Us - Podbačaj

Ako je svojim prethodnim filmom dobrano prodrmao učmale vode žanra, o čemu sam i sam pisao  - Get Out - u svom drugom rediteljskom rediteljsko-scenarističkom poduhvatu Jordan Peele je - potpuno podbacio!

Kao i u slučaju prvog filma, koji mu je doneo "Oskara", Jordan je i u Us pokušao da nam kroz tipičan žanrovski film (horor) pruži alegorijsku priču o čovekovoj krhkosti u vremenu sadašnjem. Ovaj put ta "alegorija" odnosi se na položaj i "ugnjetenost" ljudi iz "niže klase", "podzemlja" ili već kako to da nazovete, u odnosu na one koji se "provode" živeći "standardne" živote pod svakodnevnom svetlošću sunca i plaža Kalifornije. Ta priča o našim dvojnicima- "pokusnim kunićima" mogla bi da bude i interesantna da nije toliko nategnuta da puca po svim šavovima gde je mogla da pukne, postajući sama sebi demagogija što se film sve više bliži raspletu.

Njih četvoro su, ajde da kažemo, tipična američka konzumeristički nastrojena američka porodica. Odlaze u letnjikovac na plaži, u čijem zabavnom parku postoji "kuća strave" u kojoj se nešto strašno dogodilo majci Lupita Nyong'o kad je bila mala (1985. godine). Već prvo veče u takvom okruženju, na vrata njihove kuće dolaze njihovi "dvojnici" noseći preteće makaze i preteći im masakrom. Mama, tata, ćerka-tinejdžerka i sin im - mališan. Identični, ali, ipak, drugačiji...

I, otprilike, to je to. Do tada film i ima neku "potku", ali onda počinje da se guši u "egzibicijama". Ređaju se dvojnici koji "krkljaju", nekakvi "polu-zombiji", svet je u panici, Lupita se od uzorne mame transformiše u Buffy the Vampire Slayer, a po istrebljivačkom umeću ne zaostaju ni njeni bližnji... I, to bi čak moglo da se "svari", da u drugom delu film ne ode u neke "metafizičke" vode, zamenivši mizanscen kalifornijske plaže za hodnike neke nedefinisane napuštene tajne laboratorije. Onda se čovek već umori od tumačenja, ostajući mu utisak sličan onome koji je, recimo, proizvodio, po mom mišljenju, takođe neuspešan filmski eksperiment nazvan The Killing of a Sacred Deer.

A, kraj...???

Eto, pa sad, kako hoćete, po pitanju gledanja...

Svetski filmski kritičari (čitaj "američki") dali su mahom jake ocene ovom filmu. Na "Rottentomatoes" - 95 odsto, na IMDB - 7,5. Ja se ozbiljno razmišljam da li je uopšte vredan prelazne ocene...

 

 • Komentarji (10)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • protectore
  Active member
  03.06.2019. 23:18
  Slazem se, i ja sam ocekivao vise pogotovo posle filma Get out.
 • 26.05.2019. 02:08
  Slažem se IgaBiva. 4/10
 • zyklon
  member
  24.03.2019. 15:55
  #svenalomacu