akcioni filmić. Pre svega namenjen ruskoj publici. Fikcija ili ne, ruski patriotsko propagandni projekat. Preporuka, odličan filmić uz pepsi i kokice/čips uz odmori mozak i bez opterećivanja koliko je istinit ili ne. Zasnovan je na istinitom događju, kao i u Holivudu, ostalo su umetničke slobode, fantazije i interpretacije.     * glumci su stvarno odlično obavili svoj deo posla. I Rusi i naši. Svaka čast. YOUTUBE LINK Super fun fact: Vladimir Putin je kao obaveštajac "učestvovao" u ovoj akciji.    25.jula 1998. je imenovan za šefa FSB-a.9.avgusta 1999. je imenovan za premijera Ruske Federacije.Sigurno je znao, sigurno bio obavešten, da li je učestvovao ili ne u planiranju ove akcije. Samo on zna. [naloži celi komentar]
 • Stole Haringa
  eXtreme member
  03.04.2019. 19:11
    Pa objasnili su, aerodrom je, baš kao i Bonstil koji je nastao kasnije, važan za izvoz praška za pecivo.   Bez trgovine praškom nema love, a kad nema love nema ni ratnih igara. [naloži celi komentar]