Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Captive State - Inteligentno uprkos besmislu...

Odavno neki SF nije imao sličnu "inteligentnu" premisu u svojoj strukturi. Obično su se štancovali izdanci žanra prepoznati u svemirskim pucačinama ili pokušajima tinejdžerskih zavrzlama o sudbonosnim danima nakon nazovi "misteriozne" invazije iz svemira. Tek poneki put, neki novi film istupi iz te kolotečine. Captive State je, upravo, jedan takav primerak...

Radnja filma dešava se devet godina nakon što su vanzemaljci zagospodarili Zemljom. Nemoćni da im se uspešno suprotstave, ljudi su se podelili u dva tabora. Nakon što su oni iz "pokreta otpora" poraženi, uspostavljena je naizgled "miroljubiva aktivna koegzistencija" sa "zakonodavcima" iz svemira, koji su se povukli u utrobu zemlje, odakle crpu prirodne resurse, dok "gore" vladaju "kolaboracionisti".

Ovo je film prilično interesantne strukture, u kojoj gotovo da nema tipičnog glavnog junaka. Naizgled, to je momak-tinejdžer, kome je stariji brat "ikona otpora", nestao u jednoj hrabroj akciji pripadnika "otpora" pre devet godina. Tu je i John Goodman, u ulozi kapetana policije, "kolaboraconiste" i "lovca" na preostale "zaverenike", koji bi se, takođe, donekle mogao smatrati "glavnim likom". Međutim, ceo film je, zapravo, veoma veran prikaz jedne "akcije" ponovo okupljenih preživelih "otporaša", tokom koje promiču likovi i sudbine "kao na filmskoj traci".

Pomenutu "akciju" prati veoma dobra muzička "potka", čime se još više potencira turobna atmosfera celokupnog ostvarenja (radio ju je poznati filmski kompozitor Rob Simonsen). Ovo nije film koji će svima svideti, ali jeste izuzetno žanrovsko ostvarenje, namenjeno, prvenstveno onima koji od žanra žele "nešto više". 

Reditelj Rupert Wyatt, poznat po Rise of the Planet of the Apes, zaista postaje prepoznatljivo lice žanra.

I, da, odavno ne videh da se rasplet drži "u tajnosti" sve do poslednjeg kadra!

Moje uživanje u ovom filmu nije moglo da uništi čak ni razmišljanje čiji je distributerski prevod naslova besmisleniji - srpski "Duboka država" ili hrvatski "Opsadno stanje"...

 

 

  • Komentarji (11)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • skyspy111
    member
    11.06.2019. 12:39
    Definitivno najlosiji film koji sam pogledao zadnjih godinu dana.U punom smislu rijeci bezveze !
  • memich
    Translator
    07.06.2019. 22:51
    Zanimljiva ideja ali slabo odrađeno.
    Sto puta sam umro od dosade dok sam ovo gledao.

    4/10
  • Freak37
    eXtreme member
    06.06.2019. 23:42
    Meni je sasvim ok , ocekujem i nastavke .
;

{{message}}

{{item.title}}