Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

The Wandering Earth - Kineski SF odgovor

... Holivudu...

Liu Lang Di Qiu ima sve odlike SF filma katastrofe, svojstvene očiglednim uzorima iz zapadnjačke kinematografije. To znači da ima i dobre, ali i loše strane. Dakle, gledljivo, skupoceno, silnim kompjuterskim efektima obogaćeno, s prilično izraženom emotivnom potkom i plementom porukom na kraju, ali... nekako i... na momente suviše "hladno" da bi bilo zapamćeno na duže staze.

Sunce je pred eksplozijom, i vlade na Zemlji konačno su ujedinjene u nameri da pronađu spas za svoju planetu. Zemljotresi, suše, požari... desetkovali su stanovništvo, a oni preživeli sklonili su se u gradove izgrađeni u utrobi planete, u nameri da se sačeka predstojeća velika spasilačka misija tokom koje bi Zemlja bila izmeštena iz Sunčevog sistema i preneta negde "tamo daleko".

U tu svrhu izgrađena je i specijalna svemirska stanica, koja treba da nadgleda tu, običnom gledaocu prilično komplikovanu akciju premeštanja planete, uz upotrebu nekih specijalnih "motora", "gravitacije" i svakakvih "trica i kučina". Ali, dobro, to je valjda ono S(cience) u kovanici SF. 

Cela ta priča prelomljena je kroz lik astronauta-inžinjera, koji sprovodi akciju, ostavljajući na Zemlji svog oca, sina i usvojenu ćerku, u kakvoj-takvoj sigurnosti podzemnog grada (u koji se, inače, osim ako niste "zaslužni građanin", dospeva lutrijom, da ne bi bilo protekcije). Njegov otac nekada koji je bio vrstan vozač džinovskih transportera za prevoz ruda, ima problem da obuzda unuka-tinejdžera željnog avanture, koji samovoljno odlučuje da sa sestrom ukrade jedno takvo mega-vozilo, baš neposredno pre jednog kataklizmičnog udara iz svemira. 

Tada kreće opšti džumbus, koji uključuje i trilerski tvist - prepoznat u "zaveri" vladarskih krugova, uz, odgovarajuću dozu patetičnih razrešanja...

...mada možda i preterano opterećenih već pomenutim brojnim specijalnim efektima i šljaštećom kompjuterskom grafikom...

Ovaj film izazvao je pravu pomamu u Kini, zaradivši brdo para. Već u SAD nije tako dobro prošao, što i nije mnogo za čuđenje, s obzirom na reputaciju i brojnost holivudskih ostvarenja o spasavanju od svemirskih katastrofa. 

Da li treba gledati Liu Lang Di Qiu? Informativno - da. Sve drugo radite na sopstvenu odgovornost.

Što se mene tiče, gledao sam i moćnijih filmova...

...mada je, svakako za pohvalu, da su se i Kinezi, s ovim žarom, okrenuli jednom ovakvom žanru!

  • Komentarji (13)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • jocoiva
    Active member
    21.05.2019. 14:56
    totalna katastrofa
  • Black Raven
    Translator
    17.05.2019. 18:55
    Kinezi se popravili malo u SF žanru, ali još treba da uče. Zanimljiv film, vuzuelni efekti odlični. ali radnja filma je mogla biti bolja. Preporučujem film, ocena 6,5/10
  • budimir69
    member
    14.05.2019. 13:29
    uh, smorio me film, nakon 15 min sam odustao. fin pokusaj, al kinezi imaju problem sa "potezom viška" u svemu... dok se dječije bolesti preboluju... Ameri su nedostižni, kako god okreneš
;

{{message}}

{{item.title}}